L’R-8 Martorell-Granollers comportava també una reordenació de la resta de línies de Rodalies gràcies l’escurçament de l’R-7 (antiga C-7 Martorell-L’Hospitalet) que passa a funcionar a mode de llançadora entre les estacions de Sant Andreu Arenal i Cerdanyola-Universtat. D’aquesta manera s’aconseguia alliberar en part el coll d’ampolla del túnel de plaça Catalunya a Barcelona cosa que permetia ampliar les freqüències que en els casos de R1 entre Mataró i Barcelona i l’R3 entre Terrassa i Barcelona passaven a 8 i 6 minuts de cadència en hora punta, funcionant a mode de metro.
Demanen l’execució de les infraestructures pendents
La inauguració de la línia Martorell-Granollers va ser valorada molt positivament pels alcaldes del Vallès Occidental i del Vallès Oriental al ser la primera línia que connectava les dues comarques. No obstant això, des de la mateixa inauguració diferents representants del món local com l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, van reclamar les estacions de connexió pendents com els intercanviadors de l’Hospital General i la connexió amb l’estació de Vullpalleres per tal de connectar la xarxa de FGC i de RENFE. Altres ajuntaments que van reclamar millores van ser els de Santa Perpètua de la Mogoda, que van instar al MIFO a l’acabament de l’estació de Santa Perpètua-Can Folguera, i el de Ripollet, que va aprofitar d’inauguració de línia per reivindicar la creació d’una estació al municipi mitjançant un desviament de línia fins a la plaça d’Avrille al municipi
Des de l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), per la seva banda, es va valorar positivament la posada en marxa de la línia però al mateix temps va instar a la realització dels intercanviadors pendents, especialment els de FGC que connectarien la línia amb més de mig milió d’habitants del Vallès Occidental.
El mes de setembre es van intensificar les reivindicacions d’alguns municipis per acollir estacions de l’R-8. L'alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila (CiU), i l'alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño (PSC), confiaven que l’R-8 arribés al seu municipi a principi de 2012 i van recordar que l’allargament fins a Sant Celoni seria molt útil pels estudiants de l’UAB del Baix Montseny.
Per la seva banda l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, va enviar una carta al Ministeri reclamant que, mentre no es construís l’estació projectada, s’habilités un abaixador de manera immediata. Així mateix el col•lectiu
Indignats Santa Perpètua va realitzar una campanya ciutadana a favor de l’estació de l’R-8 que va tenir com a accions més destacades la recollida de 2.827 signatures i una manifestació, el 17 de setembre, on van participar un centenar de persones que van tallar el servei de l’R-8 durant mitja hora.
El 19 d'octubre la Comissió Europea va incloure el
CORREDOR DEL MEDITERRANI dins la Xarxa Bàsica Transeuropea de Transports que preveu la connexió ferroviària de tots els ports, aeroports, plataformes logístiques i centres de producció. A Catalunya això es concreta a que es prioritzarà, entre altres actuacions, el tram d’alta velocitat entre Castelló i Tarragona, l’ample europeu del tren convencional, el ramal de mercaderies entre el port de Tarragona i Castellbisbal i la resolució de la via única entre Vandellòs i Tarragona.Pel que fa a la línia Papiol/Castellbisbal-Mollet es preveia que s’habilités el ramal d’accés Castellbisbal per poder accedir al by-pass des de la línia de Vilafranca així com una possible interconnexió a Martorell amb els Ferrocarrils de la Generalitat per tal d’incorporar les línies de Manresa i Igualada al Corredor.
Es preveia que el 2012 l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) presentés el nou Pla director d’infraestructures (PDI) que adaptés les inversions previstes a la conjuntura actual on s’han d’especificar quin és el calendari previst per les infraestructures pendents (noves estacions i intercanviadors) de la línia de passatgers entre Martorell i Granollers.També es preveia que es concretés el calendari d’actuacions del Corredor Mediterrani.
Més informació
www.renfe.es
www.rodalies.cat