Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
URBANITZACIÓ CLUB MEDITERRANÉE (CADAQUÉS)
Xavier Crehuet
Obres d'enderrocament del Club Med Foto: ACN

Actualitzat a 31/12/2010

El juny del 2010 el Ministeri de Medi Ambient (MMA) i el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) finalitzen l’enderrocament minuciós de la urbanització del Club Mediterranée (Club Med) de Cadaqués, que costa 7 MEUR i genera 35.000 m3 de runa. Però les actuacions continuen amb la creació dels nous itineraris per a visitants, que inclouen sis miradors i el replantejament de l’aparcament. També s’ultima l’extracció d’espècies vegetals invasores.


Antecedents 2004, 2005, 2006

La urbanització del Club Mediterranée (Club Med) era un complex residencial turístic de 200 ha apartat dels nuclis de població, integrat per 370 bungalous d’una planta i diversos serveis com ara un port, restaurants o instal•lacions esportives. El Club Med se situava al paratge de Tudela, un terreny rocós en el front marítim, al nord del terme municipal de Cadaqués (Alt Empordà), i dins del PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS. Es va inaugurar l’any 1962 i les instal•lacions van tancar el 2004.

El febrer de 2006 el Ministeri de Medi Ambient (MMA) va pagar 4,43 MEUR per l’adquisició del Club Med, un preu pactat l’agost de 2005, amb l’objectiu d’eliminar la urbanització i integrar-la al parc. El setembre de 2006 el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va executar les proves dels enderrocs del Club Med. Es van enderrocar cinc bungalous i es va comprovar que el sòl, de gran valor geològic, quedés totalment net i sense formigó, fins a garantir-ne l’estat original.

Desmunten el Club Med
L’any 2007 el MMA va enderrocar els embarcadors, un heliport, solàriums, escales i altres construccions dins de la zona de domini públic costaner. La tasca era complexa, ja que requeria molta precaució per no danyar les roques de sota el formigó. El 2008 el DMAH va retirar tones de mobiliari que encara quedaven dins els bungalous, com ara 26,5 tones de fusta, 6,1 tones de matalassos i 1,5 tones de cambres frigorífiques, entre altres objectes.

El juliol de 2009 va començar el desmuntatge dels primers bungalous a càrrec del MMA i el DMAH, després de nombrosos endarreriments des del primer anunci fet el 2006. El desmuntatge s’aplicava bungalou per bungalou i de dalt a baix. Fins que no es desmuntava sencer un l’edifici peça per peça i es retirava la runa, no se’n començava un altre. La feina, finalment, va costar uns 7 MEUR, quatre dels quals pagats per la Generalitat i tres per l’Estat. L’enderroc anava a càrrec de l'Estat i la gestió de la runa i la recuperació mediambiental de l'espai era responsabilitat de la Generalitat.
Detall de les cases del Club Med abans de la deconstrucció Font: www.ultima-visita.blogspot.com
Des del setembre, cinc camions transportaven, en uns quinze viatges diaris per la carretera de Cadaqués, la runa del Club Med fins a una marina seca que s'estava construint a Roses (Alt Empordà), promoguda per un particular. Aquesta obra va admetre fins a 25.000 m3 de runa, bàsicament ceràmica i formigó, uns 35.000 m3 del procés de desmuntatge. La resta es preveia repartir en obres diverses a un diàmetre de 30 km del Club Med. Uns 10.000 m3 dels materials naturals de l'indret –pissarres, terra vegetal i pedres de la platja– es van aprofitar, per contra, per anivellar terrenys en el procés de recuperació.

L’octubre del 2009 les obres d'enderroc del Club Med continuaven a bon ritme i s’havien desmuntat un centenar dels bungalous. El gener del 2010 ja s’havien acabat de desmuntar el 90% dels bongalous i només en quedaven una quarantena d’edificats. Per altra banda, s’havia eliminat el 90% –unes 2.700 tones– de la flora exòtica invasora del paisatge, com ara el bàlsam, la figuera de moro, la gazània i l’atzavara. Només quedava l’extracció d’espècies vegetals invasores de les zones del Club Med no urbanitzades. La planta invasora principal era el bàlsam anomenat Carpobrotus edulis que els turistes plantaven a les jardineres.

El juny del 2010 els 370 bungalous del Club Med ja s'havien enderrocat del tot. Després d’un any de treballs a càrrec del DMAH i del MMA, el paratge de Tudela estava net d’edificacions. Per altra banda, s’havien eliminat pràcticament totes les espècies invasores i faltava replantar-hi les espècies autòctones.
Vista general del Club Med abans de la deconstrucció Font:www.ultima-visita.blogspot.com
Nous itineraris per als visitants
Després de les feines de desmuntatge, les tasques es van centrar sobretot a construir els itineraris i els miradors per ajudar a interpretar l’espai a les futures visites. Durant l’estiu es marcaven els futurs itineraris per indicar els camins als visitants. En els itineraris s’havia de recordar el passat d'aquest paratge i per això es va mantenir part d'alguns edificis, que s'havien convertit en escultures commemoratives. Així doncs, els sòcols d’algunes edificacions servien per a l’itinerari, l’antic dispensari es convertia en un mirador i es mantenien uns murs de l’antic centre d’informació. Els diferents itineraris de visita havien de partir d'un camí asfaltat de 2 km de llargada i d’aquest eix principal havien de sortir els diferents camins secundaris cap als sis miradors o punts d'informació, el del Camell, el de l'antic dispensari, el de l'illa Portaló, el de punta d'en Pamperris, el de la riera de Francalús i el de cala Culip.

Les tasques per construir els itineraris tenien dues parts diferenciades: la zona d'aparcament i tota la part dels antics bungalous. L'espai d'aparcament havia de constar de diferents monticles de terra per minimitzar l'impacte visual dels vehicles. A més, també es reduïa la capacitat, passant d'un espai per a 200 vehicles a un doble aparcament regulable de 55 vehicles permanentment i de 72 vehicles temporals.

El 9 de juliol del 2010 el Parc Natural del Cap de Creus va organitzar per primer cop una visita guiada de 25 persones a l'espai de l’antiga ciutat de vacances. Es tractava d’una prova pilot, abans de la finalització dels itineraris, per un recorregut d'una hora i mitja durant la tarda per aquest paratge del parc natural, de gran interès geològic.

A final de 2010 s’ultimaven els itineraris que havien d’estar llestos per la setmana santa de 2011. La previsió era que s’hi regulés l’accés i per tant que no fos lliure.

Més informació
www.clubmed.com

* Fotografies cedides per www.ultima-visita.blogspot.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Empordà