Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
OCI NOCTURN A LA ZONA HERMÈTICA (SABADELL)
Xavier Crehuet
Discoteca a l'encreuament carrer Rocafort-carrer Sant Ferran Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2010

Els clients de les discoteques i establiments musicals de la Zona Hermètica de Sabadell provoquen múltiples molèsties als veïns del barri de Gràcia. El ple de l’Ajuntament de Sabadell aprova provisionalment la modificació del Pla especial de regulació dels usos recreatius i de restauració del barri de Gràcia que obliga els locals d’oci nocturn a deixar de practicar la seva activitat o a traslladar-se a Sant Pau de Riu-sec en un termini màxim de cinc anys. Tot i que hi ha diferents visions del conflicte, la majoria dels grups municipals i l’Associació de Veïns de Gràcia aposten pel trasllat.

La Zona Hermètica és una àmplia àrea d’oci nocturn situada al sud-oest del municipi de Sabadell (cocapital del Vallès Occidental). En concret s’ubica entre el polígon industrial sud-oest (ja al límit amb Sant Quirze del Vallès) i el barri de Gràcia*. El Pla general de Sabadell classificava la zona on se situaven els locals amb les claus 5.1. (industrial d’eixample), 5.2. (industrial d’eixample amb terciari) i 1.9. (residencial en volumetries especials amb terciari).

La Zona Hermètica, oci i molèsties
La Zona Hermètica de Sabadell es va crear als anys noranta i concentra 23 bars musicals i discoteques que conviuen amb petites indústries i tallers. La proximitat a la zona residencial del barri de Gràcia ha esdevingut una font de molèsties per als veïns. De fet, en un cap de setmana normal s’hi acosten prop de 12.000 persones. Tot i que s’hi pot arribar amb transport públic, com ara Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), la majoria d’usuaris accedeixen a la Zona Hermètica amb cotxe.

El 1997 l’Ajuntament de Sabadell va aprovar el Pla especial de regulació dels usos compatibles a les zones industrials que limitava les activitats recreatives a les zones industrials de Sabadell, ja que comportaven molèsties a les zones residencials. A més, aquell pla fixava algunes limitacions com ara que no ocupessin més del 25% de l’espai total del polígon industrial. El Pla, per tant, permetia que els locals d’oci nocturn s’anessin instal•lant a la Zona Hermètica.

El gener del 2005 s’aprovava definitivament el Pla especial de regulació dels usos recreatius i de restauració al barri de Gràcia, que intentava regular més aquests usos per compatibilitzar oci i descans veïnal. Tanmateix, les molèsties continuaven i, de fet, l’Associació de Veïns de Gràcia s’havia queixat públicament de les molèsties de la Zona Hermètica des de bon començament. Alguns veïns manifestaven la seva indignació per la manca de civisme dels clients, la brutícia que generaven, les baralles que tenien, les destrosses que es feien als cotxes aparcats o per les curses de cotxes que es muntaven a la zona. Per minimitzar les queixes, l’Ajuntament de Sabadell tancava durant els caps de setmana alguns carrers amb l’objectiu d’evitar que els clients accedissin amb vehicle a la part residencial i alhora reforçava les brigades de neteja i els dispositius especials de la Policia Municipal de Sabadell. Tanmateix, el reforçament dels controls d’alcoholèmia provocava que joves de les ciutats de la rodalia, com ara Terrassa, Sant Cugat del Vallès o Cerdanyola del Vallès, es quedessin cada vegada més a les seves pròpies ciutats. L’Ajuntament de Sabadell pretenia adaptar la zona d’oci a la demanda real local i deixar enrere les èpoques en què atreia públic d’arreu de Catalunya.
Pancarta favorable al trasllat al carrer Fiveller Foto: Moisès Jordi
El 2007 es va aprovar el Pla parcial del futur polígon industrial de SANT PAU DEL RIU-SEC que observava la problemàtica de la Zona Hermètica i apuntava el trasllat futur de loclas nocturns a aquesta zona, en concret al nord de l’estació depuradora d’aigües residuals actual. Sant Pau del Riu-sec se situa al sud-oest de Sabadell entre l’autopista C-58 i l’aeròdrom i Badia del Vallès (Vallès Occidental), i no té cap zona residencial a prop. Sant Pau disposava de 350.000 m2 de sòl industrial i de 90.000 m2 de sòl per a usos terciaris. A més, a Sant Pau estava confirmada la instal•lació de la tercera botiga d’Ikea a Catalunya i de la multinacional Leroy & Merlin.

Els incidents i les molèsties eren la contínua notícia de la Zona Hermètica. El setembre del 2009 un noi de dinou anys, de nacionalitat dominicana, va morir-hi, de matinada, víctima d’un atac amb ganivetades a la sortida d’una discoteca, després d’haver protagonitzat una baralla i una forta discussió prèvies. El juny del 2009 la Policia Municipal va sancionar 3tres discoteques amb un total 40.000 € per l’incompliment de la normativa relativa als locals d’oci, com ara no respectar l’aforament limitat, tenir una assegurança contractada inferior a la que pertocava per llei, l’incompliment de l’horari o no tenir les sortides d’emergència operatives.

El trasllat a Sant Pau de Riu-sec és la solució
Durant el març del 2010 l’Associació de Veïns de Gràcia va iniciar una campanya a favor del trasllat de la Zona Hermètica d’oci cap a Sant Pau de Riu-sec. Es van editar cartells, pancartes i adhesius. A més, l’entitat havia recollit anteriorment centenars de signatures en contra.

El maig del 2010 la Junta de Govern de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar l’inici dels estudis per modificar el Pla especial de regulació dels usos recreatius i de restauració del barri de Gràcia i la suspensió per un any de la concessió de llicències dels locals d’oci de la Zona Hermètica. Amb la mesura els empresaris només podien fer reformes als locals, però no podien ampliar horaris, engrandir els espais i l’aforament, ni traspassar-los o establir-ne de nous.

El 23 de juliol del 2010 la Junta de Govern de l’Ajuntament de Sabadell va fer l’aprovació inicial de la modificació del Pla especial. Es va aprovar que les llicències d’oci nocturn serien inhàbils el 2015 amb l’objectiu de resoldre definitivament el problema del descans dels veïns. Es proporcionava aquest marge de temps perquè els locals es poguessin traslladar sense massa presses a Sant Pau de Riu-sec. La modificació aprovada deixava clar que la llicència d’origen dels operadors que marxessin abans d’aquests cinc anys s’havia d’anul•lar.

El 2 novembre del 2010 el ple de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar provisionalment la modificació puntual del Pla especial de regulació dels usos recreatius i de restauració del barri de Gràcia. Aquesta modificació es va aprovar per majoria absoluta amb els vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Entesa per Sabadell, el vot en contra del Partit Popular (PP) i l’abstenció d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). Aquesta aprovació obligava els locals d’oci nocturn, discoteques i establiments musicals a tancar la seva activitat o a traslladar-la a Sant Pau de Riu-sec en un termini de cinc anys. Segons la disposició transitòria cinquena de la modificació puntual, els establiments que, un cop transcorregut aquest termini, no haguessin cessat l’activitat, havien de ser objecte d’un expedient administratiu contradictori en què se n’havia d’acordar el tancament. Els usos permesos a la Zona Hermètica eren l’ús industrial, de restauració i el comercial.
Bar musical i habitatges al carrer Sant Ferran Foto: Moisès Jordi
Diferents visions del conflicte
El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Juan Carlos Sánchez (PSC), va explicar, en referència a Sant Pau de Riu-sec, que els empresaris havien de definir el format de la nova zona i que alguns empresaris optarien per associar-se. El millor escenari, segons l’equip de govern, format pel PSC, seria que algunes de les discoteques que atreien més públic apostessin pel nou emplaçament, i així els locals més petits els seguirien per no perdre negoci. Per altra banda, Sánchez va reconèixer que alguns clients feien un mal ús de l’espai públic durant la matinada i afirmava que era difícil la convivència amb els veïns de Gràcia. En la mateixa línia, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (PSC), admetia les molèsties provocades pels clients dels locals d’oci nocturn.

Segons el grup municipal de CiU, segona força al consistori i coimpulsora del trasllat, calia redefinir el model d’oci a la ciutat aprofitant aquest trasllat previst amb el reforçament de la seguretat, el control dels establiments, l’aparcament adequat i els sistemes de transport públic. Per altra banda, Entesa per Sabadell defensava el dret al descans dels veïns, criticaven la manca de civisme, reclamaven més control de llicències, el compliment d’horaris i una major vigilància. El PP es va oposar al nou Pla especial ja que creien que els negocis marxarien a Sant Quirze del Vallès o que molts locals tancarien abans de fer noves inversions a Sant Pau.

Segons el president de l’Associació de Locals d’Oci del Polígon de la Zona Hermètica, Joan Cosp, que representava una desena dels locals d’oci, la modificació del Pla especial era massa restrictiva, calia dilatar-ne el termini i considerava infundades les queixes del veïns. Cosp va manifestar que tots els locals complien la normativa vigent i declarava que muntar una discoteca costava entre 1,2 MEUR i 1,8 MEUR.

El president de l’Associació de Veïns de Gràcia, Francesc Juliana, reclamava el trasllat immediat dels bars i discoteques, més seguretat dins del barri, que es controlessin els accessos tancats perquè molts joves se’ls saltaven i posar fi a les amenaces que el veïns patien per part dels clients quan els recriminaven la seva actitud incívica. Un problema similar al dels veïns de Sabadell el tenien a la zona D’OCI NOCTURN DEL POLÍGON INDUSTRIAL FEMADES (CORNELLÀ DE LLOBREGAT).

Per acabar el procés s’esperava l’aprovació definitiva del Pla especial de regulació dels usos recreatius i de restauració del barri de Gràcia per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB).

Més informació:
www.sabadell.cat
www.sbdparcempresarial.com
www.zonahermetica.es

* Es tracta d’un barri nascut a la segona meitat del segle XIX i molt lligat a la indústria tèxtil.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Occidental
Fotogaleria relacionada