Actualitzat a 31/12/2010
El desembre de 2010 es compleix un any de la posada en marxa del primer tram de l’L9, amb una xifra mitjana de 46.000 viatgers diaris. Al llarg del 2010 s’inaugura el ramal de Badalona, batejat com a L10, i s’allarga el tram comú de Bon Pastor fins a l’estació intermodal de la Sagrera. Amb aquestes ja són onze les estacions en funcionament. Mentrestant, les tuneladores continuen perforant a bon ritme al tram central i sud de la línia i, a final d’any, les obres estan executades en un 81%. Tot i la crisi econòmica, es preveu complir els terminis i completar les obres el 2014, la qual cosa representaria disposar d’una de les línies més llargues i modernes d’Europa.
Antecedents
2003,
2004,
2005,
2006,
2007,
2008,
2009
El 1999 el Govern de la Generalitat decidia construir la línia 9 del metro, i el 2002 la incorporava en el Pla director d’infraestructures (PDI) 2001-2010. Aquesta línia hauria d’enllaçar els municipis del Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Seria la línia més llarga de Barcelona, amb 47,8 km, tindria 52 estacions (vint de les quals serien intercanviadors), i es calcula que donaria servei a més de 400.000 persones cada dia. Creuaria la ciutat pels barris de l’interior, més o menys en paral•lel a la ronda del Mig i, un cop acabada, estaria formada per un tronc central (Tram III) que, en els extrems, es dividiria en dos ramals: al sud-oest un ramal es dirigiria a la Zona Franca i al port de Barcelona (Tram I) i l’altre a l’aeroport del Prat (Tram II), mentre que al nord-est (Tram IV) un ramal arribaria al barri de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet i l’altre al del Gorg de Badalona.
Les obres es van iniciar el 2003 a Badalona preveient que el tram al nord de la Sagrera (fins a Badalona i Santa Coloma) entrés en funcionament el 2004 i que el 2007 ho fes la resta de la línia. Però diversos contratemps, com l’avaria d’una tuneladora, l’increment de les mesures de seguretat com a conseqüència de l’
ESFONDRAMENT AL CARMEL o modificacions respecte del projecte original, van endarrerir els terminis previstos i van fer créixer el cost previst, cosa que va obligar la Generalitat a fer entrar capital privat en la construcció de la línia.
El desembre de 2009 es va inaugurar un primer tram de la línia 9, que tenia un recorregut de 4 km i unia cinc estacions a Santa Coloma de Gramenet. En començar el 2010 s’havien perforat 31 dels 48 km de la línia i s’havien realitzat el 65% de les obres en estacions, nou de les quals ja estaven acabades.
S’inauguren nous trams
A mitjan abril 2010, el president de la Generalitat, José Montilla (del Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), va inaugurar un nou tram de la L9 que incloïa tres estacions de Badalona (Gorg, la Salut i Llefià) i una de Barcelona (Bon Pastor). Segons Montilla, aquesta línia era una “batalla de dignitat urbana guanyada pels veïns”, i es va felicitar que el metro s’estigués estenent de manera incessant per l’àrea metropolitana.
Aquest tram de 3,4 km és un ramal diferent del que porta a Santa Coloma de Gramenet, i es va batejar com a L10 (mateixa denominació que tindria, a l’altre extrem de la línia, el ramal de la Zona Franca). Ambdós ramals s’uneixen a Bon Pastor i, des d’aquí fins a la Sagrera, la línia s’anomena L9/L10. L’estació Gorg de l’L10 connecta amb les línies T5 i T6 del Trambesòs i amb l’
L2 DEL METRO que, a partir del juliol, arribaria fins al centre de Badalona. Gràcies a aquest nou tram, els veïns dels barris de Llefià i la Salut (al sud-oest del municipi), fins aleshores sense servei de metro, podrien arribar amb aquest transport fins al centre de Badalona o fins a les portes de Barcelona. Es preveia que unes 8.000 persones al dia utilitzessin aquest tram, que se sumarien a les 10.000 del ramal de Santa Coloma.
El mes de maig es van acabar les obres en superfície a l’estació de la Sagrera i el 26 de juny es van inaugurar les estacions de la Sagrera i Onze de Setembre, comprenent un nou tram de 2,8 km. A partir de llavors, els usuaris de l’L9/L10 podrien arribar fins a l’estació intermodal de la Sagrera, connectant amb les línies L1 i L5 del metro, i a final d’any amb els trens de Rodalies (R3, R4 i R7) i en el futur amb l’L4. Amb aquesta nova inauguració els horaris de la línia de metro L9/L10, que fins aleshores havien estat reduïts, s’equipararien a la resta de la xarxa de metro. En el tram comú, els trens passarien cada 3 minuts, mentre que en els ramals els trens passarien cada 6 minuts. Es preveia que el nombre d’usuaris augmentés progressivament fins a 37.500 viatgers diaris, que es duplicarien en entrar en funcionament la nova parada de Rodalies.