Les obres es retarden
Tot i que s’esperava que les obres estiguessin enllestides el febrer de 2007, els retards es van anar acumulant, sobretot per la dificultat generada per la duresa del terreny. El novembre de 2008 EYSSA va posar en funcionament l’aparcament sense haver acabat els treballs d’urbanització de la plaça, adduint que el pressupost pactat ja s’havia gastat en les obres fetes fins al moment, mentre demanava compensacions pel sobrecost.
Amb les obres ja aturades, les tensions entre EYSSA i l’Ajuntament van provocar que a principi de 2009 aquest valorés fins i tot una possible rescissió de la concessió. El maig de 2009 l’Ajuntament va aprovar, per petició de l’oposició, la creació d’una comissió d’investigació de les obres. El consistori va explicar que el cost s’havia incrementat fins als 14 MEUR per l’increment de preus dels materials; per les modificacions fetes al projecte original, com ara la rebaixa de la cota d’accés a l’aparcament o la redifinició de la plaça i els accessos a la Seu; i per la realització d’obres no incloses inicialment, com l’adequació dels carrers o l’actuació al refugi on es preveia ubicar un equipament municipal. Les obres es van reiniciar al juny, un cop el consistori va assumir el sobrecost de l’obra.
Les obres es van haver d’aturar encara uns deu dies a mitjan desembre per realitzar les tasques de documentació arqueològica d’unes restes de la muralla medieval trobades a la plaça. Tot i que la plaça anava prenent forma, a començament de 2010 les obres continuaven incomplint els successius terminis de finalització i ja acumulaven tres anys de retard.
Un nou entrebanc
La construcció d’una caixa d’ascensor més gran i més centrada en la plaça respecte del projecte original va provocar que a final de febrer de 2010 es comencessin a sentir veus crítiques perquè el conjunt impedia la visió de bona part de la façana oest de la Seu.
Immediatament, l’Associació d’Amics de la Seu de Manresa i la Comissió de Defensa del Patrimoni van elaborar un manifest en què demanaven a l’Ajuntament que les obres s’acabessin amb celeritat i que s’eliminés la part exterior de la caixa de l’ascensor i el mur que l’emmarcava, que ocultaven el monument.
El president del grup municipal de Convergència i Unió (CiU) a Manresa, Alexis Serra, va donar suport al manifest, afirmant que el problema venia de la modificació feta al projecte per tal que l’ascensor pugés fins al nivell de la Seu, en lloc de quedar-se un nivell per sota. Els altres partits de l’oposició, Partit Popular (PP) i Candidatura d’Unitat Popular (CUP), a més d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), que formava part del govern municipal, van mostrar el seu malestar amb el desenvolupament del projecte.
A principi de març, l’alcalde, Josep Camprubí, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va afirmar que havia ordenat l’aturada de les obres en el tram de mur que tapava l’entrada a la Seu per tal de revisar el projecte de construcció en aquest punt.
El 3 de març de 2010 l’Ajuntament de Manresa es va comprometre a constituir un equip de treball conjuntament amb l’Associació Amics de la Seu i amb la participació de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat, per consensuar una solució per al mur que ocultava el monument.
A mitjan mes d’abril de 2010 es van conèixer les conclusions de la comissió d’investigació de les obres instaurada l’any anterior, que tenien tres línies bàsiques d’argumentació: es considerava que la concessió per executar el projecte havia d’haver valorat més acuradament els costos; s’havia trobat a faltar un seguiment més exhaustiu de l’execució de l’obra; i es considerava que els retards havien estat excessius i havien comportat molèsties al ciutadà i una mala imatge de l’actuació.
El 29 d’abril el consistori va presentar una nova proposta per a la plaça que incorporava les demandes dels Amics de la Seu, ja que rebaixava el mur que tapava el monument, situava l’ascensor un nivell per sota de l’entrada a l’elevador i incorporava a partir d’aquest punt una rampa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda. La proposta fou analitzada per totes les parts i s’estava pendent d’una proposta definitiva que s’havia d’aprovar a final de maig.
El 10 de maig de 2010 es va dur a terme, a petició del grups de l’oposició, un ple extraordinari de l’Ajuntament de Manresa per tal de discutir els dictàmens sobre les obres de la plaça de la Reforma sorgits dels treballs de la comissió d’investigació. L’alcalde, Josep Camprubí, va assegurar que quan s’acabessin les obres es posaria una multa important a l'empresa concessionària pels nombrosos incompliments de contracte.
La finalització de les obres restava pendent de l’aprovació del projecte definitiu pel que fa a la part superior de la plaça.
Més informació
fuses-viader.com/obres/parcs/manresa/index.html
www.ajmanresa.cat
www.seudemanresa.cat