Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE VILALBA (LA ROCA DEL VALLÈS)
Arnau Urgell
Imatge general de les parcel·les sense urbanitzar i el camp de golf Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2010

El 28 de maig de 2010 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul•la definitivament les llicències ambiental i d’obres que havien permès la construcció del camp de golf i la urbanització de Vilalba (la Roca del Vallès). Es tracta d’una sentència ferma que no admet recurs i que suposarà el tancament d’una instal•lació en funcionament des de 2006 malgrat la forta oposició de la Plataforma per Vilalba i de l’Ajuntament de Cardedeu –en aquest cas per l’aprofitament de l’aigua d’una riera–. Per altra banda, si bé tota la urbanització està executada, només s’hi han construït dos dels 140 xalets previstos, després que l’empresa promotora presentés un concurs de creditors el novembre de 2009.


El Pla general d’ordenació urbanística (PGOU) de la Roca del Vallès, aprovat el 1991, classifica la finca de Vilalba –a menys d’un quilòmetre del poble de Cardedeu–, com a sòl urbanitzable programat d’ús mixt esportiu i residencial, amb el propòsit d’instal•lar-hi un camp de golf. La finca s’estén en un espai agroforestal al sud del nucli urbà, entre les carreteres BV-5105 (Cardedeu-la Roca) i C-251 (Cardedeu-Lllinars).

El pla parcial que desenvolupava el PGOU es va aprovar el novembre de 2000 i preveia un complex per a la pràctica del golf de 40 ha i 18 forats, un hotel i 124 habitatges –la meitat dels previstos al pla general–. La construcció de la urbanització estava condicionada a la finalització del camp de futbol i al fet de disposar d’una concessió d’aigua per al reg del camp.

El 2000 els promotors –el grup Inbesòs– van aconseguir la primera concessió provisional de reg. Amb la renovació al cap de dos anys els van concedir, també, la llicència ambiental i d’obres, tot plegat, però, enmig d’una intensa oposició liderada a nivell popular per la Plataforma per Vilalba i a nivell institucional per l’Ajuntament de Cardedeu, el qual va presentar un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per denunciar irregularitats en les concessions d’aigua. El tribunal va resoldre a favor del consistori i va declarar nul•la l’execució del pla parcial. Una nova concessió de l’ACA va permetre tornar a emprendre les obres i que l’estiu de 2006 s’inaugurés el camp.

Amb l’inici de l’activitat, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB) va donar el vistiplau al començament de les obres de la urbanització. Un recurs de l’Ajuntament de Cardedeu va suposar que el juliol de 2007 el TSJC declarés inexecutable el pla parcial, però en no ser una sentència ferma, no va suposar l’aturament de les obres ni la de l’activitat esportiva. Per tant, també es van construir les dues primeres cases –una de les quals és la de mostra–. El gener de 2008 l’ACA obligava a tancar els pous que subministraven aigua al golf –procedents de la riera de Vallforners– i el golf, mentre no rebia la nova concessió, va regar amb les reserves de dues basses. La concessió definitiva va arribar el setembre de 2008, però establia, d’una banda, poder aprofitar un cabal màxim de 1.200 m3 procedents de la depuradora de Cardedeu i, de l’altra, obligava els promotors a construir una estació de sanejament privada. L’alcaldessa de Cardedeu, Calamanda Vila (Convergència i Unió, CiU), va celebrar que la instal•lació no pogués aprofitar mai més aigua de Vallforners.
Una imatge general del camp de golf Foto: Moisès Jordi
Noves sentències contra el golf
El febrer de 2009 un jutjat contenciós administratiu de Barcelona va anul•lar la llicència ambiental per començar les obres del camp de golf. La resolució estimava parcialment la demanda de la Plataforma per Vilalba, ja que considerava que l’Ajuntament de la Roca hauria hagut de reclamar un estudi d’impacte ambiental abans d’atorgar la llicència. El jutge argumentava que amb l’informe favorable de la direcció general de Medi Natural inclòs en el pla parcial no n’hi havia prou, atesa la presència a la finca d’un bé cultural d’interès nacional (BCIN) –el castell de Vilalba– amb restes arqueològiques.

Mentrestant, la crisi del sector immobiliari es notava de ple a la urbanització de Vilalba. El novembre de 2009 Inbesòs –controlat des de feia un any pel grup Nyesa després de la fusió amb l’empresa aragonesa Harcona– va reclamar a l’Ajuntament de la Roca que li retornés els 400.000 € que havia cobrat en concepte de llicències de construcció de quaranta xalets. Es tractava de les llicències dels primers habitatges que es preveia construir a la urbanització –concedides a final de 2006–, un fet que certificava l’abandonament, si més no temporal, del projecte. L’alcalde de la Roca, Rafael Ros (CiU), va explicar que la devolució tindria un clar “impacte pressupostari”, si bé no afectaria a la tresoreria municipal ja que els promotors devien, encara, 1,2 MEUR per les plusvàlues de la venda d’unes parcel•les i havien de fer, també, el pagament de l’impost de béns immobles (IBI).

Els problemes econòmics dels promotors es van confirmar a final de març de 2010 amb la presentació del concurs de creditors –antiga suspensió de pagaments– per part de l’empresa Inbesòs Vilalba. El grup Nyesa assenyalava el procediment com a part del pla per “liquidar aquells negocis no estratègics i deficitaris”. La societat va declarar un passiu de 9 MEUR, dels quals 6 MEURS corresponien a la hipoteca del camp de golf, que es devien a la Caja de Ahorros del Mediterranio. A priori, s’apuntava com a opció més viable que en el procés de liquidació l’entitat valenciana esdevingués la propietària de les instal•lacions i, posteriorment, en cedís la gestió a alguna empresa especialitzada.

La Plataforma per Vilalba considerava que el concurs de creditors demostrava que el projecte era “inviable”. Per aquest motiu demanaven “liquidar” tant el camp de golf com la urbanització de luxe. “Era evident que no es podia especular d’aquesta manera amb un territori rural”, va afirmar la portaveu de l’entitat, Marta Cordomí. Tenint en compte que tots els carrers estaven construïts, la plataforma proposava solucions alternatives com ara destinar la zona a un ús social i de lleure.
Estat dels carrers de la urbanització Foto: Moisès Jordi
A final d’abril l’Ajuntament de la Roca va ordenar l’enderroc o el desmuntatge d’una casa mostra de l’empresa New House BCN que s’havia instal•lat a la urbanització de Vilalba a final de 2009 sense permís d’obra major. Es tractava d’una edificació modular que es promocionava com a habitatge sostenible. Pocs dies abans de l’ordre de demolició, uns desconeguts havien pintat tota l’edificació de color rosa. Aleshores, el gerent de New House va lamentar l’acció i va recordar que no tenien res a veure amb els promotors del golf. “De fet, ells ens van posar moltes pegues perquè aquest no és el model de casa que volen aquí”, va explicar.

Una sentència ferma obliga a tancar el golf
El 28 de maig de 2010 la secció tercera del TSJC va anul•lar definitivament les llicències ambiental i d’obres del golf de Vilalba. Després de la resolució del contenciós de febrer de 2009 que anul•lava la llicència ambiental, els promotors, l’Ajuntament de la Roca i el Consell Comarcal del Vallès Oriental van apel•lar-hi en contra mentre que la Plataforma per Vilalba també ho va fer per reclamar alhora l’anul•lació de la llicència d’obres per incompliment de la Llei de patrimoni.

El Tribunal Superior, en la seva resolució, estimava el recurs de l’entitat, ja que es considerava que per autoritzar les obres hauria calgut el vistiplau del Departament de Cultura atesa l’existència d’un BCIN i la presència de restes arqueològiques. L’execució de la sentència, que és ferma i no permet presentar cap més recurs, obligarà a tancar l’activitat definitivament. No obstant això a final de 2010 el camp de golf seguia en funcionament.

Més informació
www.cardedeu.cat
www.thesaurus.net/plataformapervilalba
 
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Oriental
Fotogaleria relacionada