Els objectius mínims plantejats per la Plataforma volien assolir la indemnització i reallotjament dels veïns i industrials afectats, un nou parc dins del recinte industrial, la construcció dels habitatges socials previstos, la recuperació de dues naus per a una biblioteca popular autogestionada i un casal de joves, la construcció del CAP previst, la permeabilització del mur per poder accedir al recinte i el debat sobre l’ús final de la nau principal del recinte.
Aquesta pressió donà el seu primer fruit el novembre de 2010, quan l’Ajuntament va començar les obres de l’aparcament provisional per 142 places reclamat pels veïns arran de les obres d’urbanització del carrer Olzinelles, que implicava una pèrdua significativa de places d’aparcament pel barri.
Pocs dies després s’aprovava també el projecte d’urbanització del sector 2 de l’àmbit de Batlló – Magòria, delimitat per la Gran Via i els carrers de Mossèn Amadeu Oller, Corral, així com l’entorn de la nau principal de Can Batlló. No obstant això, l’execució d’aquest projecte, de 12.231 m2 de superfície i un cost aproximat de 6 milions d’euros, no es preveia realitzar-la abans de quatre anys.
Malgrat els aspectes assolits, la Plataforma trobava que les seves demandes mínimes no havien estat cobertes, per la qual cosa es va seguir mantenint l’acció d’ocupació del recinte, si bé es desplaçà la data a l’11 de juny de 2011, coincidint amb l’inici del mandat del nou consistori després de les eleccions municipals.
La forta pressió exercida va acabar resultant en la cessió als veïns, el dia 9 de juny, d’una nau de 1.500 m2 de sostre per tal de construir part dels equipaments demanats, en concret perquè fos utilitzada com a biblioteca. D’aquesta manera es passava de la ocupació a la inauguració, la primera festa col•lectiva de recuperació dels espais de Can Batlló després de 35 anys de reivindicació històrica.
Mentre la construcció dels equipaments continuava aturada restaven encara al complex fabril una dotzena d’empreses amb un total de 30 treballadors. La crisi en el sector de la construcció havia aturat els projectes immobiliaris al sector i això dificultava el finançament dels equipaments i de les compensacions pels reallotjaments. Això feia que l’execució de la totalitat del projecte es preveiés a llarg termini.
L'Ajuntament reactiva el projecte
Amb tot, a principi d’octubre, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que assumiria el lideratge del procés de desenvolupament urbanístic del recinte, exigint als propietaris el compliment de les seves obligacions. Mitjançant un comunicat l’Ajuntament va anunciar que preveia aprovar definitivament el canvi del sistema d’actuació urbanística de reparcel•lació per a poder desencallar el procés de transformació.
Durant aquest mateix mes l’Ajuntament va presentar el pla “Empenta” amb l’objectiu de revitalitzar projectes urbanístics privats, amb una inversió estimada de 200 MEUR, La intenció seria injectar diner públic a canvi de sòl privat. El director d’Habitatge de l’Ajuntament, Antoni Sorolla, va explicar que el projecte tenia un horitzó de dotze anys i que es començaria a actuar en quatre àmbits: Can Batlló, la
MARINA, les
CASERNES DE SANT ANDREU i la Via Augusta. En la mateixa línia d’impulsar la recuperació del recinte a finals d’octubre es féu públic que l’alcalde, Xavier Trias, havia signat un conveni amb el representant del Centre Social de Sants, Josep Maria Domingo, i el representant de la Comissió de Veïns de la Bordeta, Enric Jara, de cessió d’ús dels locals del Bloc 1 per tal que les entitats el poguessin utilitzar com a magatzem de materials destinats a activitats culturals i recreatives d’interès públic i social. L’acord preveia la creació d’una comissió de seguiment de l’ús de la nau, formada per representants de les diferents parts signants del conveni.
Un cop s’hagi aprovat definitivament el canvi del sistema d’actuació es preveu que es podrà concloure el pagament de les indemnitzacions pendents i començar amb els enderrocaments que han de permetre esponjar la zona i obrir el recinte al barri.
Més informació
canbatllo.bordeta.org
www.bcn.cat