Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DE L’HOSPITAL JOSEP TRUETA (GIRONA)
Moisès Jordi
Projecte del nou Trueta Font: Departament de Sanitat
Actualitzat a 31/12/2011

El nou Govern de la Generalitat descarta el projecte de construcció del nou hospital Josep Trueta de Girona, que implicaria l’enderrocament de la part d’edifici hospitalari que ja s’ha aixecat, a causa de la situació de crisi econòmica. Els partits de l’oposició defensen la necessitat del nou Trueta a fi de millorar les condicions dels pacients i dels professionals i per tal que esdevingui, juntament amb el Campus de la Ciència, que s’edificarà al costat, un element d’impuls del sector biosanitari.

L’any 1956 es va inaugurar la Residencia Sanitaria del Seguro Obligatorio de Enfermedad de Gerona, un edifici de dotze plantes construït amb formigó armat i exterior amb obra vista i amb una capacitat de 250 llits. Se situava a l’entrada nord de Girona*, entre el riu Ter i el puig d’en Roca, en una zona encara no urbanitzada, per bé que està a menys d’un quilòmetre del barri vell. L’any 1990 va canviar de nom i va passar a anomenar-se Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, en record del científic i metge barceloní Josep Trueta i Raspall.

El Trueta és, actualment, l’hospital de referència de les comarques gironines i a més actua com a hospital general bàsic de les àrees de salut de Banyoles, Celrà, Girona, Salt i Sarrià de Ter. Disposa de més de 400 llits i hi treballen prop de 1.300 persones. Així mateix imparteix estudis de pregrau i de postgrau per a estudiants d’infermeria de la Universitat de Girona, i per a estudiants de medicina i llevadors i llevadores interns residents.

A principi de l’any 2005 el Departament de Salut de la Generalitat va anunciar que estava estudiant els terrenys disponibles al voltant de l’hospital per substituir l’actual edifici per un de més modern. Ho justificava com una millora de les condicions per al desenvolupament de la tasca dels professionals, per facilitar la incorporació de les innovacions tecnològiques al centre, per millorar l’habitabilitat i el confort dels pacients i els familiars i per augmentar-ne la capacitat de llits. Fonts del departament recordaven que les darreres obres d’envergadura efectuades a l’hospital –la construcció de la nova UCI– havien comportat situacions de perillositat, com per exemple el despreniment de totxanes, fet que atribuïen als problemes estructurals de l’edifici.

El mes de setembre del mateix any la decisió ja estava presa. El nou Trueta se situaria just al costat de l’edifici actual, més a prop del riu Ter, ocupant uns terrenys erms i un aparcament cobert. Un cop fet el trasllat s’enderrocaria l’actual edifici de dotze plantes que esdevindria una zona verda. Es preveia que les obres del nou Trueta comencessin el 2007 i acabessin entre el 2012 i el 2013.
Entrada nord a Girona amb el nou Trueta, el perfil de l'actual hospital i el barri vell Font: Departament de Salut
El projecte es va concretant
L’abril de 2007 es va obrir el concurs d’idees per al projecte arquitectònic, a partir del qual el mes de juliol es van seleccionar sis empreses. El 10 d’octubre el jurat, format per diversos membres de les administracions implicades, va determinar que la millor proposta era la de MAP Arquitectos, SL & Idom, Ingeniería y Sistemas SA, sota el lema Riumuntat, com a acrònim de riu, muntanya i ciutat. Plantejava un edifici de tres cossos, dels quals dos tindrien poca alçada i el central s’elevaria fins a quinze plantes. La superfície del solar on s’havia d’edificar l’hospital era de 27.580 m2 i la del programa funcional de 74.057 m2. El fet de concentrar la major part de la superfície als pisos inferiors havia de permetre reduir l’impacte volumètric de l’edifici i permetre la visió del barri vell de Girona, la catedral i l’església de Sant Fèlix des de Sarrià de Ter.

Un cop escollit el projecte va començar la tramitació la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de Girona i la redacció del projecte executiu. El retard d’aquest últim document va fer que no es pogués complir l’objectiu d’iniciar les obres el 2007.

El març de 2010 l’Ajuntament de Girona va aprovar inicialment la modificació del PGOU dels entorns de l’hospital. L’ordenació final del sector preveia desdoblar l’avinguda de França, fer un vial nou a la vora del riu per donar accés a la zona d’urgències, connectar el centre urbà i l’hospital amb un carril bici i crear una zona verda de 2,4 ha a la zona de l’actual Trueta, un cop fos enderrocat. Així mateix, proposava un aparcament per a 700 cotxes a través de dues plantes subterrànies.

El 16 de setembre de 2010 es va presentar públicament el projecte bàsic del nou Trueta que preveia una superfície funcional més gran que l’establerta inicialment, en concret 95.000 m2, i prop de 500 llits. El pressupost per a la construcció de l’hospital era de 250 MEUR. La consellera Geli confiava a iniciar les obres a començament de l’any 2011, tot i que encara faltava el projecte executiu, i posposava la data d’entrada en funcionament per a l’any 2015.

La primera fase de les obres consistiria a enderrocar l’edifici de l’aparcament cobert i a col•locar mòduls prefabricats per ubicar diversos serveis que resultarien afectats pel nou edifici. La segona fase permetria edificar un dels tres cossos de l’edifici, l’àrea d’ambulatori. En la tercera fase es construiria el segon bloc –la torre central, on hi hauria l’àrea d’hospitalització– i el tercer –amb el servei d’urgències, l’àrea de malalts crítics, les sales d’operacions i els despatxos. La darrera fase consistiria a enderrocar l’hospital actual i a habilitar-hi una gran zona verda.

D’altra banda, a prop de l’hospital Josep Trueta, però ja dins el municipi de Sarrià de Ter, es preveia crear el Campus de Ciències de la Salut que acollirà les facultats de Medicina i Infermeria, la seu de la Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Girona i edificis privats relacionats amb la Universitat. Per fer-ho possible l’any 2009 l’Ajuntament de Sarrià de Ter havia cedit a la Universitat de Girona un espai de 80.000 m2 situats a uns 400 metres al nord-oest de l’hospital, a l’extrem sud del terme municipal. Es preveia que el Campus entrés en funcionament el curs 2013-2014. El director general d’Universitats, Josep Ribas, destacava que la proximitat entre l’hospital i el Campus reforçaria el binomi docència-assistència necessari en el món de la medicina.
Imatge aèria de l'hospital Trueta
El nou Govern frena el projecte
La construcció del nou Trueta va entrar de ple en la campanya de les eleccions autonòmiques del novembre de 2010. Mentre els partits del integrants del Govern defensaven el projecte, Convergència i Unió (CiU) considerava que tenia un cost excessiu en uns moments de crisi econòmica. Així, el president de CiU a les comarques gironines, Eudald Casadesús, afirmava que era una “obscenitat” enderrocar l’actual edifici en temps de crisi i proposava mantenir-lo i construir un nou hospital a Sant Gregori, prop de l’autopista AP-7. Per la seva banda el cap de llista de CiU a les comarques gironines, Santi Vila, tot i que no va descartar la construcció del nou Trueta, assegurava que en el cas de governar revisarien el projecte atès l’elevat cost.

Les eleccions al Parlament de Catalunya, celebrades el 28 de novembre, van donar com a guanyador CiU, que va formar govern en solitari. Un dels primers objectius del nou govern era reduir el dèficit de la Generalitat i això va portar a replantejar-se moltes de les inversions previstes. A principi de febrer el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, va anunciar que el seu departament ajornaria els nous hospitals Verge de la Cinta de Tortosa i Trueta de Girona com a mínim fins al 2013. Aquest fet significava que el nou Trueta no podria ser una realitat, com a mínim, fins al 2020, i això obligaria, mentrestant, a destinar recursos a mantenir i millorar l’actual edifici. Ruiz assegurava que el Govern no qüestionava la necessitat d’un nou hospital a Girona, però que no es podria encarar fins que la situació econòmica no hagués millorat. El nou delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, va anar més enllà i va afirmar que caldria replantejar el projecte i apostar per la reforma o ampliació de l’actual Trueta i no per la substitució. En canvi, el Campus de la Salut va mantenir les inversions previstes i també el calendari previst d’obertura per al curs 2013-2014.

Crítiques a la decisió
L’exconsellera de Salut, Marina Geli, va criticar la decisió del nou Govern i va assegurar que el nou Trueta podria ser una realitat si el Departament de Sanitat destinava almenys un 3% del pressupost a inversió. Geli assegurava que el nou Trueta, juntament amb el Campus de Salut, situaria Girona al centre de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània en l’àmbit sanitari i esdevindria un element d’impuls del sector biosanitari.

A principi de març el ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar –amb els vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Popular (PP) i Iniciativa per Catalunya-Verds– una moció del PP que defensava el projecte del Trueta i reclamava que se seguís el calendari previst el 2010. El portaveu de CiU, Carles Puigdemont, va justificar que el seu grup no hagués donat suport a la moció en les greus dificultats econòmiques. Puigdemont va defensar la creació d’un nou hospital a Girona però no l’enderrocament de l’actual Trueta.

El 26 de maig el Parlament de Catalunya va aprovar una moció que instava el Govern a encarregar el projecte executiu del nou Trueta –pas posterior al projecte bàsic que s’havia presentat el 2010– i a iniciar-ne les obres el 2012. Hi van votar a favor tots els grups parlamentaris menys CiU i Ciutadans (C’s) que es van abstenir.

El Govern descarta definitivament el nou Trueta
A final d’agost el director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, va assegurar que el Govern descartava definitivament el projecte del nou Trueta ja que no hi havia recursos econòmics per poder tirar-lo endavant. Per això apostava per redefinir el projecte des de zero més endavant.


* En aquells moments els terrenys formaven part del municipi de Sant Gregori. No obstant això el 1974 Girona es va annexar els nuclis de Domeny, Sant Ponç i Taialà i l’hospital va passar a formar part del terme municipal de Girona.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Gironès