Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE PENITENCIARI DE PREVENTIUS DE LA ZONA FRANCA (BARCELONA)
Elisabet Sau

Actualitzat a 31/12/2010

El març del 2010 el Departament de Justícia anuncia la licitació del centre penitenciari de preventius de la Zona Franca, amb una capacitat de 1.200 interns, que ha d’acollir els reclusos pendents de judici que actualment es troben a la presó Model de Barcelona, a la de dones de Wad Ras i a la de joves de la Trinitat Vella. L’adjudicació d’aquest projecte és un pas més en el compliment de les previsions del Pla director d’equipaments penitenciaris 2004-2010 de la Generalitat. També implica la reducció de l’espera dels barcelonins en relació amb el tancament de la Model ja que quan aquesta presó quedi buida, l’espai es destinarà íntegrament a usos ciutadans.


Antecedents 2005, 2006

En el PLA DIRECTOR D’EQUIPAMENTS PENITENCIARIS 2004-2010 que va aprovar el Govern de la Generalitat el maig del 2004 es van definir les necessitats d’ubicació dels anomenats centres preventius i de trànsit. Aquests nous centres, amb una grandària màxima de 750 places, acullen persones en règim tancat, pendents de judici, que es traslladen freqüentment als jutjats per acomplir les diligències pertinents i per tant necessiten ubicar-se preferentment en zones urbanes o periurbanes per garantir la proximitat a les seus judicials.

L’any 2005, quan el conseller de Justícia era Josep M. Vallès (Ciutadans pel Canvi, CpC) aquest va anunciar els futurs emplaçaments dels centres penitenciaris previstos en el Pla esmentat i va dir que el seu departament tenia interès que el nou centre de preventius de Barcelona s’ubiqués preferentment en aquesta capital. Aquesta declaració va comportar que es revisessin les condicions d’un conveni signat el 2001 entre el Departament de Justícia i l’Ajuntament de Barcelona en el qual s’acordava que la ciutat quedaria lliure dels tres centres penitenciaris que estaven en funcionament aquella data: el de dones de Wad Ras, el de joves de la Trinitat i el de preventius i compliment de penes per a homes de la Model.

Aquest requisit expressat per Vallès va ser atès pels tècnics municipals d’Urbanisme de l’Ajuntament que el mateix 2005 ja van trobar un solar que complia les condicions idònies per a aquest nou equipament: 2,5 hectàrees ocupades per uns magatzems en desús, propietat del Consorci de la Zona Franca (CZF), entre Mercabarna, la zona d’activitats logístiques (ZAL) i l’antic curs del riu Llobregat. Aquesta ubicació deixaria el centre penitenciari prou allunyat dels sectors residencials del barri però relativament a prop de la nova CIUTAT JUDICIAL, pròxima a la plaça Cerdà. En aquells moments es preveia una capacitat per a 500 interns.

L’espai permetria construir cinc mòduls per a 500 presos (25.000 m2 de sostre) i en aquells moments se’n va preveure l’acabament l’any 2008. Quant a transport públic, el Departament de Justícia va dir que negociaria una possible estació de la nova LÍNIA 9 DEL METRO amb el de Política Territorial i Obres Públiques.

En aquest solar també s’hi va reservar espai per a un nou centre per a interns en règim obert, que, en un principi, el Departament de Justícia havia previst construir en el solar de la presó Model, al barri de l’esquerra de l’Eixample. L’Ajuntament de Barcelona va demanar com a contraprestació al fet que la ciutat no quedés lliure d’equipaments penitenciaris que aquest centre també es construís a la Zona Franca.

Per tant, per una banda, la Zona Franca acollirà dos nous equipaments penitenciaris: la presó de preventius amb els reclusos pendents de judici procedents de les presons de Wad-Ras, Trinitat Vella i Model, i el centre obert, que permetrà el tancament del que actualment està en funcionament en el recinte de la Trinitat Vella. Per altra banda, l’illa de l’Eixample, on durant més de cent anys hi ha hagut la presó Model, quedarà lliure d’usos penitenciaris. En aquest cas, una part dels edificis que formen el complex de la Model s’enderrocaran mentre que el panòptic i cinc dels sis braços es remodelaran i la totalitat del solar es destinarà a usos ciutadans. En tot cas, l’inici de LA TRANSFORMACIÓ URBANA DE LA MODEL, un primer projecte de la qual es va presentar l’any 2009, ha quedat condicionat a l’acabament dels equipaments penitenciaris de la Zona Franca i DELS PLANS (TÀRREGA), que acolliran la part de la població reclusa que compleix penes a la Model.

Els projectes de la Zona Franca
El nou centre de preventius ha estat dissenyat pels arquitectes Benedito i Mateos. El projecte va ser presentat per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, el març del 2009, té l’aspecte d’un enorme complex industrial, en consonància amb les naus de l’entorn, i s’estructura en sis mòduls residencials per a homes, un per a dones i un per a joves. L’any 2009 l’import d’execució es va estimar en uns 113 MEUR i la superfície construïda era de 56.400 m2.

El març de 2010 que es van licitar les obres, amb un import que havia augmentat fins a 123 MEUR i una superfície construïda de 61.000 m2 En total podrà acollir 1.200 reclusos, xifra que supera la grandària prevista en el Pla director perquè entre altres raons, la població reclusa havia augmentat per damunt de les previsions efectuades en el Pla. L’anunci de licitació de l’obra de la presó de preventius anunciada per la Generalitat va ser molt ben rebuda per l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que la va qualificar de magnífica. També va aprofitar per lloar la Generalitat, de la qual va dir que estava convertint en realitat el que fins ara només havien estat debats. En canvi, els grups municipals de Convergència i Unió (CiU) i Partit Popular (PP) de l’Ajuntament de Barcelona van criticar els reiterats endarreriments acumulats en el trasllat de la Model i van recordar que el conveni signat el 2001 entre Ajuntament i Generalitat fixava el 2006 com a data de tancament de la històrica presó.

El mes d’octubre es van licitar les obres i es van enderrocar les naus del solar que acolliria la presó, als carrers 5, 6 i D de la Zona Franca. Es preveia la inauguració del centre el 2011.

El projecte del centre de reclusos en règim obert que ocuparà 5.000 m2 del solar de la Zona Franca està més endarrerit, tot i que la previsió del Departament de Justícia és poder tancar el que es troba en funcionament a l’actual recinte de la Trinitat Vella l’any 2012.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès