El mateix mes de novembre, el grup parlamentari de CDC va presentar una moció al Parlament en què demanava al Govern que considerés la revisió del Pla perquè entenien que hi mancava una aposta més ferma per la industrialització i la dinamització econòmica del territori, i que no s’hi preveia cap estació d’alta velocitat ni cap mecanisme de cooperació amb l'Estat per desdoblar tant la
CARRETERA N-420 com l’eix de l'Ebre (Autovia C-12).
En tancar-se el període d’al•legacions, se n’havien presentat un total de 2.602. La major part (unes 2.500) les van presentar associacions, partits polítics i particulars; una cinquantena, administracions, i una altra cinquantena diversos agents econòmics. Segons va detallar el DPTOP, les al•legacions corresponien, de fet, a 96 escrits diferents amb al•legacions de persones físiques o jurídiques, algunes de les quals havien rebut l’adhesió d’altres ciutadans.
Aprovació definitiva
El 27 de juliol de 2010 el Govern va aprovar definitivament el PTPTE. La versió aprovada no diferia gaire de la que havia estat aprovada inicialment. Tanmateix, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va explicar que, en resposta a les propostes recollides durant l’exposició pública, s’havien retirat els criteris d’inundabilitat que dificultaven el creixement urbanístic de les poblacions riberenques i de la xarxa de tren-tramvia entre Roquetes i Amposta. També es van incloure separadors urbans entre Tortosa i el nucli de Campredó, i entre l’Aldea i Camarles.
Quant al sòl residencial, arran de les al•legacions rebudes, el Pla completava l’abast de les estratègies de les àrees especialitzades aïllades d’ús residencial. Tot i mantenir per a cada un dels municipis l’estratègia de creixement que ja s’havia previst a l’aprovació inicial, a les poblacions del Delta –Amposta, Deltebre i Sant Jaume d'Enveja– apostava per evitar els desenvolupaments urbanístics que poguessin representar un risc per a persones i béns, i establia la necessitat d’articular les mesures adequades per tal de minimitzar els efectes sobre aquestes àrees de les conseqüències del canvi climàtic i de les dinàmiques deltaiques.
El sòl per a activitats productives es mantenia com a l’Avantprojecte: es reservava una superfície de 975 ha** per a futurs creixements industrials, repartides principalment entre els dos grans macropolígons de l’àmbit,
LOGIS EBRE I
CATALUNYA SUD, i dos nous polígons supramunicipals, el de les Camposines, de 50 ha –situat a la Fatarella (Terra Alta) –, i el de Molló, de 26 ha, entre els municipis de Móra la Nova i Tivissa (Ribera d’Ebre). Com a espais de possible oportunitat futura vinculada a la logística, el Pla mantenia les tres reserves de sòl de potencial interès estratègic també establertes a l’Avantprojecte i garantia que no es destinessin a altres usos mitjançant la inclusió dins el sòl no urbanitzable de protecció territorial.
Pel que fa als espais oberts, la principal novetat era que el Pla integrava les directrius paisatgístiques del
CATÀLEG DE PAISATGE DE LES TERRES DE L’EBRE, aprovat definitivament el 22 de juliol de 2010.
En l’àmbit de les infraestructures, el Pla preveia la reconversió en autovia de l'N-340 i com a conseqüència de les al•legacions presentades, es dibuixava un doble traçat al seu pas per Campredó: el de Foment, que separava el poble del barri de Font de Quinto, i l’alternativa de l'Ajuntament de Tortosa. També apostava pel desdoblament de l’eix de l’Ebre, la C-12 entre Amposta i Lleida i el desdoblament de l'N-340 entre Sant Carles de la Ràpita i el futur port comercial d’Alcanar. La versió definitiva del Pla va recollir, també, la proposta de l'IDECE de mantenir el calat de dos metres al canal navegable entre Tortosa i Amposta, així com la creació de petits ports fluvials i el dragatge puntual entre Tortosa i Ascó.
Un cop aprovat el Pla, els agents que hi eren contraris van continuar fent sentir la seva veu; així, Tortosa i Amposta, els municipis més grans de l’àmbit territorial, van aprovar la presentació de sengles recursos de reposició contra el Pla. El grup parlamentari de Convergència i Unió (CiU) va mostrar el seu desacord amb el document aprovat pel Govern per considerar que limitava el creixement de les Terres de l'Ebre, i els diputats convergents Xavier Pallarès i Francesc Sancho es van comprometre explícitament, durant la campanya electoral, a derogar el pla si el seu partit tenia prou força després de les eleccions al Parlament del mes de novembre. La victòria electoral de CiU i la formació del nou Govern de la Generalitat van obrir, doncs, un fort interrogant sobre el futur del Pla territorial.
Més informació
www.catpaisatge.net/cat/cataleg_presentats_te.php
www.ciu.cat/media/38159.pdf
www.idece.cat
www20.gencat.cat/portal/site/ptop/menuitem.2a0ef7c1d39370645f13ae92b0c0e1a0/?vgnextoid=511eaa49ca9b7210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=511eaa49ca9b7210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default&contentid=c72fad166a548210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD
* La resta es concentra principalment en vuit municipis: Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, l’Ametlla de Mar, Roquetes, la Sénia i Ulldecona.
** 735 ha en contigüitat amb el polígon industrial Catalunya Sud, a banda i banda de la partió entre els termes municipals de l'Aldea i Camarles; 150 ha pròximes al port d'Alcanar, al front portuari dels Alfacs; 90 ha a continuació de l'estació de ferrocarril de Móra la Nova, a cavall dels termes municipals d'aquesta població i Garcia.