Impuls final a la construcció de la ronda sud
Finalment, al llarg del 2005 es van licitar i atorgar dos projectes constructius, un per a cada una de les fases de la ronda sud. D’altra banda, també es va iniciar la redacció de l’estudi informatiu del segment entre la carretera de Tous i l’autovia A-2. Poc després, a principi de 2006, s’havia aprovat definitivament l’expedient d’informació publica que havia unificat els dos segments de la ronda, moment que es va aprofitar per tornar a segregar el segon tram en un nou expedient per tal que pogués ser objecte d’un nou estudi informatiu.
Posteriorment, l’octubre de 2006 es licitava ja, amb un import de 34,4 MEUR i un termini d’execució de 19 mesos, les obres de la fase 1 de la ronda sud, i s’adjudicava a l’empresa FCC Construcción, SA, a desembre de 2006 per 22,4 MEUR. Els treballs van arrencar l’estiu del 2007 i la previsió d’inauguració de l’obra era a mitjan any 2009.
Aquesta primera fase té una longitud de 6 km i disposa d’un carril de circulació per sentit de 3,5 m, més dos vorals de 2,5 m d’amplada. En el projecte constructiu se’n va preveure un possible desdoblament futur. L’inici de la nova carretera es produeix a la rotonda d’accés des de la C-37 –al terme de Santa Margarida de Montbui– cap al polígon industrial
PLANS DE LA TOSSA i a pocs metres de la futura
ÀREA RESIDENCIAL ESTRATÈGICA (ARE) DE MONTBUI. Des de allà, el traçat es dirigeix en direcció est tot travessant la plana sedimentària agrícola del sud del municipi. Quan la ronda es troba amb el torrent de Garrigosa es forma un viaducte de 92 m de llargada i tot seguit penetra al terme de Vilanova del Camí. Des d’allà, la ronda segueix pel sud de l’àmbit de Can Titó Vilanova, i supera el torrent de la Vall per dirigir-se a buscar l’enllaç amb la carretera de Vilanova a la Pobla (C-244), per on se situa la major part de l’activitat industrial d’aquests dos municipis. Abans, ha superat el riu Anoia i la seva zona d’horts amb un segon viaducte de 300 m de longitud. Des de la C-244, el traçat segueix en direcció nord fins a enllaçar amb la carretera N-II, i dóna accés al polígon industrial Pla de les Gavarreres d’Òdena i al polígon Plans d’Arau***. Finalment, la ronda se superposa amb l’antic traçat de l’N-II, readaptat, fins a la rotonda d’accés a l’
EIX DIAGONAL i d’aquesta manera dóna continuïtat a la C-37.
Paral•lelament, a principi de l’any 2006 s’havia iniciat la redacció del l’estudi informatiu i el d’impacte ambiental del segment entre la carretera de Tous i l’A-2 a Jorba, i posteriorment es va sotmetre a informació pública l’abril del 2008.
Cal dir que aquest segment que allargava el traçat de la segona fase de la ronda quedava recollit al
PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DE LA CONCA D’ÓDENA, i completava d’aquesta manera l’ametlla d’Igualada, formada per l’A2 i la ronda sud.
D’aquesta manera, el juliol de 2010 es va licitar la redacció del projecte constructiu de tota la segona fase de la ronda sud, des de la C-37 fins a l’A-2. Aquesta tindrà una longitud de 5 km i disposarà de les mateixes característiques pel que fa a carrils i amplades que el primer.
S’inaugura el primer tram de la ronda sud
Finalment, després d’un cert retard degut en part a unes excavacions arqueològiques que es van haver de fer, el 3 d’agost de 2010 es va posar en funcionament la primera fase de la nova carretera, inaugurada pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, el conseller del PTOP, Joaquim Nadal, i els alcaldes de la conca d’Òdena.
Per a Montilla, la ronda sud representava un instrument per a la represa del creixement econòmic de la comarca, que dotava polígons com els Pans de la Tossa d’un accés directe cap a l’A-2 o l’eix Diagonal. Per a l’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teodoro Romero (PSC), la ronda significava, per fi, la connexió del seu municipi amb la resta del món, ja que fins ara, per anar a qualsevol lloc –a Barcelona, cap a la costa del Garraf o cap a Manresa– calia travessar Igualada.
Tres mesos després de la inauguració, el DPTOP va informar que la Ronda Sud d’Igualada presentava una intensitat mitjana diària (IMD) de 4.750 vehicles, dels quals el 5% eren de trànsit pesant. Si bé fonts del departament reconeixien que aquesta era una xifra baixa, esperaven que s’incrementés amb la futura inauguració del segon tram i amb l’activació de l’eix Diagonal.
Sobre la fase pendent de construcció de la ronda sud, entre la C-37 i l’A-2, la Generalitat treballava amb un calendari d’execució entre els anys 2012 i 2014.
* La conurbació d’Igualada, formada per aquest municipi, Vilanova del camí, Òdena, Jorba i el barri de Sant Maure de Santa Margarida de Montbui té una població total de 64.734 habitants.
** El novembre de 2003 es van produir les eleccions al Parlament de Catalunya. Els resultats van portar a l’edició d’un govern tripartit, format pel PSC, Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Anteriorment, el govern el formava CiU, en minoria.
*** Aquest polígon es reparteix pels termes municipals de Vilanova i Òdena.