Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE PENITENCIARI ELS PLANS (TÀRREGA)
Maqueta del projecte Font: Secretaria de Serveis Penitenciaris, Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya
Elisabet Sau
Actualitzat a 31/12/2010

L’octubre de 2010 el Govern de la Generalitat adjudica les obres de la presó de compliment de penes dels Plans. L’emplaçament d’aquest equipament penitenciari ja havia estat pactat cinc anys abans amb l’Ajuntament de Tàrrega i se’n preveia l’entrada en funcionament el 2009, però les disponibilitats pressupostàries del Departament de Justícia no han permès iniciar l’execució del projecte fins enguany. El nou centre acollirà part de la població reclusa de la presó Model de Barcelona, el tancament de la qual hauria de coincidir amb la inauguració dels Plans.


Antecedents 2005

El maig del 2004, el Govern de la Generalitat va aprovar el Pla director d’equipaments penitenciaris, 2004-2010. En aquest Pla es van definir, entre altres, els requisits bàsics que hauran de complir els territoris per acollir els diferents tipus de centres per a reclusos. En el cas dels centres de compliment de penes, els nous edificis hauran de tenir una cabuda per a entre 500 i 750 interns, requeriran unes condicions més estrictes de seguretat que els altres tipus de centres penitenciaris, la qual cosa suposa una ubicació allunyada de les àrees urbanes més poblades, tot i que la facilitat d’accés, les bones comunicacions, especialment en transport públic, i la proximitat a un centre urbà proper que asseguri una oferta adequada de serveis per al funcionament diari d’una presó, hauran de ser elements a tenir en compte a l’hora de triar l’emplaçament.

El juny del 2005, el Departament de Justícia va anunciar que havia arribat a un acord amb l’Ajuntament de Tàrrega per ubicar un dels nous centres de compliment de penes previst en el Pla director del 2004 en aquest municipi de l’Urgell. La futura presó s’aixecaria en el sector dels Plans, un terreny de 8,5 ha, una de les quals ja era de titularitat pública perquè formava part del patrimoni de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL). Aquest sector es troba situat al l’est de Tàrrega i queda delimitat per l’autovia A-2, a l’alçada del km 511, un camí veïnal i un talús. La redacció del projecte es va assignar a l’estudi Massip-Bosch & Lluís-Xavier Comeron Graupera el mateix 2005 amb la intenció que es lliurés el 2006 al Departament per tal de poder executar les obres de construcció a partir d’aquella data i inaugurar el nou centre penitenciari el 2009.

L’octubre del 2008, però, Albert Batlle, secretari de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, va reconèixer a Lleida que el desplegament del Pla director havia quedat condicionat per les disponibilitats pressupostàries afectades per la crisi econòmica i va afegir que no hi havia un termini clar per al projecte dels Plans. També va comentar que el seu Departament intentaria licitar les obres d’aquesta presó l’any 2009.

Licitació i adjudicació
El març del 2010 es va fer públic que el Consell Executiu licitava el projecte de la futura presó dels Plans per un import de 150 MEUR, import que duplicava la inversió prevista cinc anys abans. El nou edifici disposarà d’unes 500 cel•les, 95 de les quals en règim tancat, que en conjunt acolliran uns 750 interns. A més disposarà de tallers, infermeria i diferents equipaments esportius com una piscina, un pavelló i un camp de futbol. L’espai construït rondarà els 70.000 m2. Els terrenys dels Plans es troben situats a la dreta de l’autovia A-2, en direcció a Tàrrega des de Cervera, des d’on sortirà un vial específic que portarà al centre.

L’any 2005, quan es va anunciar l’emplaçament de l’equipament penitenciari a Tàrrega, es va dir que “contribuiria a alleugerir la població penitenciària de la presó de Ponent a Lleida que, en aquells moments estava per damunt de la seva capacitat”. L’any 2008, quan Batlle va dir que els Plans no tenia una data d’inici clar, també va afegir que l’entrada en funcionament de Brians II (Sant Esteve de Sesrovires) havia permès la descongestió dels centre penitenciaris saturats i que la situació continuaria millorant amb l’acabament de les obres de la PRESÓ DELS LLEDONERS de Sant Joan de Vilatorrada i el centre de joves de Quatre Camins, al costat de la presó que porta el mateix nom a la Roca del Vallès. Aquesta apreciació es va veure rebatuda el febrer del 2009 per diferents fets que van contribuir a augmentar la saturació dels centres penitenciaris existents i també la densitat de la de Ponent: l’increment de la població reclusa global en més de 650 persones en un any que s’havia de redistribuir entre els centres que estaven en funcionament; una lenta posada en marxa del nou equipament dels Lledoners, on es van començar a traslladar part dels reclusos de Ponent les primeres setmanes de gener del 2009 per bé que de seguida es va aturar el trasllat, i, finalment, el trasllat de presos de la Model de Barcelona cap a Lleida per evitar la saturació del centre penitenciari de la capital catalana, que el mateix any ja superava la seva capacitat en més de 200 presos. Aquests fets van portar a Ponent més de 1.000 presos a principi del 2009, xifra que va obligar que les cel•les fossin compartides per més de dos reclusos. Davant d’aquesta saturació i densificació, Justícia va tornar a manifestar que Ponent només s’alleugerirà amb la construcció de la nova presó de Tàrrega.

El 2010, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, va anunciar que voldria fer coincidir el tancament de la PRESÓ MODEL de Barcelona amb la inauguració del centre de compliment de penes dels Plans i el nou CENTRE DE PREVENTIUS DE LA ZONA FRANCA de Barcelona l’any 2013. L’acabament simultani dels dos equipaments facilitaria la distribució de la població reclusa de la Model, de tal manera que uns 700 presos podrien anar cap a Tàrrega i uns 1.200 cap a la de preventius de la Zona Franca. La consellera també va dir que “confiava” que els Plans poguessin acollir els reclusos pendents de comparèixer als jutjats lleidatans, que a hores d’ara estaven a Ponent.

A final d’octubre el Govern va adjudicar les obres de construcció del centre, per un import de 135 MEUR, a la UTE formada per Construcciones Rubau, Copisa Constructora Pirenaica, FCC Construcción SA i Obrascón Huarte Lain SA. Es preveu la seva inauguració pel 2013.

La població de Tàrrega, contenta
L’elecció de Tàrrega com a seu de la nova presó ja va ser ben rebuda en el seu moment per bona part del consistori i de les entitats econòmiques locals. Quan es va saber que el projecte es desencallava, la notícia va provocar un nou seguit de reaccions favorables, ja que aquesta infraestructura es veu com una oportunitat per a combatre la crisi, primer perquè la construcció de l’edifici crearà ocupació fins al 2013 i perquè quan estigui inaugurat, el centre necessitarà 450 llocs de treball coberts de forma directa i permanent per fer-lo funcionar i 200 hi mantindran una vinculació indirecta. Cal recordar que l’alcaldia de Tàrrega havia demanat com una de les contraprestacions per acollir la instal•lació de la presó que fossin els veïns de la població i de la comarca els que tinguessin prioritat per accedir als nous llocs de treball de la presó.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Urgell