Zona de rehabilitació estratègica
El juny de 2010 el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i l’Ajuntament tortosí van signar un conveni per declarar tot el conjunt històric com a zona de rehabilitació estratègica. Aquest acord suposava la promoció i agilitació per part del DMAH de la tramitació dels projectes de rehabilitació, així com el corresponent recolzament econòmic. Respecte al consistori, aquest pacte suposava el compromís d’elaborar un pla local d’habitatge (PLH) i la divulgació de programes per tal de fomentar la rehabilitació.
A més a més, es preveia establir la seu de la delegació d’Habitatge i d’Adigsa a les Terres de l’Ebre en aquesta zona. Altres organismes tenien, igualment, l’objectiu d’establir-se al nucli antic, com ara la Conselleria de Justícia que, des de l’any 2006, tenia previst de construir un edifici judicial al carrer Mercè. No obstant això, a principi de 2011 encara es desconeixia la data d’inici de les obres, ja que el projecte s’havia paralitzat com a conseqüència dels treballs arqueològics iniciats el 2009 a partir dels quals s’havien localitzat importants troballes com ara dues làpides romanes del segle I i II. D’altra banda, estava en construcció el nou campus universitari de la Universitat Rovira i Virgili (URV) en el barri de Remolins el qual es preveia inaugurar a final d’any.
Desenvolupament PINCAT i altres reformes dels barris històrics
Entre el 2009 i el 2011 es van anar executant la major part de les obres del PINCAT. Entre les actuacions ja finalitzades hi havia la reforma del carrer de la Rosa, la plaça de la Cinta, la plaça de l’Absis, el carrer Croeda o l’equipament municipal del carrer Montcada 27. D’altra banda, en execució hi havia la reurbanització dels carrers Canvis i del Vall, la plaça Nova de Santa Clara, la plaça Nova de Sant Tomàs i dos equipaments situats al barri de Santa Clara -el nou casal de Santa Clara i la reforma del Centre Obert Sant Francesc-. També s’estaven iniciant les obres dels carrers Sant Francesc, Progrés i Replà i de diverses noves places –un cop s’havien fet ja els enderrocaments- com les de Sant Joan, Garrofer o Estudis. Per la seva banda la plaça de la Catedral, que havia de comportar l’enderrocament de les cases de la façana fluvial, estava més encallada a causa dels problemes amb les expropiacions.
També estava en ple procés de transformació urbanística el barri del Castell. La primera fase de la intervenció estava prevista al PINCAT, és a dir, la remodelació de carrers i places, la prolongació del passeig de Ronda en tot el perímetre del turó de la Suda, la millora de la connexió amb la plaça de l’Absis i el nou parc del Castell. Aquesta intervenció havia implicat expropiacions i enderrocaments per esponjar i reurbanitzar diferents espais. Tenia un pressupost de 6,5 MEUR, sense comptar la construcció d’un centenar d’habitatges que es tenia planificat edificar en una segona fase i revendre en part a la iniciativa privada. Es preveia generar després de la reurbanització més sostre residencial, arribant als 12.000 m², és a dir, aproximadament un centenar d’habitatges més.
Respecte al projecte de remodelació del barri de Sant Jaume, l’abril de 2011, l’Ajuntament va aprovar inicialment la modificació puntual del POUM per crear un únic àmbit d’actuació en el barri. Per tal d’esponjar i sanejar-lo, l’Incasòl ja havia demolit 40 immobles, és a dir, un 40% de la superfície del barri. Pel que fa a la resta d’habitatges, es tenia previst desenvolupar diferents projectes de rehabilitació. Aproximadament per a tot el procés l’Incasòl tenia pressupostat 1,2 MEUR. D’altra banda, l’alcalde va explicar que des de l’Ajuntament estaven treballant per sol•licitar per a la propera convocatòria del Programa de Millora de Barris, el recolzament econòmic de la Generalitat per desenvolupar aquest pla integral.
L’Ajuntament demana una nova pròrroga
A final de 2011 l’Ajuntament calculava en un 90% el grau d’execució del PINCAT. Amb tot el consistori va decidir sol•licitar una segona pròrroga de dos anys per poder acabar les obres previstes i també per ampliar per dos anys més la concessió d’ajuts per rehabilitar façanes i reparar cobertes i elements comuns dels edificis particulars.
Més informació
www.tortosa.altanet.org/pincat/index.html
www6.gencat.cat/atlasbc/?barri=Nucli%20Antic%20%28Tortosa%29
* Dades del padró municipal de 2003 publicades a la Memòria del Pla integral del nucli antic de Tortosa, d’abril de 2005.