S’inicien les obres
L’any 2008 es van iniciar les primeres actuacions del projecte amb el desmuntatge de les parets inferiors de l’anell viari deixant-lo buit per sota, tot eliminant els murs, la façana interior i el forjat intermedi de l’aparcament, així com els plafons de la façana exterior. Aquesta part inferior va passar a ser utilitzada pels autobusos que transcorren per la Gran Via.
Un any més tard, el maig de 2009, va començar a construir-se l’edifici que acollirà l’equipament el Centre o Museu del Disseny Hub Barcelona (Dhub), després que el 2008 s’aprovés el projecte executiu. El voladís del nou edifici sobrepassava l’anella viària, encara no enderrocada, i això obligava a col•locar una plataforma metàl•lica per protegir vehicles, tramvies i vianants.
El Dhub, dissenyat per l’estudi MBM (Martorell-Bohigas-Mackay), s’ubica en un solar en el costat sud-oest de la plaça, en la confluència amb l’avinguda de la Meridiana i els carrers d’Àlaba i de Badajoz. Té forma de grapadora, amb un voladís sobre el verd públic del parc que l’envoltarà, i una alçada de 14 metres. A la part superior de l’immoble hi haurà un auditori amb capacitat per a 300 persones i una pantalla lluminosa de 20 metres de llarg on es podran projectar imatges. L’edifici acollirà una part de la col•lecció de l’antic Museu Tèxtil i d’Indumentària, amb seu al palau del Marquès de Lió del carrer de Montcada, a més d’altres col•leccions d’arts gràfiques i de les arts decoratives.
Paral•lelament a aquestes primeres obres Barcelona d’Infraestructures Municipals (Bimsa), societat creada per l’Ajuntament de Barcelona, avançava en la definició del projecte de vialitat de la plaça de les Glòries. El 2009 en va redactar l’avantprojecte i posteriorment va iniciar la redacció del projecte bàsic i del projecte executiu.
El mateix 2010 es van iniciar les obres dels nous Encants. El projecte consisteix en una gran coberta triangular de 24 metres d’alçada que ha de permetre protegir de les inclemències meteorològiques l'activitat comercial que es desenvoluparà a sota. El trasllat dels Encants era un punt clau del projecte de les Glòries ja que, un cop realitzat, podria començar la deconstrucció de l’anell viari elevat, l’execució de la nova vialitat, el parc urbà i el cobriment de la Gran Via.
El setembre de 2010 Bimsa va modificar els terminis de les actuacions previstes. Així el trasllat dels Encants no seria una realitat fins a final de 2012, de tal manera que a principi de 2013 començarien les actuacions centrals. D’aquesta manera el projecte finalitzaria el 2015 i no el 2013 com s’havia previst inicialment. Pel que fa als equipaments els terminis eren variables ja que alguns d’ells estaven aturats a causa de la crisi, com per exemple les dues escoles bressol per als barris del Poblenou i la Sagrada Família. Tanmateix el projecte del Dhub avançava sense problemes i es preveia acabar a final de 2012.
Poc abans de les eleccions municipals, el maig de 2011, es va enllestir el projecte bàsic de vialitat, que va ser tramès a diferents departaments perquè elaboressin els seus informes. Amb aquesta documentació es pretenia finalitzar el projecte executiu abans d’acabar l’any per tal que s’aprovés en ple.
Dubtes sobre la demolició del tambor
El nou equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona, sorgit de les eleccions municipals del maig de 2011, va començar a estudiar ben aviat les possibilitats de seguir tirant endavant el projecte de les Glòries davant la situació de crisi econòmica que afectava les finances municipals. El 7 de juliol el diari
El Punt Avui recollia unes declaracions del regidor de districte de Sant Martí, Eduard Freixedes, en les quals afirmava que caldria prioritzar la construcció dels equipaments i les zones verdes i ajornar la demolició del tambor viari i l’execució de la nova vialitat.
Aquestes declaracions no van agradar a les associacions de veïns de la Sagrada Família, el Clot-Camp de l’Arpa, el Poblenou i el Fort Pienc. Acceptaven que caldria planificar millor les obres però sense que això afegís més anys d’endarreriment i lamentaven que no s’hagués comunicat aquesta decisió dins la comissió de seguiment de la reforma de la plaça de les Glòries.
Uns dies després el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va assegurar que no s’alteraria el cronograma previst al Compromís per les Glòries si bé caldria replantejar el projecte de soterrament del trànsit i el parc urbà per fer-lo viable. Per Vives el projecte de les Glòries era clau per potenciar l’eix sud-nord de Barcelona, que el tinent d’alcalde situava entre el parc de la Ciutadella i el barri de Torre Baró. A part de les Glòries aquest eix inclouria altres actuacions com l’obertura de la Ciutadella al mar, la renovació del zoo, la millora de la Meridiana Sud, la transformació dels entorns de la futura
ESTACIÓ DE LA SAGRERA i la creació una nova centralitat metropolitana i catalana al barri de
TORRE BARÓ.