Actualitzat a 24/10/2011
El mes d’octubre les obres de la variant de Gerri de la Sal, iniciades pocs mesos abans, s’alenteixen a causa dels retalls pressupostaris. L’Ajuntament ho veu com una oportunitat per augmentar les mesures de seguretat en la perforació del túnel, assegurar la preservació de la Font de la Sal i aconseguir un enllaç nord.
Antecedents
2010
L’N-260, o eix Pirinenc, uneix des del Mediterrani les poblacions de Portbou, Figueres, Olot, Ripoll, Puigcerdà, la Seu d’Urgell, Sort, la Pobla de Segur, el Pont de Suert i d’aquí es dirigeix als Pirineus aragonesos fins a Jaca (Osca). En les últimes dues dècades s’ha iniciat un procés de millora del conjunt de la via que inclou, entre altres aspectes, canvis de traçat, variants de nuclis urbans, viaductes i túnels. Algunes d’aquestes millores han estat la nova carretera entre
PORTBOU I COLERA, l’
AUTOVIA BESALÚ-OLOT, la variant de la Seu d’Urgell o el tram entre
LA POBLA DE SEGUR I XERALLO. Resten pendents altres actuacions com la conversió en autovia del tram Figueres-Besalú, el túnel de la
COLLADA DE TOSES, el tram Xerallo-el Pont de Suert i diverses variants (la Canya, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Gerri de la Sal, la Pobla de Segur...).
Un dels trams on es preveia una variant era a Gerri de la Sal, cap del municipi del Baix Pallars (Pallars Sobirà), situat entre Sort i la Pobla de Segur. L’eix Pirinenc creua el nucli urbà de nord a sud per mitjà d’una calçada molt estreta que ocasiona greus problemes quan hi passen camions de gran tonatge. La carretera circula a uns 50 metres del riu i al costat de les salines de Gerri, unes estructures utilitzades des de l’edat mitjana per extreure la sal provinent d’una font salada propera al poble. La variant era una infraestructura llargament reivindicada pel municipi i per la comarca.
El 2001 el Ministeri de Foment va aprovar l’estudi informatiu de la variant de Gerri i la declaració d’impacte ambiental. Es preveia un traçat de 2,3 quilòmetres per l’oest de Gerri de la Sal amb dos túnels (905 i 205 metres), un viaducte i dos enllaços: Gerri nord (que connectaria també amb la carretera de Gerri a la Pobleta de Bellvei, al llarg de la qual se situen molts dels nuclis de Baix Pallars) i Gerri sud. Al llarg de l’any 2005 es va licitar i adjudicar el projecte constructiu. Paral•lelament l’Ajuntament del Baix Pallars i l’Associació de Veïns Lo Pedrís –que agrupava veïns de tots els nuclis-, malgrat mostrar-se a favor de la construcció de la variant, van protestar pel traçat ja que suposava la destrucció total del petit nucli de Comte, on les quatre cases existents haurien de ser enderrocades ja que quedaven afectades per l’enllaç nord de Gerri.
El juny de 2009 el projecte constructiu va sortir a informació pública. El principal canvi era la desaparició del semienllaç nord de Gerri, amb l’argument que l’orografia accidentada de l’entorn obligava a modificar el projecte inicial. Així per tal d’evitar despreniments s’havia modificat el túnel principal, desplaçant la boca nord 150 metres a l’est i allargant-lo en 75 metres fins arribar als 980 metres. A més s’eliminava el segon túnel i es reduïa lleugerament el traçat de la variant fins als 2,2 quilòmetres. Aquests canvis comportaven que disminuís la distància entre la sortida del túnel i el possible enllaç nord per sota del límit legal. Amb tot es mantenia l’afectació directa sobre el Comte -amb l’enderrocament de les cases existents- ja que la sortida nord del túnel se situava just a sobre del nucli.