Actualitzat a 31/12/2011
Es presenta l’Avantprojecte de la línia de 400 kV entre Penyalba i Isona que ha de creuar cinc municipis del Pallars Jussà. Ajuntaments, entitats i particulars rebutgen la línia pels efectes sobre el medi natural, els pobles i el sector turístic i proposen com a alternativa aprofitar la línia de 110 kV entre Seira i Terrassa. A final d’any la Unió Europea inicia una investigació sobre l’impacte ambiental de la línia.
Antecedents
2009,
2010
Articles posteriors
2012
La línia elèctrica de 400 kV entre Penyalba (Aragó) i Isona (Pallars Jussà) –coneguda en el tram català com la MAT del Pallars-, és un projecte de Red Eléctrica Española (REE) que té la intenció d’interconnectar les línies d’alta tensió d’Aragó amb les de Lleida. En concret permetria unir les línies de 400 kV Teruel-Peñalba i Torre de Cabdella (Pallars Sobirà)-Sentmenat (Vallès Occidental). Aquesta última dóna servei a l’àrea metropolitana de Barcelona i es connecta amb la
LÍNIA ELÈCTRICA DE MOLT ALTA TENSIÓ SENTMENAT-BESCANÓ-BAIXÀS, en construcció. Al voltant del recorregut proposat se situen diverses centrals hidroelèctriques, actualment connectades a línies de mitja i baixa tensió. El projecte és hereu de la proposta de línia elèctrica transfronterera entre l’Aragó i Casarilh (França) que es va desestimar el 2004 pel fort impacte ambiental.
A final de 2008 REE va presentar un document inicial on es proposaven una quinzena d’alternatives de traçat i que preveia un recorregut de 150 quilòmetres, dels quals una trentena transcorrerien pel Pallars Jussà a través d’una línia de nova construcció. Les torres tindrien una alçada aproximada de 65 metres. L’objectiu era presentar l’Avantprojecte el 2011 i posar en servei la línia el 2013.
El projecte va topar immediatament amb l’oposició dels ens locals afectats i de la societat civil, que es va organitzar en la Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica (formada per ciutadans i entitats d’Aragó i Catalunya). Els opositors alertaven del fort impacte ambiental que tindria i dels efectes sobre l’activitat turística. Els ajuntaments proposaven com a alternativa l’aprofitament de la línia de 110 kV entre Seira (Osca) i Terrassa (Vallès Occidental) que passa per Pont de Muntanyana i Tremp i que estava en desús a causa d’un robatori.
Es presenta l’Avantprojecte
El 17 de gener de 2011 REE va presentar, en una trobada a la Diputació de Lleida l’Avantprojecte de la línia elèctrica Penyalba-Isona. El traçat previst corresponia a l’alternativa C que, en terres catalanes, passaria pels municipis de Tremp, Castell de Mur, Llimiana, Gavet de la Conca i Isona, fins arribar a la subestació de Figuerola d’Orcau (10 hectàrees) que connectarà amb la línia de 400 kV entre Torre de Cabdella i Sentmenat. En el seu recorregut de 30 quilòmetres pel Pallars Jussà creuaria un tram de la Noguera Pallaresa –entre el pantà de Terradets i Tremp- que forma part de l’Espai d’Interès Natural del Montsec. Així mateix passaria a menys d’un quilòmetre dels nuclis de Puiverd (Tremp), Puigcercós (Tremp), Vilamolat de Mur (Castell de Mur) i Figuerola d’Orcau (Isona), si bé es procurava satisfer la distància mínima recomanada per la Unió Europea de 400 metres. En el traçat per Aragó bona part del recorregut aprofitaria les torres de la línia de Casarilh, que es van construir abans que es desestimés el projecte.
Durant la presentació de l’Avantprojecte el delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, va assegurar que el traçat era el que tenia menys impacte ambiental i que es buscaria el consens amb el territori per incorporar mesures correctores. Pinós va explicar que la línia tenia com a objectiu reforçar l’alimentació del Ferrocarril d’Alta Velocitat (FAV) a l’àrea metropolitana de Barcelona i evacuar la generació elèctrica que es produeix al Pirineu.
Els alcaldes afectats, que estaven presents a la trobada, van manifestar la seva oposició al projecte. Així per exemple l’alcalde de Castell de Mur, Jordi Castells (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) va explicar que la MAT del Pallars tindria un fort impacte pel patrimoni natural i cultural i es va mostrar sorprès que un dels objectius fos alimentar el FAV, quan el tren de la línia
LLEIDA-LA POBLA DE SEGUR funciona amb gasoil. Per la seva banda el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, va anunciar que la institució es posaria al costat dels alcaldes i defensaria l’aprofitament d’algun dels corredors existents. Així mateix una quinzena de membres de la Plataforma Unitària Contra l’Autopista Elèctrica es van manifestar davant de la Diputació de Lleida contra el projecte.