D’altra banda Òdenaoberta advertia també que el traçat del ferrocarril transversal partia el terme municipal d’Òdena i reclamava més informació sobre l’aeroport corporatiu, a causa de la proximitat a la zona urbana de Sant Pere.
Aprovació provisional del POUM
El 12 de maig de 2011, després del període d’al•legacions, el POUM va ser aprovat provisionalment amb la mateixa correlació de forces i amb pocs canvis respecte a l’aprovació inicial.
El POUM d’Òdena tenia un potencial de nous habitatges -entre sòl urbà consolidat, sòl urbà no consolidat i sòl urbanitzable- de 4.624, que cobrien amb escreix les projeccions de població fixades pel 2026, que preveien passar dels 3.420 habitants el 2009 als 5.600 el 2026. Pel que fa l’ordenació es mantenien els sòls urbanitzables previstos en l’anterior POUM, majoritàriament no desenvolupats, amb alguna petita modificació, si bé es continuaven situant a l’entorn dels nuclis d’Òdena i Sant Pere. En canvi no s’incloïen dins aquesta categoria les 259 hectàrees del l'Eixample Nord, el sector residencial previst pel PDU, que es mantenien com a sòl no urbanitzable.
Pel que fa al sòl industrial, a part d’afegir una àrea d’activitats econòmiques de 16 hectàrees a Sant Pere lligades al futur aeroport corporatiu, s’incorporava el polígon d’activitat econòmica de Can Morera. En total es preveien 370 hectàrees (52 més que en el Pla director urbanístic) que es dividien en dos sectors, amb una superfície molt similar, per facilitar la seva tramitació. Per un costat el
SUD 12-Sector Nord-est d’activitats econòmiques, que eren els terrenys promoguts pel Consorci de la Zona Franca, propietat de la família Singla. I per l’altre el
SUD 13 Sector Nord-oest d’activitats econòmiques, propietat majoritàriament de l’Incasol. A nivell de comunicacions el ferrocarril transversal i una variant nord de l’autovia A-2 havien de vorejar el sector pel sud. El POUM no preveia la ubicació de l’estació de mercaderies, que hauria de detallar posteriorment el pla parcial del sector.
Segons el POUM l’objectiu del polígon era acollir empreses, industrials i logístiques, que requerissin bones comunicacions i parcel•les grans i també empreses de dins el municipi amb localitzacions inadequades, com Funosa. Així mateix es justificava l’emplaçament a Can Morera pel futur desenvolupament del ferrocarril transversal de Catalunya que facilitaria la connexió de les mercaderies amb el port de Barcelona, l’Estat espanyol i el continent europeu. Amb tot es reconeixia que en l’actual situació econòmica el desenvolupament del polígon, i també del ferrocarril transversal, podria demorar-se en el temps.
Les eleccions donen un tomb
El 22 de maig es van celebrar eleccions municipals. CiU va decidir canviar la llista de manera substancial amb la incorporació del grup Òdenaoberta, de tal manera que el posicionament respecte al polígon de Can Morera va canviar radicalment. El cap de llista era el que havia estat portaveu de la Plataforma per la Retirada del PDU, Pep Solé. ERC, que es presentava sota les sigles Òdena 2011-Acord Municipal, defensava també una nova ubicació del polígon al sud-est del terme municipal. Així, dels tres partits amb representació al consistori que es presentaven a les eleccions municipals, únicament el PSC defensava el projecte tal i com estava previst en el POUM.
Les eleccions van donar com a guanyador el PSC, amb prop del 40% dels vots i 5 regidors, un menys que a les eleccions del 2007, de tal manera que perdia la majoria absoluta. CiU-Òdenaoberta, amb un 30% dels vots, guanyava un regidor i es quedava amb 4 i Òdena 2011-Acord Municipal obtenia un 20% i mantenia els 2 regidors. CiU-Òdenaoberta i Òdena 2011-Acord Municipal van pactar i es van repartir l’alcaldia: els dos primers anys l’alcalde seria Carles Casanova –Òdena 2011- i els dos següents Pep Solé – CiU-Òdenaoberta-.
Carles Casanova, investit alcalde el 16 de juny, va assegurar que el nou equip de govern treballaria per modificar la ubicació del polígon de Can Morera, amb diàleg amb les administracions corresponents. Per fer això caldria modificar el POUM, que estava a l’espera la Comissió Territorial de la Catalunya Central en fes l’aprovació definitiva.
Tot i que el nou escenari electoral posava en dubte el futur del polígon de Can Morera el Consorci de la Zona Franca, en nota de premsa emesa després de les eleccions, es mostrava confiat que el projecte no es veiés alterat i no preveia modificar-ne la ubicació. Així mateix recordava que el sector estava inclòs en el POUM d’Òdena, que segons el Consorci podria aprovar-se a final de 2011 i d’aquesta manera durant el 2012 es podria realitzar el Pla parcial i iniciar-se les obres d’urbanització.
Urbanisme tomba el POUM
El 29 de setembre la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central va decidir suspendre l'aprovació definitiva del POUM ja que no incorporava la resolució de la Memòria ambiental, que va arribar un mes més tard de l’aprovació provisional i tenia caràcter desfavorable. La resolució no permetia la conversió en sòl industrial de gairebé la meitat del polígon de Can Morera fins que no hi hagués el ferrocarril transversal i obligava a preveure més zones verdes, entre altres aspectes.
L’alcalde d’Òdena, Carles Casanova, va criticar l’anterior equip de govern pel procediment seguit i va advertir que caldria tramitar de nou el POUM, si bé va admetre que algunes parts podien ser aprofitades i no va aclarir el futur del polígon de Can Morera. Per la seva banda l’exalcalde Francisco Guisado assegurava que els canvis que s’havien de fer eren poc substancials i va seguir defensant la construcció del polígon.
El 22 de novembre l’Ajuntament d’Igualada va aprovar una moció en la que instava l’Ajuntament d’Òdena a posicionar-se a favor del polígon de la Zona Franca. Hi van votar a favor tots els grups de l’oposició (PSC, Iniciativa per Catalunya-Verds, Partit Popular i Plataforma per Catalunya) mentre els dos partits de l’equip de govern, ERC i CiU, es van abstenir ja que, malgrat que veien amb bons ulls el polígon, creien que calia respectar l’autonomia municipal.
Uns dies després el ple del Consell Comarcal va rebutjar una moció en el mateix sentit. En aquest cas CiU i ERC, que formen l’equip de govern, hi van votar en contra ja que, malgrat donar suport al polígon de Can Morera, consideraven que la moció era “partidista” i contrària a la “neutralitat” de l’ens. Així mateix es van mostrar disposats a obrir un diàleg amb els municipis per modificar el Pla director.
En resposta a les dues votacions l’Ajuntament d’Òdena va emetre una declaració institucional en la que manifestava la seva voluntat de crear sòl industrial i rebutjava les “ingerències dels responsables polítics dels municipis veïns”.
Es presenta el projecte Gran Europa a les Gavarreres
Enmig d’aquesta polèmica l’1 de desembre la promotora Gran Europa i l’Ajuntament d’Òdena van presentar, en un acte públic, un projecte empresarial a la zona d’ampliació del polígon de les Gavarreres que suposaria una inversió de 106 MEUR. Suposava la creació, en una superfície de 50 hectàrees, de 30 empreses i 1.600 llocs de treball vinculats a la logística. Tal com informava el diari digital
anoiadiari.cat el projecte ja havia estat proposat a l’Ajuntament d’Òdena el 2008 però aquest s’hi havia oposat. El motiu era que el Pla territorial parcial de les Comarques Centrals qualificava l’ampliació del polígon com a sòl d’interès estratègic lligat a l’aeròdrom d’Òdena i, en conseqüència, l’equip de govern considerava que la logística no hi podia tenir lloc.
La idea del nou equip de govern d’Òdena era reactivar el projecte si bé el gerent de Gran Europa, Ramon Vázquez, reconeixia que a causa de la situació econòmica no seria possible a curt termini, com s’havia previst el 2008, sinó en un període de cinc o deu anys. L’empresari defensava la ubicació al costat del polígon de les Gavarreres ja que, a diferència de Can Morera, ja disposava dels serveis bàsics. Durant la presentació alguns dels assistents, majoritàriament empresaris de la comarca, van valorar positivament el projecte però van manifestar la seva preocupació que pogués comportar l’arraconament del de Can Morera. Vázquez va assegurar, però, que els dos projectes eren compatibles: el de Gran Europa a mitjà termini i el de la Zona Franca a llarg termini.
Per la seva banda el regidor d’Urbanisme d’Òdena, Pep Solé, considerava que el projecte de Gran Europa era més segur i arrelat al territori que el de la Zona Franca ja que el primer llogaria les naus però en mantindria la propietat mentre el segon, un cop construïdes, les vendria. Amb tot no descartava urbanitzar una petita part del sector de Can Morera. Pel que fa a les Gavarreres Solé explicava que el proper pas seria eliminar la reserva de sòl d’interès estratègic prevista en el Pla territorial parcial per tal que s’hi pogués implantar sòl de tipus logístic. En aquest sentit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en una visita a Igualada es va mostrar disposat a fer aquest canvi.
El 2011 finalitzava a l’espera que es refés de nou el POUM, que acabaria dictaminant el futur del polígon de les Gavarreres i del sector de Can Morera.
Més informació
www.elconsorci.net
www.odena.cat
www.odena.cat/articles-mostra-2199-cat-poum.htm
* La Conca d’Òdena, segons el seu Pla director urbanístic (PDU), es correspon a un àmbit de 218 km2 que inclou els municipis d’Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Òdena, Castellolí, Jorba, la Torre de Claramunt, la Pobla de Claramunt, Capellades, Carme i Orpí. Aquests es localitzen a la franja central de la comarca de l’Anoia, en una conca sedimentària treballada pel riu Anoia i els seus afluents, al vessant nord-oest de la Serralada Prelitoral, a excepció de Carme i Orpí, que es troben al vessant sud de la serra de Collbàs. Entre tots els municipis, l’any 2008, sumaven 77.208 habitants, el 67% comarcal.