L’alcalde, Salvador Esteve (CiU), va afirmar que s’estava en converses amb una multinacional britànica, però va declinar donar més detalls. Esteve esperava que la CUC confirmés l’aprovació del projecte per poder iniciar els treballs.
El 20 de maig de 2011 la CUC va donar l’aprovació definitiva a dues MP del PGOU de Martorell que permetien el desenvolupament de la Central Logística de la Solvay.
En la primera MP, corresponent al sector P-7 industrial Solvay i al sector de desenvolupament industrial N-3, es proposava desenvolupar com un únic sector de sòl urbanitzable, amb els objectius d’adequar-lo a les infraestructures existents, millorar els accessos interiors i respecte de l’A-2, i realitzar les cessions de sòl acordades amb el consistori. Aquest sector tenia una superfície de 25,5 ha, de les quals el 56% es dedicaven a sòl privat industrial, el 22% a sistemes viaris, el 17% a espais lliures, el 5% a equipaments i un 0,6% es reservava per ubicar-hi una depuradora.
La segona, relativa al polígon d’actuació urbanística (PAU) 21/2, tenia com a objectiu regular sectors ja consolidats dins el complex Solvay, en quatre subàmbits que tenien una superfície total de 11,7 ha, dels quals el 89% eren per a sòl privat industrial, el 9% per a espais lliures i el 2% per a equipaments.
Nou impuls a la rehabilitació de Can Bros
A començament d’abril de 2010, l’Ajuntament de Martorell va presentar el Pla local d’habitatge (PLH), aprovat inicialment el 18 d’abril pel ple, per construir 2.909 nous habitatges fins al 2015, repartits entre les zones de Can Cases, la Sínia, Pou del Merli, Torrent de Llops, Can Carreres i Can Bros, entre altres, dels quals 1.166 (un 40%) eren de protecció oficial.
El març de 2011 el consistori va aprovar per unanimitat el text refós de la MP del PGOU al nucli de Can Bros. El projecte preveia la construcció d’uns 440 habitatges (amb una petita reducció respecte de l’anterior proposta), el 30% dels quals serien de protecció oficial i destinats a la població jove. El creixement residencial es preveia compaginar amb la rehabilitació dels edificis de valor històric i patrimonial de l’antiga colònia industrial, la construcció de nous equipaments i la millora dels accessos viaris, amb un nou accés a l’autovia A-2 i l’autopista AP-7 mitjançant una doble anella, que es duria a terme aprofitant el desenvolupament del futur polígon logístic de la Solvay a tocar del barri.
L’alcalde, Salvador Esteve, va assegurar que comptava amb la complicitat de la Generalitat per tirar endavant el projecte. El text refós aprovat es va trametre a la CTUB, que en va decretar l’aprovació definitiva l’abril de 2011.
Tot i els nous accessos, que en milloraven l’accessibilitat, el nou barri residencial, separat de la ciutat per l’efecte barrera que constituïen les infraestructures viàries i els polígons industrials, continuava presentant força dificultats de cara a la seva integració a la dinàmica urbana.
El setembre de 2011 es va aprovar el Pla parcial del sector P-7, amb la qual cosa es permetia el desenvolupament de dues terceres parts del polígon de la Solvay. Es preveia que entrés en servei el 2013. Pel que fa a la segona part del polígon (PAU 21/2) i el sector de Can Bros encara no s’havien aprovat els plans parcials respectius.
Més informació
www.martorell.cat
* Dades del nomenclàtor de l'INE