Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL RAVAL SUD (BARCELONA)
Maria Xalabarder
Una de les actuacions consistia en remodelar la plaça Blanquerna Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2010

El projecte de rehabilitació integral del Raval sud, al Districte de Ciutat Vella de Barcelona, és seleccionat en la setena convocatòria de la Llei de barris de la Generalitat. Un total de 36 actuacions, entre intervencions de millora urbana i programes socials, s’executaran en quatre anys amb una inversió total de 30 MEUR.

El barri del Raval, al Districte de Ciutat Vella de Barcelona, es delimita amb la Rambla, les rondes de San Antoni i Sant Pau, i l’avinguda Paral•lel i les Drassanes, al sud. El barri, anomenat popularment fins fa poc “barri xino”, evidencia dues realitats contrastades entre la part nord i la part sud del carrer Hospital. Així, es constata que el Raval sud ha quedat endarrerit pel que fa a la regeneració urbanística, social i comercial que es porta a terme a la zona des dels anys vuitanta.

En els darrers anys, el Raval sud ha patit una densificació exacerbada, molt per sobre de la mitjana de qualsevol altre barri de la ciutat, i ha arribat a registrar 26.713 habitants empadronats l’any 2009. Aquesta particularitat n’ha accentuant el caràcter obrer i immigrant (gairebé el 42% és d’origen extracomunitari). Una morfologia urbana de carrers estrets, poc ventilats, amb edificis mal equipats i deteriorats, on es localitzen un elevat nombre d’establiments vinculats a l’oci nocturn, no només no ha ajudat a absorbir aquest excés d’ocupació poblacional, sinó que n’ha incrementat els dèficits. Al Raval sud es concentra, a més, un elevat índex de població en risc d’exclusió social i marginalitat, que fa que quotidianament es desencadenin situacions de conflictivitat social vinculades a la prostitució o el tràfic i consum de drogues, entre altres causants, fet que genera alarma i preocupació entre veïns i comerciants.

El Pla especial de reforma interior (PERI) del barri del Raval, engegat l’any 1987, va encetar un procés continuat de millora liderat per la iniciativa municipal que va rebre, també, el suport d’altres administracions públiques i de la iniciativa privada. Les actuacions més significatives al Raval sud van ser l’obertura de la rambla del Raval i la nova urbanització de l’avinguda de les Drassanes.

El conjunt d’intervencions executades han estat liderades per l’Ajuntament en el marc del Programa d’actuació del districte (PAD), que es revisa cada quatre anys i que genera un important procés de participació ciutadana. Pel que fa al foment de la rehabilitació privada d’habitatges, aquest s’acull en el marc del Pla de l’habitatge i dels convenis subscrits entre el Ministeri de Foment (MIFO), el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) i el mateix Ajuntament, i són executats per l’Oficina de Rehabilitació de Ciutat Vella, avui incorporada al Consorci de l’Habitatge de Barcelona.

En els darrers dos anys s’han fet dos passos significatius en la millora del barri. Primer, la signatura d’un conveni amb l’Incasòl per remodelar un sector del Raval sud i, en segon lloc, enguany s’ha aprovat un projecte integral per al barri que ha permès integrar en un únic document totes les actuacions de millora del Raval sud.

El Districte va gestar aquestes iniciatives a partir dels treballs de l’equip dirigit pels arquitectes Joan Barba i Carlos Carnicer, de les aportacions recollides al PAD i de diverses sessions de treball realitzades entre els mesos de març i abril amb les principals entitats del barri.
Edifici públic del carrer de l'Om que es pretén enderrocar parcialment Foto: Moisès Jordi
Conveni per remodelar un sector
La regidora del Districte de Ciutat Vella i presidenta de Foment Ciutat Vella SA, Itziar González, i el director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Miquel Bonilla, van signar l’11 de novembre de 2009 un conveni per iniciar la reordenació de la illa delimitada per l’avinguda de les Drassanes i els carrers Nou de la Rambla, de l’Om i Arc del Teatre. Un estudi realitzat per aquestes entitats l’any 2007 havia posat de manifest la necessitat d’intervenir-hi per dignificar els espais col•lectius i resoldre els greus problemes de convivència que s’hi patien.

D’aquesta manera, es comprometien a impulsar, tramitar i aprovar el planejament necessari per ubicar en nous llocs els diferents equipaments inclosos en l’àmbit d’actuació, per mantenir l’edificabilitat i per concretar els edificis que havien de ser enderrocats i els que calia remodelar. En concret, el projecte suposa l’enderroc parcial d’un edifici públic dels anys setanta que afectaria 80 dels 133 habitatges existents, i l’allargament del carrer de Sant Bertran i la connexió del Paral•lel i de l’avinguda de les Drassanes. Hi ha una circumstància important, en aquest nou moviment de carrers i edificis, i és que l’any 1988 aquest edifici en concret ja havia acollit persones afectades per l’obertura de la rambla del Raval en el marc del programa ARI CIUTAT VELLA, i ara aquestes mateixes persones hauran de ser allotjades de nou per segona vegada. Segons va assenyalar Itziar González quan va firmar el conveni, “aquest edifici era una barrera, que al llarg dels anys ha produït molts problemes”. En el conveni es comprometien a iniciar, mitjançant l’empresa pública Remodelacions Urbanes S.A. (REURSA), un procés de reallotjament de les 75 famílies afectades dins el mateix districte. Es calculaven vuit mesos per a l’aprovació definitiva del planejament, però no s’establia cap calendari definitiu per als reallotjaments.

El Raval sud és seleccionat a la Llei de barris
El projecte de rehabilitació integral del Raval sud va resultar un dels 29 projectes seleccionats en la setena convocatòria de la Llei de barris (MILLORA DE BARRIS I ÀREES URBANES D’ATENCIÓ ESPECIAL) del DPTOP que es va resoldre a final de juny de 2010.

S’aconseguia, així, una inversió de 30 MEUR –finançats a parts iguals entre la Generalitat i l’Ajuntament– per abordar la millora del teixit urbà i la cohesió social del barri. El projecte preveu actuacions físiques (espai públic, equipaments i habitatge) i programes socials (serveis a les persones i millora de la cohesió social). En total són 36 actuacions que es volen executar en quatre anys, és a dir, del 2010 al 2014 inclòs.

La regidoria del Districte de Ciutat Vella i la societat municipal Foment Ciutat Vella SA lideraran i coordinaran les actuacions. Les de millora dels espais públics i dels equipaments seran finançades pel Fons de barris, mentre que les que fan referència a l’habitatge es gestionaran des de l’Oficina Tècnica del Pla de barris del Raval sud, d’acord amb l’Oficina d’Habitatge de Ciutat Vella i amb els programes de Ciutat i de Districte.

L’Oficina Tècnica del Pla de barris del Raval sud assolirà les funcions de direcció tècnica del projecte de rehabilitació integral i serà la responsable d’articular la participació de tots els agents implicats durant tot el procés.

L’alcalde Jordi Hereu es va congratular per la resolució perquè, va dir, "serà de vital importància per impulsar la millora d’aquest barri i capgirar determinats usos socials que en aquests moments s’hi estan donant”.
Una imatge del carrer de Vistalegre Foto: Moisès Jordi
Projecte d’intervenció integral del barri del Raval sud
El projecte preveu un paquet de mesures agrupades en les vuit línies d’actuació següents: millora de l’espai públic i increment de les zones verdes; rehabilitació d’edificis; supressió de les barreres arquitectòniques; provisió d’equipaments per a ús col•lectiu; incorporació de noves tecnologies; foment de la sostenibilitat; foment de l’equitat de gènere, i programes per la millora de la cohesió social.

Es preveu la millora de la urbanització i del paisatge urbà de nombrosos carrers i places i fer augmentar els espais de vianants i de les zones verdes útils. Hi destaquen, també, les remodelacions al voltant del carrer Arc del Teatre, les dels carrers Riereta i Lleialtat, les de les places del Pedró i Blanquerna, i les dels voltants i zona verda mateixa de Sant Pau del Camp. També es fomentarà la rehabilitació del teixit residencial privat amb ajuts de fins al 25% i es crearan nous habitatges protegits.

Entre els equipaments que es condicionaran per fer-hi altres usos, com ara aconseguir estalvi energètic i millorar la sostenibilitat ambiental, hi ha el CEIP Drassanes o el Centre Cívic Can Xatarra. A més, se’n construiran de nous com la Filmoteca, les oficines de la Seguretat Social i el nou CAP, i també es promourà el rellançament museístic de les Drassanes.

Finalment, es posaran en marxa programes que permetran avançar en l’equitat de gènere i en la dinamització social i econòmica del barri, amb actuacions que van des de la mediació comunitària fins a la millora de la salut de la població, passant pels programes adreçats a la gent gran, als infants i joves, a la millora de la cohesió social (cultura popular, foment de l’esport, apropament a les institucions, etc.), i els de dinamització econòmica i social del barri.

El projecte incorpora un mètode de seguiment i avaluació continuada basat en indicadors de resultat i impacte, en el contrast dels resultats amb la ciutadania per mitjà d’un procés articulat de participació, així com en mecanismes de correcció i redreçament de les actuacions en cas que siguin necessaris.

Protestes veïnals
La plataforma Raval per viure, creada el 2009 per veïns i comerciants del barri, va organitzar un seguit de protestes sota el lema “Volem un barri digne”, per mostrar la seva indignació davant la degradació que experimenten els carrers i alhora per exigir a les autoritats el compliment de la llei. A més de la penjada de pancartes en els balcons, van mobilitzar els veïns per fer “sonar” la seva protesta amb cassolades populars. Les accions es van repetir tots els dijous del mes de novembre entre les 21:30 i 21:45, coincidint amb la campanya electoral. “No pararem fins que el barri sigui com qualsevol altre. Ni millor, ni pitjor”, va apuntar un veí.

Més informació
ravalperviure.blogspot.com
www.bcn.es/participacio/catala/pdf/memo/districtes/01-%20Ciutat%20Vella.pdf
www.coordinadoraraval.org
www.fomentciutatvella.net
w3.bcn.es/fitxers/ciutatvella/propostaplabarrisravalsud.005.pdf
w3.bcn.cat/multimedia/fitxers/ciutatvella/paddef20082011.147.pdf
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès