Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ABOCADOR D’ARGENÇOLA
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2011

El febrer de 2011 l’Ajuntament d’Argençola retira, pocs mesos després de concedir-la, la declaració d’utilitat pública d’un abocador de residus d’ecoparc entre els nuclis de Porquerisses i Albarell. El nou govern municipal sorgit de les eleccions del mes de maig reafirma el seu rebuig al projecte.


Antecedents 2010

El municipi d’Argençola (238 habitants el 2011 i 47 km2) queda situat a l’extrem sud-oest de la comarca de l’Anoia, prop del coll de la Panadella, a l’àmbit on s’estableix la separativa d’aigües de les províncies de Barcelona, Tarragona i Lleida. Argençola s’estructura en vuit nuclis* de població situats sobre diversos altiplans, a 700 m l’alçada, tallats per diverses rieres i torrents que aboquen al riu Anoia, límit nord del municipi.

El fet de disposar d’una àmplia superfície de terme municipal amb relativament pocs habitants i de tenir una localització no gaire distant de la Regió Metropolitana de Barcelona ha propiciat que, al llarg dels darrers anys, Argençola hagi estat objecte de diversos projectes d’iniciativa privada per situar-hi un abocador controlat de residus, si bé cap d’ells no ha reeixit.

A principi de l’any 2010 l’empresa Tirssa va presentar una proposta a l’Ajuntament d’Argençola per tal de construir-hi un dipòsit controlat de residus per a bales premsades a partir de residus municipals no compostable ni recuperable, procedents dels ecoparcs de Catalunya. Segons la proposta, l’empresa explotaria un abocador durant deu anys, ampliables a vint, a raó de 150.000 a 300.000 tones l’any. Al llarg d’aquest temps, Tirssa compensaria el municipi amb 1 MEUR el primer any i amb un altre milió d’euros al llarg dels nou anys següents. Al marge, l’empresa oferia un cànon de 2,5 € per cada tona entrada a l’abocador, amb una quota de 200.000 tones l’any, que en cas que fos superada, passaria a ser de 3 €. Per altra banda, l’empresa assegurava la creació de quinze llocs de treball que serien coberts prioritàriament amb població d’Argençola. L’àmbit escollit per ubicar l’abocador era el pla del Llop, entre els nuclis de Porquerisses i Albarells, a poc més de 800 m de la connexió amb l’autovia A-2.

L’abocador, d’utilitat pública
L’octubre de 2010 l’Ajuntament d’Argençola va aprovar declarar d’utilitat pública l’abocador. Segons l’alcalde, Ramon Cortés, aquest fet no significava donar un sí a l’abocador sinó que simplement es tractava d’un tràmit per tal que les diverses administracions poguessin emetre els seus informes tècnics. Amb tot reconeixia que l’abocador permetria finançar millor el municipi i dotar-lo de les infraestructures necessàries. La moció va tenir el vot a favor de l’alcalde (que havia abandonat la militància a Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) i un regidor de CiU, l’abstenció d’un regidor d’ICV i el vot en contra d’un regidor d’ERC i un regidor d’ICV. El vot de qualitat de l’alcalde va decantar la balança a favor del sí.

A final de 2010 es va crear la Comissió Argençolenca Contra l’Abocador que s’oposava al projecte per l’impacte ambiental i paisatgístic que suposaria i perquè consideraven que la comarca de l’Anoia ja complia amb escreix la quota de solidaritat en relació als residus**. A principi de 2011 van iniciar una recollida de signatures en diferents pobles de la comarca.

Per la seva banda l’Associació de Veïns de Porquerisses reclamava més informació sobre els avantatges i desavantatges del projecte, tant des d’un punt de vista ambiental com econòmic. L’entitat entenia que l’Ajuntament d’Argençola havia de redactar una pla d’inversions per determinar a quina mena de projectes es podrien destinar els ingressos.

Es revoca la declaració d’utilitat pública
El 23 de febrer de 2011 el ple de l’Ajuntament d’Argençola va acordar retirar la declaració d’utilitat pública del projecte d’abocador amb tres vots a favor (els dos regidors d’ICV i el regidor d’Esquerra) i dos en contra (l’alcalde Ramon Cortés i el regidor de CiU). La revocació de l’acord va ser possible pel canvi d’opinió d’un dels regidors d’ICV, que en l’anterior votació s’havia abstingut.

L’alcalde Cortés va alertar de les conseqüències que podria tenir la retirada de la declaració d’utilitat pública ja que l’empresa adjudicatària podria demanar danys i perjudicis al consistori. En canvi el regidor d’ICV Antoni Lloret assegurava que aquesta decisió no comportaria el pagament d’indemnitzacions i va alertar dels riscos i impactes ambientals de l’abocador. Pel que fa a les entitats la Comissió Argençolenca va aplaudir la decisió mentre l’Associació de Veïns de Porquerisses, malgrat reconèixer que el projecte requeria canvis, assegurava que es tancava el futur econòmic del municipi i es propiciava que els joves marxessin.

Les eleccions municipals del maig de 2011 van donar el mateix resultat que les de 2007 (2 regidors d'ERC, 2 regidors d'ICV i 1 regidor de CiU) però en aquest cas sense la presència de l’exalcalde Ramon Cortés. D’aquesta manera es va formar un govern de coalició entre ERC i ICV que es va reafirmar en la negativa a l’abocador.

A final de 2011 no hi havia constància que l’empresa Tirssa hagués efectuat nous moviments per tirar endavant l’abocador o per denunciar l’acord del ple.

Més informació
novolem.blogspot.com

* Argençola, Carbasí, Clariana, Contrast, els Plans de Ferran, Porquerisses i Albarells.

** Actualment, la comarca de l’Anoia acull l’
ABOCADOR DE CAN MATA A HOSTALETS DE PIEROLA, on també se situa l’Ecoparc 4. A Castellolí, hi ha un abocador de classe III de residus especials. A PUJALT s’hi localitza un abocador de classe I, per a residus inerts, i a Jorba, un abocador per a runes de la construcció. Aquesta mateixa localitat acull dues plantes de compostatge, una per als fangs de la depuradora d’Igualada i l’altra per a la fracció orgànica dels residus municipal.
 
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Anoia