Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE RIELLS I VIABREA
Marc Sogues
Ajuntament de Riells i Viabrea Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2010

Els veïns de Riells i Viabrea, municipi de la Selva, de 3.779 habitants, presenten 850 al•legacions al Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), aprovat inicialment per l’Ajuntament el mes de novembre de 2009. La majoria de la població del municipi rebutja la proposta del Pla, i demanen que se n’aturi la tramitació. Entre les crítiques al pla destaquen el sobredimensionament de les previsions d’equipaments i del parc d’habitatges, i també la falta de reconeixement dels valors naturals del municipi.


El municipi de Riells i Viabrea, amb una superfície de 26,53 km2, se situa a l’extrem sud-occidental de la comarca de la Selva, i s’estén pels vessants orientals del massís del Montseny. Queda limitat a l’est pels termes municipals de Sant Feliu de Buixalleu i Breda; al nord, pel d’Arbúcies; a l’oest, pel de Fogars de la Selva i Gualba; i al sud, pel terme municipal de Sant Celoni. Com el seu nom indica, està integrat pels pobles de Riells, a una alçada de 487 m, i el de Viabrea, el punt més baix del qual se situa a 85 m sobre el nivell del mar.

El municipi té una població censada de 3.779 habitants (2009), tot i que els caps de setmana i en període de vacances augmenta significativament amb els habitatges de segona residència. La major part de la població se situa en alguna de les nou urbanitzacions disperses amb què compta el municipi, properes a la vall de Tordera, al sud del terme municipal, mentre que al nucli històric de Riells hi queda una població de només 81 habitants en masos dispersos.

El planejament urbanístic general vigent al municipi és el Pla general d’ordenació urbanística (PGOU), aprovat definitivament el juny de 1973. La particularitat d’aquest PGOU és que no classifica sòl no urbanitzable, és a dir, que llevat del sòl declarat urbanitzable programat (delimitat, segons la Llei d’urbanisme de 2002) o sòl urbà, la resta de terme és sòl urbanitzable no programat (ara, no delimitat), tot i estar integrat una part dins el PARC NATURAL DEL MONTSENY (el pla especial del qual va ser aprovat l’any 1977).

L’Ajuntament de Riells i Viabrea es va proposar revisar aquest planejament per tal d’adaptar-lo a les noves realitats socioeconòmiques del municipi i també perquè adoptés un model d’ordenació del territori més en sintonia amb els principis de sostenibilitat que apunta la Llei d’urbanisme.

L’Ajuntament de Riells i Viabrea aprova inicialment el POUM
El 23 de novembre de 2009, l’Ajuntament de Riells i Viabrea, governat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va aprovar inicialment el POUM del municipi. L’objectiu fonamental d’aquest pla era restablir l’equilibri entre la conservació del territori i el desenvolupament urbanístic de les àrees urbanes. Per això, la proposta es basava en quatre àmbits de treball: 1) la protecció dels elements naturals que estructuren el territori; 2) l’aprofitament de les xarxes territorials i locals, com a canalitzadores de l’ús del territori; 3) el desenvolupament dels espais urbans, a través de la millora dels existents, la transformació dels espais poc consolidats i el desenvolupament de les àrees no urbanitzades; i 4) el nou equipament, per tal de pal•liar les mancances estructurals d’equipaments al municipi.

Amb la revisió del planejament, es pretenia consolidar com a centre urbà (i sector industrial) la part baixa del municipi, corresponent al nucli de Viabrea. Pel que fa a la resta del municipi, on s’ubica principalment la segona residència, es volia relligar els diferents teixits a partir del desenvolupament dels buits urbans que havien quedat entre el Bosc de la Batllòria i la línia de ferrocarril.
La vall de la Todera des d'una de les urbanitzacions Foto: Moisès Jordi
Per tal d’estructurar la proposta de planejament, el POUM reclassificava gran part del municipi. Així, classificava com a sòl urbà 423,9 ha, distribuïdes entre les urbanitzacions consolidades; l’entorn de l’estació de ferrocarril de Viabrea (amb el seu nucli històric i els entorns desenvolupats o amb llicències ja concedides); la part consolidada d’Alba de Liste (que actua com a únic entorn comercial del municipi); els entorns industrials d’Arbresa, Lacpur, Gres Breda, Nuova Fima i Lark; i els sòls industrials de la part sud del ferrocarril.

Quant al sòl urbanitzable (delimitat), el POUM classificava 22,08 ha, distribuïdes entre el nucli de l’estació de Viabrea i el nucli d’equipaments existent (Ajuntament, poliesportiu i CEIP); l’espai entre el nucli de l’estació i la riera de Breda; i el sòl situat entre Alba de Liste i el límit amb el terme municipal de Sant Celoni.

A l’últim, el POUM classificava 2.284,15 ha com a sòl no urbanitzable; una superfície que representa el 83,67% del total del municipi. Atès que el planejament vigent no havia classificat sòl no urbanitzable, aquesta proposta comportava una desclassificació de gran part dels sòls que el PGOU preveia com a sòl urbanitzable no delimitat i bona part dels sòls urbanitzables delimitats que encara no s’havien desenvolupat.

Entre les actuacions més destacades, el POUM preveia la construcció de dotze equipaments de nova creació i la remodelació de set més, entre escoles bressols, escoles, pavellons esportius, espais socioculturals, etc. Les previsions d’aquests equipaments es van fer prenent un escenari de població màxim de 8.000 habitants per a l’any 2025.

Quant al tipus d’edificació residencial, el POUM proposava una barreja de tipologies. Així, preveia edificis d’habitatges entre mitgeres seguint el procés d’urbanització i edificació tradicional per al nucli antic; edificis d’habitatges plurifamiliars combinats amb habitatges unifamiliars entre mitgeres, a les àrees urbanes consolidades; edificacions d’habitatges de caràcter plurifamiliar, envoltades de jardins privats; i edificacions unifamiliars aïllades amb diferents graus d’edificabilitat, presents en les diverses urbanitzacions consolidades.

L’oposició de Riells i Viabrea força un ple per suspendre la tramitació del POUM
Els grups a l’oposició de Riells i Viabrea (Convergència i Unió (CiU) i Independents d’Entesa) van forçar la celebració d’un ple extraordinari el 27 de febrer de 2010 per suspendre la tramitació del POUM. Segons aquestes formacions, la proposta de POUM preveia un creixement demogràfic sobredimensionat, fet que servia per justificar la construcció de 1.997 habitatges nous, quan la població del municipi havia demanat diverses vegades no créixer. D’altra banda, criticaven la manca de participació ciutadana vinculada al procés d’elaboració del pla.

La celebració d’aquest ple extraordinari va estar secundada per veïns i associacions, com el grup ecologista Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, que criticava que el POUM preveiés la construcció d’un aparcament per a 115 vehicles i 14 habitatges de luxe en sòl urbà no consolidat al sud del nucli de Riells del Montseny –on se situava l’abadia i els hostals–, i que tot el pla s’hagués fet sense la participació de la ciutadania.

Tot i que finalment no es va aprovar la suspensió de la tramitació, el descontentament dels veïns es va posar de manifest amb la presentació de 1.141 signatures en contra de la tramitació del Pla. Es tractava, en la majoria de casos, de veïns que no estaven d’acord amb la proposta de planejament portada a aprovació inicial perquè consideraven que no se’ls havia informat sobre les propostes del POUM. D’altra banda, els veïns que tenien terreny urbanitzable protestaven perquè els comportaria cedir entre un 10 i un 30% dels seus terrenys per a equipaments un cop aquest s’executés.
Nucli de Riells de Muntanya Foto: Moisès Jordi
Els veïns presenten 850 al•legacions al POUM
L’11 de març es va tancar el període d’informació pública del POUM, que havia estat obert des de l’aprovació inicial a final de novembre. En aquest període, es van presentar 850 al•legacions, algunes de les quals demanaven també que s’aturés la tramitació del Pla. Entre les al•legacions presentades, destacaven les de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, que recollien els aspectes principals demandats per la ciutadania.

Un d’aquests aspectes era el sobredimensionament de la previsió d’equipaments que, segons la Coordinadora, estava molt per sobre de les necessitats del municipi. Tanmateix, criticava que no es plantegessin mancomunar els serveis i equipaments amb els pobles veïns, per exemple amb el Bosc de la Batllòria, una fórmula més rendible econòmicament, logísticament i pel que fa al consum del sòl.

D’altra banda, segons l’entitat ecologista, les previsions de creixement demogràfic que plantejava el POUM per al municipi (del 90% per al 2025) eren exagerades, i servien per justificar la construcció d’una quantitat d’habitatges nous que el municipi no necessitava. A més, aquesta previsió i el model d’ordenació aplicat pel POUM dispersaven encara més l’ocupació de l’àmbit construït, en un municipi ja de per si prou dispers.

L’entitat ecologista també criticava l’Informe de sostenibilitat ambiental (ISA) perquè considerava que no contenia informació correcta, per la qual cosa demanaven que se’n fes un de nou. En aquest sentit, criticaven que l’ISA no cités les rouredes de roure glaner i els prats de dall del municipi, tots dos hàbitats d’interès comunitari de gran valor per a la comarca.

Finalment, destacava que la proposta de planejament transformés els sòls de més qualitat agrícola del municipi situats als voltants de la Rajoleria, així com la seva masia, amb uns valors paisatgístics i agrícoles rellevants, i que era una de les darreres masies del municipi. En aquest cas, el POUM preveia instal•lar-hi un centre cultural i una ludoteca.

Un cop finalitzat el període d’informació pública, les al•legacions dels veïns i propietaris restaven en mans de l’equip tècnic que havia de valorar la introducció de les propostes en la versió del pla que s’havia de sotmetre a aprovació provisional, així com les consideracions dels informes preceptius dels diversos òrgans de l’Administració Pública.

A final d’any encara no s’havia produït l’aprovació provisional.

Més informació
webspobles.ddgi.cat/sites/Riells_i_Viabrea
www.salvaguardamontseny.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Selva