La urbanització del Gorg avança
Després de molts mesos d’estancament, les obres d’urbanització de l’espai de la rambla del Gorg previst al Pla, que passa paral•lela al canal entre el port i el Palau Olímpic, començaven a veure’s acabades el mes de setembre de 2009. La previsió d’acabament d’obres es volia fer coincidir amb la inauguració de la
LÍNIA 9 DE METRO. Així mateix, es van iniciar, també, els treballs corresponents al canal portuari –si bé aquest projecte encara restava sotmès al procés de debat–, amb l’inici de la construcció del pont del carrer Indústria i dels locals on s’ubicaran els serveis relacionats amb l’activitat nàutica.
L’espai de la marina seca
La construcció d’una marina seca pretén dotar el port de Badalona de nous espais per oferir serveis addicionals als usuaris. Aquest projecte, que completa el port existent i que ja s’ha començat a executar, tindrà uns 2.000 m2 de superfície i estarà destinat a les embarcacions petites, amb una capacitat per a 239 naus. A l’espai de la marina seca s’afegeix l’adequació de la dàrsena de ponent, amb 38 nous amarradors esportius i un esplanada amb serveis i exposició d’embarcacions. El projecte es completa amb un pantalà de 7 amarradors, una àrea de serveis amb un punt verd i serveis per als usuaris de les embarcacions.
Vincles amb el cas Pretòria
El 31 d’octubre de 2009, arran de l’operació Pretòria engegada pel jutge Baltasar Garzón, Juan Felipe Ruíz, conseller delegat de Marina Badalona, societat encarregada de gestionar els projectes del port de Badalona, va ser instat per l’alcalde Jordi Serra a renunciar a les atribucions del seu càrrec. D’aquesta manera, i segons el comunicat emès pel Departament de Comunicació de l’Ajuntament, es pretenia garantir que Marina Badalona no desenvoluparia cap activitat econòmica i patrimonial mentre l’Audiència Nacional no finalitzés la instrucció.
L’escàndol va sorgir amb les sospites que un solar del front marítim, propietat de la immobiliària Espais, hagués rebut tractes de favor en la concessió de llicències a canvi de 14 MEUR.
Juan Felipe Ruíz va presentar la seva renúncia el dia 2 de novembre, manifestant la seva plena disposició a aclarir el tema i a facilitar una investigació amb la màxima transparència i celeritat. Així mateix, el conseller delegat de Marina Badalona va expressar que no s’havia tingut cap tracte de favor amb la promotora, a la qual no s’havia concedit cap llicència d’obres per no poder atendre en dues ocasions els requeriments plantejats pel departament de llicències de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament.
Els escàndols sorgits van tenir, també, el seu impacte en la societat civil badalonina, i en aquest sentit l’Associació d’Entitats Socials de Badalona, que aplega una vintena d’associacions locals, va convocar una manifestació de rebuig contra la corrupció i l’especulació.
Un cop Juan Felipe Ruíz va haver declarat la seva innocència davant del jutge Garzón, a principi de desembre, el consell d’administració de Marina Badalona va aprovar el nomenament de Francesc Planella, gerent de l’empresa municipal Engestur, com a nou conseller delegat de la societat. El primer encàrrec que va rebre el nou conseller va ser l’elaboració d’un pla d’actuació amb l’objectiu de mantenir i rellançar l’activitat de la societat i del port de Badalona.