Actualitzat a 31/12/2011
A final de 2011 El Corte Inglés demana llicència d’obres a l’Ajuntament de Mataró per tal de construir el gran centre comercial a l’illa ocupada antigament per la fàbrica Can Fàbregas, que es trasllada a un altre espai. Si s’acomplissin els tràmits, les obres es podran iniciar al 2012.
Antecedents
2007,
2008,
2010
Mataró, amb 122.905 habitants el 2010 (IDESCAT), segueix la línia de reconversió de diversos teixits de sòl industrial obsolets en sectors residencials i terciaris iniciada a principi de l’actual segle (
PLANS URBANÍSTICS DE MATARÓ). Un d’aquests sectors és el Pla de millora urbana PMU-06 Illa Fàbregas i de Caralt, que desenvolupa en aquesta illa les determinacions més generals del PMU-01d Ronda Barceló – Fàbregas i de Caralt, redactat i tramitat amb la finalitat d’implantar i regular volumètricament un edifici comercial en format de gran magatzem.
L’àmbit del PMU-01d, de 39.711 m² de sòl, aprovat el 2007, queda configurat per un teixit urbà consolidat amb usos i activitats industrials i recreatives i s’emplaça a l’Eixample matorí entre el Camí Ral a nord-oest i l’avinguda Maresme a sud-est i part de les illes que donaven façana a l’actual ronda de Barceló. Els creixements residencials de les darrers dècades l’havien integrat dins el nucli residencial. El PMU preveu l’emplaçament d’uns grans magatzems –
El Corte Inglés-, la construcció de 692 habitatges, 221 dels quals amb algun règim de protecció (el 20% del sostre residencial i el 32% dels habitatges), la integració de la fàbrica catalogada Fontdevila i Torres com a sistema d’equipament públic i la creació al seu voltant d’una nova plaça verda oberta al carrer que acolliria, un cop traslladada, la xemeneia de la fàbrica Fàbregas i de Caralt i la construcció d’un equipament públic. Feia així mateix, la previsió d’estacionament en subsòl públic i privat amb una capacitat d’aproximadament 2.300 places.
Emplaçar el nou centre comercial a l’Illa 6, suposava el trasllat del conjunt arquitectònic catalogat de la fàbrica Fàbregas i de Caralt, De les diferents opcions estudiades s’optà per situar el conjunt de la nau per sobre del carrer Biada, a la cantonada amb el carrer Tetuan, tot mantenint i conservant en la seva integritat les parts de l’edifici que segons la fitxa del Pla especial de Patrimoni Arquitectònic estan catalogades com a bé d’interès local.
EL PMU-01d, tot i que concretava unes determinacions generals normatives per a l’illa del centre comercial, posposava l’ordenació de la concreció dels volums i la delimitació concreta de les cessions per a sòl públic a un pla especial d’integració volumètrica posterior, corresponent a l’àmbit “Illa-6, Fàbregas i de Caralt”. Per això es va iniciar la tramitació del PMU-06, de 9.629 m² de sòl i 26.576 m² de sostre terciari, que comprèn l’illa determinada pels carrers Miquel Biada, Alfons XII, Torrijos i passatge Torrijos.
En data de 3 de juliol de 2008, el Ple de l’Ajuntament de Mataró va aprovar el text refós del PMU-06, posteriorment confirmat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB) el 16 d’octubre de 2008 (DOGC de 3 de febrer de 2009).
A la primeria del 2009, l’Ajuntament a través de l’empresa municipal PUMSA (Promocions Urbanístiques de Mataró, SA) va aprovar el projecte de desmuntatge i trasllat de la fàbrica. El procés es basava a esquarterar en grans porcions el recinte i traslladar-lo al solar municipal al veïnat de Valldeix, al nord del municipi.
Modificació puntual del PMU-06
Això no obstant, la complexitat d’un projecte d’aquestes característiques i dimensions va suposar que, en la redacció del projecte arquitectònic definitiu, es detectessin algunes incongruències puntuals en les determinacions normatives, amb el que es feu una nova modificació puntual*, aprovada inicialment per la Junta de Govern local el novembre de 2009.
La modificació (“Modificació puntual de l’article 12 de la normativa del Pla de Millora Urbana PMU-06 “Illa 6 Fàbregas i de Caralt”) afectava la distribució d’usos a les plantes sota rasant, la composició arquitectònica de les façanes i el funcionament de l’aparcament soterrat, sense que comportessin però, canvis en els objectius i criteris del PMU vigent, ni en la seva ordenació i paràmetres bàsics.
La CTUB, per acord en sessió de 22 de juliol de 2010, va aprovar definitivament la modificació del PMU-06 tot i que condicionat a que no s’utilitzés comercialment una part de la planta soterrani i que no s’augmentés el nombre de places d’estacionament sota el recinte, proposant un redactat alternatiu a aquest dos aspectes.