Concessions per a activitats extractives
Des de fa anys, la Garriga acull diverses activitats extractives de roca calcària, concentrades sobretot a l’est de l’espai. En els últims anys la demanda de calcàries havia augmentat per la construcció o ampliació de grans infraestructures, com els desdoblaments de les carreteres N-II i A-26 (antiga N-260), i la construcció del
FERROCARRIL D’ALTA VELOCITAT al seu pas per Figueres. Per això, diverses empreses s’havien mostrat interessades a obrir noves pedreres i, de fet, el 2004, un grup de tres empreses empordaneses va presentar una sol•licitud d’obertura d’explotació al terme de Llers. Aquesta explotació tindria una extensió de 27 ha i una profunditat de 45 m i se situaria vora el Mas Molar, uns 2 km al sud-oest del nucli de Llers i al centre de la Garriga, si bé fora de l’àrea inclosa a la Xarxa Natura 2000..
Aquell mateix any, l’Ajuntament de Llers va decretar dos edictes que paralitzaven aquesta sol•licitud. El primer es va dictar a principi d’estiu i suspenia l’atorgament de qualsevol tipus de llicència en el sector de sòl no urbanitzable corresponent a la zona de la Garriga, Pla de Vinyers, Camps del Mas Molar, les Brugueres i rodalia, atès que l’Ajuntament hi volia promoure un pla especial de protecció i regulació d’usos. El segon edicte, emès a la tardor i vigent fins a l’octubre de 2005, ampliava la suspensió de llicències a tots els sectors del municipi classificats com a sòl no urbanitzable de règim ordinari.
El setembre de 2006, l’Ajuntament de Llers va aprovar inicialment una modificació puntual del pla general d’ordenació (PGO) a la zona de la Garriga per tal de canviar els usos dels terrenys i prohibir l’activitat extractiva de noves pedreres.
Davant d’aquesta acció, els propietaris dels terrenys on s’havia de construir la pedrera van interposar una demanda contra l’Ajuntament en considerar que van comprar uns terrenys per realitzar-hi una activitat que aleshores el règim d’usos del planejament sí que permetia.
Entitats i ajuntaments demanen protegir la Garriga
L’any 2004 se signà un conveni d’assessorament entre els ajuntaments d’Avinyonet de Puigventós, Llers i Vilanant i la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per tal de redactar un pla de gestió de la Garriga. Aquest pla, presentat el juliol de 2005 i sense caràcter vinculant, apostava per conservar el medi natural i cultural, crear noves activitats vinculades a l’agricultura i la ramaderia, promoure una gestió forestal per reduir el risc d’incendis forestals, i augmentar el coneixement i reconeixement d’aquest territori per part de la població local.
D’aquest pla de gestió, se’n van desprendre accions concretes. Així, a mitjan 2007 l’Ajuntament d’Avinyonet de Puigventós va organitzar una exposició sobre la Garriga d’Empordà per conscienciar la població sobre els valors naturals i patrimonials d’aquest espai natural i agrari. L’exposició va recórrer diversos pobles de la comarca, com els veïns Vilafant, Vilanant o Figueres.
A principi de 2008 la Plataforma Salvem la Garriga i el Pla Vinyers, que agrupava persones dels tres municipis afectats des de l’inici del procés, va organitzar un aplec reivindicatiu al Mas Molar juntament amb la Plataforma Salvem l’Empordà. Un centenar d’assistents van fer un recorregut per la Garriga per conèixer els valors naturals de la zona i l’arquitectura de pedra seca, i van reclamar a l’Ajuntament de Llers que acabés la tramitació per protegir la Garriga. Segons la plataforma, l’Ajuntament s’havia “adormit” en la tramitació que havia començat el 2006 i temia que la llicència de la nova pedrera arribés abans que s’aprovés definitivament la modificació del pla general. L’abril de 2007 la Comissió d’Urbanisme havia demanat a l’Ajuntament que corregís el document, cosa que no va fer fins al febrer de 2008. Segons l’alcalde, no s’havien adormit i ja havien presentat tots els documents complint els terminis establerts.
La plataforma Salvem la Garriga d’Empordà també havia emprès altres accions com la recollida de firmes d’artistes i escriptors contra la pedrera, o havia col•laborat amb els ajuntaments d’Avinyonet de Puigventós i Vilanant en la plantada d’arbres a la Garriga organitzada per la
FUNDACIÓ TERRITORI I PAISATGE i Catalunya Ràdio el març de 2008.