Les actuacions es compliquen i cal ampliar el termini del pla
El desembre de 2007, en el nou Centre Cívic Federica Montseny –primera actuació del pla completament executada– va tenir lloc una jornada sobre la rehabilitació d’habitatges en els plans de barris. En aquest marc la directora de l’IDE, Betlem Parés, va anunciar que demanarien una pròrroga de dos anys al DPTOP ja que els quatre anys del pla finalitzaven el 2008 i consideraven que els processos endegats requerien més temps, especialment el projecte d’enderroc de Can Garcia i el reallotjament.
En aquest sentit, el novembre de 2008, el consistori va aprovar de forma definitiva la relació de béns i drets per a l’expropiació de Can Garcia. Aquestes condicions no satisfeien tots els veïns i un any més tard una dotzena de veïns es van constituir com l’Associació de Propietaris i Llogaters de Can Garcia. Aquesta entitat es queixava de la desinformació del procés i denunciava que molts dels nous habitatges construïts per Reursa eren més petits que els pisos de Can Garcia. Demanaven, també, que l’expropiació fos a canvi d’un pis amb els mateixos metres quadrats per no haver de pagar la diferència i, a més, volien que els pisos fossin de règim lliure i no protegit.
Reursa va publicar una nota de premsa senyalant que estava en permanent diàleg amb el veïnat, amb l’Associació de Veïns de l’Erm, amb els representants de cadascuna de les escales i amb la comissió d’afectats. Indicava que havia iniciat una sèrie d’entrevistes amb grups de famílies per facilitar el trasllat a les noves promocions d’habitatge.
La promoció de Vilamuntà va estar enllestida el febrer de 2010 i al març es feia el sorteig dels primers 64 pisos de les tres promocions en curs. En aquest sentit, l’associació de propietaris i llogaters va interposar un contenciós administratiu, argumentant que hi havia hagut irregularitats en el sorteig.
La millora d’edificis del barri i els problemes de finançament
Una altra actuació rellevant era la rehabilitació de patologies en elements comuns dels edificis de Can Mateu, Can Casas i Ca l’Arnaus i, paral•lelament, el desenvolupament d’accions socials per fomentar la convivència cívica entre el veïnat.
El setembre de 2006, el consistori va signar un conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) per realitzar actuacions de rehabilitació d’especial interès amb caràcter excepcional al barri de l’Erm (ampliat el juliol de 2007). Amb aquest acord es van realitzar els documents tècnics de diagnosi de l’estat de l’immoble (TEDI) de dinou escales de Can Mateu, de les cinc escales de Ca l’Arnaus i de les dues escales de Can Casas.
El veïnat de Ca l’Arnaus va encarregar el projecte executiu de rehabilitació i va demanar la subvenció corresponent. Les obres de rehabilitació es van fer, bàsicament, per solucionar problemes a la façana i van finalitzar el juny de 2009.
El maig de 2009, set comunitats de Can Mateu van executar el projecte executiu de rehabilitació; les principals accions que calia dur a terme consistien a reformar els baixants i les teulades i a reforçar les estructures. A l’estiu van decidir no tirar endavant les obres a causa de la situació econòmica, malgrat que el 50% de la despesa l’assumia el consistori.
Davant d’aquesta situació, l’associació de veïns va demanar ajuda al consistori, el qual va començar a valorar vies alternatives com ara fer obres parcials o per fases o utilitzar plans d’ocupació per finançar la mà d’obra de les reformes, i imputar als veïns només les despeses de material.
Les accions socials i participatives del pla
Paral•lelament, a les comunitats de veïns de Can l’Arnaus, Can Casas i Can Mateu s’havia iniciat un programa de convivència i de gestió de les comunitats a partir del qual es va editar la
Guia de l’habitatge i de les comunitats de veïns i veïnes de Manlleu (maig 2008) i es va fomentar la creació de la xarxa veïnal a Can Mateu i Can Casas.
Pel que fa a les actuacions socials del pla de millora, aquestes s’emmarquen en el pla de convivència que va constituir cinc meses de treball per desenvolupar-lo. El 2007 es va organitzar la mesa d’entitats del barri de l’Erm amb l’objectiu de fer xarxa entre les entitats, detectar necessitats comunes i iniciar noves línies de treball conjuntes. Una de les iniciatives realitzades per la mesa va ser, durant el 2008, l’organització de dues sortides de neteja simbòliques per tal de fomentar el civisme entre el veïnat.
A fi d’implicar la ciutadania en els projectes urbanístics del PMBE, l’any 2006 es va fer un sociograma, un mapa de relacions, que va permetre detectar els agents i els espais de relació del barri. Això va facilitar el desenvolupament dels diferents processos participatius duts a terme per desenvolupar els projectes urbanístics, com ara la remodelació de la plaça Sant Antoni, que es va inaugurar el novembre del 2009.
En el marc de la reforma del parc de l’Erm també es va celebrar un procés participatiu durant el 2008 i 2009 per establir els usos i espais del parc. El maig de 2010 es va aprovar de forma definitiva el projecte de remodelació del parc de l’Erm i d’urbanització d’un tram dels carrers Madiroles i Pintor Guàrdia, el qual recollia algunes de les aportacions veïnals.
La transformació urbanística del mercat municipal de Manlleu, ubicat a l’Erm, també va incloure un procés d’implicació del veïnat, el qual va determinar que l’estratègia comercial del nou mercat fos la venda de producte fresc i de qualitat. El novembre de 2009, l’IDE va aprovar el projecte executiu i es van iniciar els processos de contractació tant del mercat provisional com del definitiu. Un any més tard, al juny, es va posar en funcionament el mercat provisional i es van iniciar els treballs d’enderroc de l’antic mercat.
A final de 2010 els efectes de la crisi es començaven a notar en les arques públiques i es traduïen en l’endarreriment de les promocions d’habitatges per reallotjar el veïnat de Can Garcia. Fins llavors només s’havien entregat les claus dels nous habitatges de protecció oficial, situats al carrer Vilamuntà, a una trentena de famílies. En aquest sentit, l’Ajuntament havia començat a valorar la possibilitat de comprar habitatge buit per accelerar el procés de reallotjament o fer l’enderroc per fases. Tot i això, la delicada situació de les finances públiques dificultava l’establiment d’un calendari definitiu per enderrocar els edificis de Can Garcia.
Més informació
www.barrierm.cat
* Fotografia de l'edifici de Can Mateu cedida per Sergi Camara - Institut de Desenvolupament de l'Erm