Referits al sistema d’infraestructures de mobilitat
No es van fer variacions massa significatives, en general, respecte de la proposta de l’Avantprojecte. Alguns canvis van ser conseqüència de l’actualització de l’estat de projectes en curs, com, per exemple, les
VARIANTS DE LA BISBAL D’EMPORDÀ (C-66) –un dels traçats més polèmics. El Pla finalment va recollir l’opció sud–, la de les
PRESES (C-37/C-63) i de Santa Coloma de Farners (C-63), i també, l’
EIX TRANSVERSAL FERROVIARI (ETF), del qual va ubicar l’estació a Santa Coloma de Farners. Uns altres canvis van ser derivats de l’opció de deixar per a estudis posteriors la concreció de determinats traçats, com les variants de
BESCANÓ, Sant Gregori, Parlavà o Verges i altres de la plana selvatana. Finalment, es va incorporar l’estratègia de condicionament a l’estació de Sils que en reforçava el paper d’estació supramunicipal de la línia de tren convencional.
Reaccions al Pla
L’oposició dels dos consellers d’ICV en relació amb el PTPCG va tenir lloc amb la intenció de considerar que hi havia hagut un canvi en la política urbanística i territorial del Govern, ja que el Pla expressava un desig polític de creixement urbanístic, segons el coordinador d’aquesta coalició a les comarques gironines. El diputat Lluís Postigo va lamentar que el sistema d’infraestructures del Pla no contribuís a un canvi de model perquè no apostava pel transport públic i, també, que derogués el PDTE i el PDTG que eren més exigents; no obstant això, va assenyalar que “no tot el Pla era nefast”, ja que, per exemple, incloïa la proposta ferroviària.
També CiU va criticar el PTPCG perquè, segons va afirmar el diputat Eudald Casadesús, “el govern s’havia afanyat a aprovar projectes abans d’acabar la legislatura i el pla vulnerava la competència dels ajuntaments pel que feia al creixement urbanístic”. El diputat va afegir que si en la propera legislatura governava la coalició, modificarien el contingut del Pla. L’alcalde de Figueres i cap de llista de CiU a les comarques gironines va considerar una “frivolitat més que una fita” l’aprovació del PTPCG perquè no es va aconseguir el consens amb el territori i perquè no especificava com es finançarien les inversions.
Cal destacar que el Pla es va aprovar poques setmanes abans que es convoquessin les eleccions al Parlament de Catalunya, que s’haurien de celebrar al cap de dos mesos. Això va provocar que els partits polítics volguessin significar-se i marcar les diferències tant des de l’oposició com des de dintre del Govern mateix.
El PTPCG va entrar en vigor el 15 d’octubre de 2010 amb la publicació de l’edicte corresponent al
Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)*****, i va derogar el
PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE L’EMPORDÀ (PDTE) i el
PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE LA GARROTXA (PDTG), aprovats el 2006 i el 2008, respectivament.
Més informació
www.gencat.cat/ptop
* Després de l’aprovació de l’avantprojecte (setembre-novembre 2009) i després de l’aprovació inicial del projecte de Pla (febrer-abril 2010).
** Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i Xarxa Natura 2000.
*** L’escrit conjunt presentat per 14 entitats gironines com a suggeriments a l’avantprojecte.
**** Els sistemes han passat de ser 28 en l’Avantprojecte, a ser-ne 29 en l’aprovació definitiva.
***** DOGC núm. 5735, de 15 d’octubre de 2010.