Montmeló, ciutat i territori
El municipi de Montmeló, amb una reduïda superfície i absolutament envoltat i fragmentat per infraestructures territorials viàries, ferroviàries i hidràuliques, es caracteritza urbanísticament, per l’escassetat de sòl lliure d’ocupació derivada de l’existència d’una important superfície de sòl urbà industrial i, sobretot, per la presència del Circuit de Velocitat de Catalunya, que, situat a l’extrem nord del municipi, ocupa aproximadament una quarta part de la superfície municipal.
En aquest sentit, el nou POUM proposa que el municipi de Montmeló sigui un àmbit capaç d’esdevenir un espai relacionat amb el territori i alhora articulador d’aquest mateix espai, en primer lloc integrant les infraestructures territorials existents, de manera que se superin barreres històriques, i alhora planificant les noves infraestructures en el projecte de ciutat. En segon lloc, vertebrant i estructurant els espais oberts territorials (riu Congost, Besòs, turó de les Tres Creus), a fi de vetllar per la seva preservació i per la potenciació de la seva màxima interconnexió a partir d’una millora de les relacions entre ciutat i territori.
Les infraestructures de la mobilitat
El Pla incorpora les propostes del
PLA TERRITORIAL METROPOLITÀ DE BARCELONA (PTMB) respecte de les infraestructures ferroviàries, que han de permetre millorar el servei de ferrocarril a tota la població de Montmeló: la
LÍNIA ORBITAL FERROVIÀRIA (LOF) i la nova estació Montmeló nord, així com el desdoblament de la
LÍNIA BARCELONA – PUIGCERDÀ. Respecte a les infraestructures viàries, el Pla, en coherència amb el PTMB, aposta per un nou traçat de l’eix C-17 que permeti millorar l’accessibilitat al nucli urbà des dels eixos territorials, proposant criteris d’integració coherents amb el projecte de ciutat i amb la nova estructura viària urbana.
Finalment, el Pla incorpora dues actuacions significatives amb el repte de cohesionar correctament el projecte de ciutat amb el projecte de les infraestructures: el soterrament del ferrocarril que permetrà connectar i restablir continuïtats urbanes i la definició d’una plataforma sobre l’AP7. Això ha de permetre restablir relacions entre dos àmbits de ciutat fragmentats històricament afavorint el procés d’integració a la ciutat de l’àmbit del Circuit.
Criteris ambientals i desenvolupament urbanístic sostenible
El Pla, a través de les seves directrius estratègiques i dels criteris ambientals recollits en l’Informe de sostenibilitat ambiental preliminar, proposa un model fonamentat en la reorientació del creixement i la definició d’un projecte urbà de Montmeló, que tendeix a completar la ciutat existent i a requalificar l’espai interior amb l’objectiu de millorar la qualitat urbana de la ciutat.
El model residencial proposat opta per un model compacte i una densitat raonable que complementi els teixits existents, incorpori diversitat tipològica i possibiliti una nova política d’habitatge protegit. Respecte dels teixits destinats a activitats econòmiques, s’estableixen directrius normatives encaminades a millorar la seva optimització.
El Pla proposa un nou model d’espais lliures, integrant els espais lliures territorials i els verds urbans de la ciutat en un sistema articulat de relacions, en el qual l’espai lliure fa una doble funció de reestructuració interna al municipi i de restabliment de les continuïtats territorials. Les principals línies projectuals que constitueixen la base de la proposta són: el reconeixement de la xarxa dels espais oberts territorials, la identificació, ordenació i integració dels “espais connectors”, com els eixos fluvials del Congost i el Besòs, i els “parcs territorials”, com el turó de les Tres Creus i el Circuit de Catalunya, i finalment, la reestructuració i sistematització dels espais lliures urbans a través de la creació de nous espais lliures vinculats als nous sectors.
Un dels objectius fonamentals del Pla és l’assoliment d’una mobilitat sostenible del municipi. En aquest sentit, el nou pla defineix un nou sistema de mobilitat que integra itineraris de vianants, bicicletes, vehicles i transport públic, on les infraestructures territorials, viàries i ferroviàries s’estableixen en coherència amb una nova ordenació de la xarxa viària urbana en anell.