Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
OCI NOCTURN AL POLÍGON INDUSTRIAL FEMADES (CORNELLÀ DE LLOBREGAT)
Rosa Carbó
Carrer del Coure i, al fons, l'Hospitalet Foto: Néstor Cabañas
Actualitzat a 31/12/2010

Els actes incívics i les baralles produïdes al voltant de la zona d’oci del polígon Femades, ubicat a Cornellà de Llobregat, fan augmentar el malestar del veïnat de la ciutat de l’Hospitalet que viu a les proximitats. Una sentència feta pública al maig dóna la raó als veïns i anul•la les llicències de les discoteques, però, mentre que l’Ajuntament de l’Hospitalet demana l’execució de la sentència, Cornellà decideix recórrer-la.

El polígon industrial Femades està ubicat a Cornellà de Llobregat, concretament a la part nord-est de la ciutat, entre la ronda de Dalt i el carrer de Femades, on precisament es troba la masia que dóna lloc al nom del polígon i delimita amb el barri central de la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat.

El polígon, amb una superfície de 16,8 ha, va néixer als anys vuitanta i la seva principal activitat econòmica és la indústria de l’alimentació, begudes i tabac. En els últims anys han proliferat locals d’oci nocturn entre els carrers Coure i Energia (alguns bars i tres macrodiscoteques: la Pascana, Malalts de Festa i el Capitolio) que concentren, els caps de setmana, aproximadament 2.000 persones.

Malestar veïnal per l’incivisme
El 2007 el veïnat que vivia a prop del polígon industrial Femades –la gran majoria resident a l’Hospitalet– va començar a mostrar el seu descontentament amb les discoteques que s’hi havia situat. Els veïns denunciaven el soroll de nit i els actes incívics que feien algunes persones quan sortien de les discoteques i travessaven el barri per arribar a la parada de metro i de ferrocarrils catalans més propera, situada a l’avinguda Carrilet.

Finalment, el veïnat es va organitzar en la Plataforma d’Afectats del Polígon Can Femades i van demanar el tancament dels locals d’oci a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, governat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i Convergència i Unió (CiU). També van denunciar la situació al síndic de greuges, tot assenyalant la manca de compatibilitat urbanística d’aquestes sales d’oci en virtut de l’aplicació de l’article 311 de les Normes urbanístiques del Pla general metropolità (PGM).

El síndic, en l’Informe al Parlament 2007, va fer-se ressò de les reivindicacions veïnals, indicant la necessitat de repensar el planejament urbanístic per fer-lo compatible amb els nous usos del sòl i reduir els possibles impactes en l’entorn. En el document es feia menció del Pla especial de millora urbana Femades, aprovat el 1987, que es basava en el règim d’usos establert al PGM. Segons aquest, a les zones industrials només es permet com a ús recreatiu les sales d’espectacles per al personal de les empreses de la zona o del sector.
Discoteca al carrer del Coure Foto: Néstor Cabañas
El síndic de greuges indicava que, en la mesura que els sorolls i els actes incívics es produïen en les proximitats i no dins de les discoteques, era l’Ajuntament el responsable d’aplicar mesures, entre les quals considerava importants la millora del circuit de mobilitat i l’actuació de la policia local. Per tant, era l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat qui havia de garantir el descans dels residents de l’entorn, tots del terme municipal veí.

Durant el 2008 van continuar les mobilitzacions veïnals, les quals van obtenir el recolzament del grup municipal de l’Hospitalet de CiU. Davant del malestar veïnal, l’Ajuntament de l’Hospitalet (governat pel PSC i Iniciativa per Catalunya Verds-EUiA) va assenyalar que el dispositiu de seguretat i de neteja establerts a la zona funcionava correctament i que les queixes eren desproporcionades. Finalment, dues veïnes van decidir iniciar un procediment judicial per denunciar la situació i aconseguir el tancament de les tres discoteques ubicades al polígon (la Pascana, Malalts de Festa i el Capitolio).

Actes violents pels voltants de la zona d’oci nocturn
El febrer de 2009 es va disparar l’alarma ciutadana a partir d’una baralla multitudinària a la sortida de les discoteques que va tenir com a resultat la mort d’un home i dos ferits. Davant d’aquest fet, la plataforma veïnal va demanar la instal•lació de càmeres de videovigilància per evitar més aldarulls. L’Ajuntament de l’Hospitalet va assumir la demanda i va iniciar els tràmits per tal de sol•licitar-ne l’autorització per part del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació.

Al juliol, la Direcció General de Policia, depenent del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, va autoritzar la instal•lació d’un sistema fix de videovigilància, des de la rambla Marina fins al carrer Femades, per un període màxim d’un any a comptar des de la data de notificació de la resolució. Al setembre, el grup municipal de CiU va demanar a l’equip de govern la implantació immediata de les càmeres, les quals van entrar en funcionament finalment al desembre. La plataforma veïnal va sol•licitar l’ampliació del període de vigència del sistema i, uns mesos més tard, el Partit Popular (PP) va demanar la implantació de més càmeres de videovigilància a altres zones de la ciutat, atesos els bons resultat obtinguts amb les instal•lades.

El març de 2010 es va procedir a tancar provisionalment durant sis mesos un bar i una de les tres discoteques del polígon Femades (la Pascana). El tancament derivava d’un expedient sancionador obert per l’Ajuntament de Cornellà a partir d’una inspecció realitzada al novembre, en la qual es van detectar certes irregularitats, com ara l’admissió de menors i un aforament superior al que estava autoritzat.

Una sentència dictamina la il•legalitat dels locals
Dos mesos després, al maig, es va fer pública la sentència provisional de la denúncia interposada. Aquesta donava la raó a les parts denunciants, anul•lava les llicències de les tres discoteques i indicava que els locals estaven desenvolupant una activitat no permesa en el polígon, ja que, segons l’article 311 del PGM, només estaven admeses les activitats d’oci si les persones beneficiàries eren aquelles que treballaven al polígon. El jutjat assenyalava que, per interès general, era recomanable desplaçar les discoteques i sales de festa lluny dels nuclis urbans, però això requeria una adaptació dels plans urbanístics.

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats Recreatives Musicals (FECASARM), que també incloïa l’Associació de Discoteques de Cornellà de Llobregat, va manifestar la intenció de recórrer la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i va informar que els propietaris continuarien desenvolupant la seva activitat fins que no es dictaminés una sentència definitiva. A més a més, van anunciar que recollirien signatures entre la clientela per demanar la revocació de la sentència.
El polígon Almeda, al límit amb l'Hospitalet Foto: Néstor Cabañas
L’Ajuntament de Cornellà, per la seva part, mitjançant un comunicat públic, també va informar que recorreria la sentència davant el TSJC. D’altra banda, el consistori veí va aprovar en el seu ple una moció que demanava el compliment de la sentència, i aquesta va ser recolzada per totes les forces polítiques a excepció de CiU, partit que va preferir presentar una altra moció – que va ser denegada– amb què demanava que l’Ajuntament assumís els costos econòmics del procediment judicial iniciat per les poblacions veïnes afectades.

Noves mesures i més incidents a l’entorn de la zona d’oci nocturn
Durant el mes de maig també es va destituir el cap de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet i es van aplicar una sèrie de mesures molt reivindicades per part dels sindicats policials com ara l’augment del nombre d’efectius els caps de setmana i la millora del sistema de comunicació. Paral•lelament, l’alcaldessa de l’Hospitalet va demanar al Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació l’augment de la vigilància al centre de la ciutat per reduir l’incivisme dels clients de les zones d’oci nocturn del polígon Femades.

A final de mes es van produir nous aldarulls que van tenir com a resultat una desena de ferits i sis detinguts. Davant d’aquesta situació, l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, va proposar mesures dràstiques com ara el tancament de les parades de metro i de ferrocarrils més propers i la prohibició de pas dels clients de les discoteques pel seu terme municipal. El seu soci de govern, ICV-EUiA, va descriure la situació d’insostenible i els grups municipals de l’oposició van indicar la inviabilitat de les mesures proposades.

Nova reglamentació del sector
A final d’agost la Generalitat va aprovar el Reglament d’espectacles i activitats recreatives que desenvolupava la Llei de regulació administrativa dels espectacles i les activitats recreatives. Una de les novetats del reglament era el reconeixement del dret de les persones interessades –associacions, organitzacions de tot tipus i persones a tall individual– a ser escoltades en la tramitació de les llicències, d’una banda, i, de l’altra, a ser informades durant tot el procés de tramitació. També el reglament preveia l’establiment d’un servei de mediació i resolució de conflictes entre la ciutadania i els titulars dels establiments i activitats.

Davant d’aquest reglament FECASARM assenyalava com a punt negatiu l’ampliació de les sancions en cas d’incompliment de la normativa i el dret de la ciutadania a obtenir informació sobre les activitats. La Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon) i la Federació de Sales de Festes i Discoteques de Catalunya (Fadiscat) van anunciar que interposarien un recurs al TSJC perquè consideraven que el reglament atemptava contra la lliure competència.

A final d'any les discoteques continuaven desenvolupant la seva activitat i el veïnat, per mitjà de les xarxes socials, mantenia vives les denúncies pels sorolls i els actes incívics que els caps de setmana es produïen en els voltants del polígon.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Llobregat
Fotogaleria relacionada