L’Ajuntament de Deltebre reclama celeritat en la redacció de la normativa
El 8 de juliol del 2009, amb el suport d’un ampli desplegament policial, la Generalitat de Catalunya va aplicar la disciplina urbanística enderrocant un habitatge il•legal al municipi de Deltebre. L’Ajuntament, però, va demanar a la Generalitat que no executés més ordres d’enderroc mentre no es disposés d’una normativa urbanística clara i comuna per a tot el territori. Segons l’alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa (Esquerra Republicana de Catalunya –ERC–), hi havia dins el terme municipal prop d’una trentena de construccions (totes amb resolucions definitives dels expedients de protecció de la legalitat urbanística) que es podrien adaptar a la futura normativa.
En el ple celebrat a l’Ajuntament el 14 de juliol del 2009, es va aprovar per unanimitat la incoació d’un expedient sancionador als promotors i l’empresa encarregada de l’enderroc de l’habitatge il•legal. Es tractava, respectivament, de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i Construccions Jaén Vallès, als quals el Consistori acusava d’haver procedit a la demolició sense “la preceptiva llicència municipal”. En qualsevol cas, sí que disposaven d’una ordre del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i de l’autorització judicial per accedir als terrenys, segons van apuntar al
Diari de Tarragona fonts de la Generalitat.
Es presenta l’esborrany del pla i se’n preveu l’aplicació per a final del 2010
El 22 de febrer de 2010 el director general d’Urbanisme, Pere Solà, va presentar als ajuntaments de l’Ebre l’esborrany del pla. Va manifestar que el document en redacció havia de servir “per unificar criteris sobre la tipologia de les construccions vinculades a l’activitat agrícola”. També va incidir en el fet que, per bé que la DGU prohibia explícitament la construcció d’habitatges en sòl no urbanitzable, sí que era sensible a la singularitat dels municipis de les comarques de l’Ebre. L’arrelament tradicional en el teixit social d’aquest tipus d’edificacions, i la possibilitat d’adscriure-les a àmbits més amplis (benestar social, relació amb el territori, etc.) també eren qüestions que caldria analitzar i incorporar en el pla.
Tot i que en la reunió informativa no es va facilitar cap document als assistents (circumstància molt habitual tractant-se encara d’un esborrany obert a les aportacions dels ajuntaments), sí que es va avançar una primera categorització de les construccions. Pere Solà va explicar que la normativa del pla regularia i tindria en compte tres tipologies de construcció: casa d’eines, que ocuparia fins a 15 m2; maset, que seria de fins a 30 m2, i magatzem agrícola, de més de 30 m2.
La previsió d’Urbanisme era poder aprovar inicialment el pla durant el mes de maig en la reunió de la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CTUTE). Posteriorment, el document estaria tres mesos en exposició pública (període previst per la llei per a la presentació d’al•legacions). No obstant això durant l’any 2010 no es va efectuar l’aprovació inicial.
Més informació
www.deltebre.org
www10.gencat.cat/ptop/AppJava/cat/plans/parcials/ptebre.jsp