Una gran demanda
Un cop finalitzat el termini, un total de 75 municipis havien presentat 77 projectes a la convocatòria, recuperant el nivell de demanda de 2005. Un total de 29 projectes presentats per 27 municipis optaven a la convocatòria de PRI ordinària, 45 a la del Programa viles amb projectes i 3 optaven per signar el contracte de barri.
En el cas dels projectes de PRI, bona part de les sol•licituds provenien de l’àmbit metropolità (16 demandes, un 55,2%). Des del Camp de Tarragona van arribar 6 sol•licituds (un 20,7%), 4 (un 13,8%) des de les Comarques Gironines, 2 (un 6,9%) des de les Terres de Lleida i una (un 3,4%) des de les Comarques Centrals. No hi va haver demandes des de les Terres de l’Ebre (Tortosa havia declinat participar-hi fins que no tinguessin enllestides les obres del Pla integral del nucli antic de Tortosa) ni tampoc des de l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran (on només la Seu d’Urgell tenia prou població per concórrer-hi).
Les sol•licituds presentades al Programa viles amb projecte recollien una major dispersió territorial. Des de l’àmbit metropolità i les Comarques Centrals es presentaven 9 projectes (un 20%, respectivament), des de les Terres de Lleida i les Comarques Gironines van arribar 7 sol•licituds (un 15,6% en cada cas), des de les Terres de l’Ebre es van presentar 5 projectes (un 11,1%), i des de l’Alt Pirineu i Aran i el Camp de Tarragona es van tramitar 4 demandes (un 8,9%).
En el cas dels contractes de barris, destinats a continuar donant suport de als projectes que ja havien estat acabats, es van presentar sol•licituds per part del
BARRI DE COLLBLANC-LA TORRASSA a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), del
NUCLI HISTÒRIC D'OLOT (Garrotxa) i del grup Salt 70 de Salt (Gironès). Tots tres havien resultat seleccionats en la primera convocatòria, i havien presentat a final de març de 2010 els preceptius informes d’avaluació finals del PRI respectius, fet que els habilitava per participar a la convocatòria.
Es resol la convocatòria
El 22 de juny de 2010 el DPTOP va fer pública la resolució de la convocatòria, en la qual s’adjudicava ajudes a 29 projectes de 28 municipis diferents, amb un volum total d’inversió de 170,4 MEUR entre aportacions municipals i de la Generalitat, dels quals 108,3 MEUR (un 63,6%) es destinaven als 12 PRI, 52 MEUR (un 30,5%) s’invertien en 14 propostes de viles amb projectes, i 10,1 MEUR (un 5,9%) s’esmerçaven en els 3 contractes de barri que s’havien presentat a la convocatòria i que havien resultat escollits en tots tres casos.
Projectes de rehabilitació integral de barris
Dels 12 PRI que havia escollit el DPTOP, n’hi havia 6 de l’àmbit metropolità, amb una inversió global de 59 MEUR (un 54,5%), 2 a les Comarques Gironines i a les del Camp de Tarragona, amb una inversió de 15,3 MEUR (un 14,1%) i 17,7 MEUR (un 16,3%), respectivament, i un projecte a les Comarques Centrals (7,8 MEUR, un 7,2%) i un altre a les Terres de Lleida (8,5 MEUR, un 7,8%).
A la ciutat de Barcelona (Barcelonès), el PRI del Raval Sud proposava reurbanitzar carrers i places amb prioritat per als vianants i crear un equipament sociocultural, a més d’actuacions de dinamització socioeconòmica. El PRI de la Vinya, Can Cros i Plus Ultra també proposava reurbanitzar la trama urbana, a més de millorar els equipaments de la Bàscula i la Capa, i construir un centre cívic als jardins de Can Farrero.
A Castelldefels (Baix Llobregat) es preveia urbanitzar la zona verda entre els carrers Murillo i Alhambra, soterrar xarxes de serveis i construir el centre cívic Vista Alegre.
A les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), al barri Bellavista, es proposava urbanitzar la plaça de l’Esbarjo i el passeig d’Andalusia, impulsar la rehabilitació, crear dos espais cívics i socials, millorar les passeres existents amb ascensors i habilitar un nou carril bici.
A Blanes (Selva), a la zona de Sa Massaneda, es preveia la creació d’un nou equipament al carrer s’Auguer, la pavimentació de carrers i la posada en marxa de programes de foment del treball.
A Mont-roig del Camp (Baix Camp), el projecte del barri de la Florida proposava la urbanització de carrers, la creació d’un nou equipament social, l’arranjament d’un carril bici, la rehabilitació d’elements comuns dels edificis i el foment de dinàmiques comunitàries.
A Viladecans (Baix Llobregat) al barri de la Montserratina es projectaven nous equipaments municipals a la plaça de la Constitució, la rehabilitació de la masia de Can Ginestar i la implantació de recollida selectiva de residus i de programes de foment del civisme.
En quatre casos, els projectes se centraven en actuacions al centre històric. A Mollerussa (Pla d’Urgell), l’Ajuntament preveia reurbanitzar l’avinguda Catalunya, fer exclusiva per a vianants la Vila Closa i impulsar una borsa de lloguer de locals comercials. A l’Escala (Alt Empordà) es proposava reurbanitzar diversos carrers, entre els quals la plaça de l’Ajuntament, així com rehabilitar l’Alfolí de la Sal com a equipament de referència, i crear un centre de gestió cultural. A Calafell (Baix Penedès), es preveia urbanitzar els entorns del castell, reparar els elements comuns dels edificis, ampliar el Centre Cívic Sindicat i impulsar actuacions de vitalització comercial i d’atenció a persones en risc d’exclusió. A Piera (Anoia) es projectava estabilitzar el barranc del Gall Mullat, reconvertir el teatre del Foment en un centre cultural i rehabilitar el complex d’equipaments de Cal Sanaüja.
Finalment, al barri Cotet, amb una proposta conjunta entre els ajuntaments de Premià de Mar i Premià de Dalt (Maresme), es proposava la pacificació del trànsit en el Camí del Maig, la museïtzació de la vila romana de Can Farrerons i l’habilitació del jardí de la República i Torrent Fontsana.