Actualitzat a 31/12/2010
El mes d’agost de 2010 s’inicien les obres de transformació de l’antiga fàbrica de la Tabacalera, amb la recuperació de dos dels magatzems fabrils i la urbanització d’espais públics. La nova seu del Museu Nacional Arqueològic prevista a la part noble de l’edifici i la resta d’equipaments encara no disposen d’un projecte ni d’un calendari concret, si bé el Ministeri de Cultura, la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona van signar el mes d’octubre un conveni genèric de col•laboració per cofinançar el projecte cultural.
Antecedents
2008
L’edifici de la Tabacalera, construït entre 1920 i 1931 i on es desenvolupaven les activitats de producció i distribució de tabac, alça els seus més de 40.000 m2 en uns terrenys guanyats al llit del riu Francolí, a la ciutat de Tarragona, gràcies al desviament de la desembocadura. L’edifici originari, aïllat en la seva parcel•la, s’articulava en forma de U al voltant d’un jardí, tot i que cadascun dels volums principals disposa també de diversos patis interiors. Aquesta edificació principal, catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL) de categoria B.1 (protecció integral) pel document inicial del
POUM DE TARRAGONA, va ser sotmesa a ampliacions posteriors quan, per tal de configurar la nova façana de l’avinguda Vidal i Barraquer, s’hi van afegir una sèrie de nous volums, compostos per sis cossos de quatre plantes cadascun. Com a resultat de modernitzar i de situar de nou els processos de producció l’any 2007 l’edifici va posar punt final a la seva activitat.
L’ordenació del sector i la formalització del canvi de propietat
El desenvolupament urbà de la ciutat de Tarragona cap al riu Francolí va convertir la Tabacalera, inicialment aïllada i perifèrica, en un àmbit d’oportunitat i transformació. La importància de la peça, per les seves dimensions, la seva posició urbana i la necessitat de conservar-ne el valor patrimonial va fer que la ciutat es planteges la transformació i el canvi d’ús de l’àrea.
Aquesta voluntat va prendre forma en el document de modificació puntual del PGOU de Tarragona “PAU Antiga Fàbrica de Tabacs” de juliol de 2007, on es copsaven els principals objectius de la transformació, el canvi de qualificació de zona industrial de l’antiga fàbrica de tabacs a zona d’equipaments i la concreció de l’aprofitament privat que compensava les cessions per tal de donar compliment a les determinacions de la llei i la normativa urbanística vigents.
El document proposava destinar tot l’edifici de la Tabacalera a equipaments, i transformar els espais lliures de l’antic jardí central de l’edifici històric i la part no edificada davant l’avinguda Vidal i Barraquer en espais públics. Amb aquesta disposició s’aconseguia que l’avinguda guanyés una franja d’espais lliures d’uns 30 m, paral•lela al seu traçat, des de la qual s’accediria, un cop reurbanitzada, als sis volums posteriors del conjunt.
Finalment, i com a compensació per les cessions realitzades, l’empresa propietària Altadis rebia aprofitaments privats en dos àmbits propers a la fàbrica. D’una banda, un bloc de sis plantes destinat a habitatge protegit i concertat que donaria a l’avinguda Vidal i Barraquer i adjacent al nou sòl d’equipaments. I de l’altra, un segon sector amb una ordenació volumètrica més potent. En aquest cas, sobre l’extensió del carrer Manuel de Falla es proposaven dos edificis alineats al nou carrer. Aquests dos volums, un per a habitatge protegit i l’altre per a sostre lliure, acaben en un dels extrems amb una torre de vint plantes, una nova referència urbana i alhora un dels edificis més alts de la ciutat, en el punt en què es preveu un nou creuament sobre el riu Francolí.
Aquests aprofitaments suposaven la construcció de 54.922 m² de sostre, amb la construcció de 486 habitatges de renda lliure (38.845 m²) i 218 habitatges protegits i concertats (10.985 m² i 5.492 m² de sostre, respectivament).
Un any després de l’aprovació de la modificació, el 8 de juliol de 2008, l’Ajuntament de Tarragona i l’empresa Altadis van formalitzar el canvi de propietat de l’antic edifici de la Tabacalera amb l’entrega, per part del director general de l’empresa Andrés Pérez, de les claus de l’immoble a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.