A final de 2010 el projecte bàsic va ser aprovat definitivament. Victor Morlán va assegurar que, dins de la dotació destinada a l’Adif per al 2011, estaria contemplada una partida pressupostària per a la redacció del projecte constructiu del soterrament. Un cop enllestida la redacció dels projectes, que s’aprovarien durant el 2011, les obres de la primera fase del soterrament començarien el 2012. L’actuació s’executaria en cinc fases. D’aquesta manera, els 300 MEUR en què estava pressupostada aquesta obra es podrien desemborsar gradualment i les adjudicacions dels treballs també es farien per separat. Malgrat que el nou calendari suposava un endarreriment respecte a la previsió d’iniciar les obres el 2011, l'alcaldessa va valorar la reunió positivament. El febrer de 2011 es va crear un equip de treball, format pel MIFO, la Generalitat i l’Ajuntament, per coordinar l’execució dels projectes constructius
S’elabora un estudi per ordenar la trama urbana una vegada se soterrin les vies
El gener de 2011 l’Ajuntament va encarregar a l’Oficina Tècnica del Besòs* l’elaboració d’un estudi per a l’ordenació urbana dels espais que havien de quedar alliberats amb els soterraments, tant de l’R2 com també en un futur de la línia de Portbou. Per a la redacció de l’estudi es tindrien en compte les propostes guanyadores del concurs d’idees per al soterrament que l’Ajuntament va dur a terme el 2007 i que es va resoldre el 2008 i que preveia una rambla de més de dos quilòmetres amb zones d’estada, arbrat, jocs infantils i aparcamens.
El resultat de l'estudi serà un dossier de criteris i objectius de la nova proposta d'ordenació urbana, que esdevindrà el document de referència per iniciar el procés de reflexió, participació ciutadana i definició de les diferents figures de planejament que caldrà redactar per assolir els objectius plantejats.
Es reprenen les mobilitzacions per demanar el soterrament
El 30 de març el Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció que requeria a la Secretaria d’Estat de Planificació i Infraestructures que ratifiqués per escrit el seu compromís d’incloure part del projecte executiu del soterrament de la línia de Portbou als pressupostos generals de l’Estat del 2012. En no donar-se el fet, els dies 19 i 20 de maig la Plataforma “Tracte Just” va realitzar dues manifestacions en què es va tallar la línia de tren de Portbou i on van participar centenars de persones, entre ells representants de tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Montcada. Exigien l’aprovació del primer dels cinc projectes constructius en els quals es dividia el soterrament i la seva inclusió als pressupostos del MIFO per al 2012, per tal de donar compliment al compromís adquirit per Morlán, l’octubre de 2010, segons el qual les obres començarien el 2012.
Al juny la plataforma va convocar dues assemblees, amb àmplia representació del consistori, on es van perfilar les accions per continuar reivindicant el soterrament. Es preveia fer una manifestació davant del Palau de la Generalitat si Morlán i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder (Convergència i Unió, CiU) no ratificaven els seus compromisos. També s’havia proposat una acció coordinada per bloquejar tots els accessos a Barcelona per ferrocarril i carretera. Al juliol dos exalcaldes i una quarantena de regidors es van tancar a l’Ajuntament de Montcada per reclamar el soterrament.
Foment enllesteix el projecte constructiu dels primers trams
Entre els mesos de setembre i novembre el Ministeri de Foment va entregar a l’Ajuntament de Montcada els projectes constructius de dos dels cinc trams en què estava dividit el soterrament, en concret els que se situaven més al sud. Els tècnics municipals van emetre informes favorables als projectes.
L’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez, i el portaveu de la Plataforma Tracte Just, Jaume Relat, van valorar positivament l’entrega dels projectes però van recordar que la clau era aconseguir una assignació als pressupostos de l’Estat del 2012.
A final de 2011, ja amb el nou Govern del Partit Popular (PP) a l’Estat, l’Ajuntament i la plataforma seguien pressionant per aconseguir que els pressupostos incloguessin com a mínim el soterrament del primer tram de la línia de Portbou. Mentrestant continuaven les obres d’execució del túnel del FAV per Montcada.
Més informació
www.montcada.org
* L’Oficina Tècnica del Besòs fou creada el 2008 pel Consell Comarcal del Barcelonès com a instrument per a integrar i assumir les actuacions i competències del territori del Besòs, amb l’objectiu que el que hi ha a l’entorn del riu es consideri un eix urbà territorial.