Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CAMP DE GOLF D’ESCALARRE (LA GUINGUETA D’ÀNEU i ESTERRI D’ÀNEU)
Marta Pallarès
Vista general del pla de Santa Maria d'Àneu, on es preveu ubicar el camp Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2010

A començament de 2010 els municipis de la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alt Àneu i Espot presenten la idea de construcció d’un camp de golf prop d’Escalarre que recupera un antic projecte que havia quedat aturat. El nou camp de golf no inclou la promoció urbanística i conté plantejaments d’ús i gestió més sostenibles que els camps convencionals. Els terrenys on s’ubicaria el camp eren els mateixos que havien acollit el Doctor Music Festival a final dels anys noranta, una gran part dels quals són possessió d’un sol propietari.


El poble d’Escalarre (municipi de la Guingueta d’Àneu, Pallars Sobirà), amb vint habitants el 2009, se situa a prop de dos quilòmetres d’Esterri d’Àneu, al marge esquerre de la Noguera Pallaresa.

Escalarre va acollir durant els anys noranta tres edicions –1996, 1997 i 1998– del festival de música rock Doctor Music Festival. El festival es va celebrar al pla de Santa Maria, a l'entorn de l'església de Santa Maria d'Àneu, a l’oest d’Escalarre i al costat de la Noguera Pallaresa. Després de la quarta edició en un poble d’Astúries, sorgiren dificultats per trobar lloc per a l’edició següent, tant al Pla de Tàpies, al municipi fronterer de Maçanet de la Selva (Alt Empordà), com a Tàrrega (Urgell), els dos llocs que preveia la promotora. Tot i que representants polítics del Consell Comarcal del Pallars Sobirà havien mostrar interès a organitzar-lo altre cop a la comarca, Neo Sala, director de l’empresa promotora, considerava que "és un territori massa remot per a tal esdeveniment". Sala havia declarat el 2003 "la impossibilitat d’organitzar un festival de tres dies i tres nits en un entorn natural que complís totes las garanties de qualitat que l’esdeveniment requereix" i també s’havia referit a l’oposició veïnal com a factors que "feien inviable la celebració d’un festival únic a Espanya". Els motius principals perquè el festival es deixés de fer a Escalarre van ser la manca de rendibilitat de la iniciativa, que mai va arribar a vendre el total de les 32.000 entrades previstes. Tanmateix, part de la població local i diversos sectors conservacionistes, aleshores menys organitzats que ara, havien expressat el seu rebuig a la realització del festival en aquella vall.

El primer projecte no prosperà
Durant l’any 2007 l’empresa Promhogar havia elaborat un avantprojecte de camp de golf de divuit forats que incloïa també una promoció de 2.000 habitatges als mateixos terrenys on es va celebrar el Doctor Music. Segons fons municipals, el projecte no va arribar mai a ser presentat oficialment. La crisi immobiliària i el fet que el PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL PALLARS SOBIRÀ impedís el desenvolupament urbanístic al pla de Santa Maria –si bé permetia implantar un equipament esportiu– van portar l’empresa promotora a donar per aturat el projecte.
Àmbit on es preveu ublicar el camp de golf, amb el riu Unarre en primer terme i al fons Santa Maria d'Àneu Foto: Moisès Jordi
Propòsits de camp de golf de nova generació
Els municipis d’Espot, Alt Àneu, Esterri i Guingueta d’Àneu, tots ells situats a la comarca del Pallars Sobirà, units en mancomunitat, van impulsar un camp de golf en els mateixos terrenys del Pla de Santa Maria en el qual es preveia invertir 4 MEUR, comptant amb l’aportació de la iniciativa privada. La notícia es va saber el 21 de febrer de 2010, després que l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu informés a la premsa. D’aquests 4 MEUR, 2,4 es destinaran al camp, i la resta, a diverses instal•lacions, com un local social, un restaurant i un magatzem, segons havia manifestat l’enginyer Alfonso Vidaor, autor del disseny de diversos camps de golf. El pla de viabilitat redactat per la consultora especialista contractada Green Project preveia un servei de divuit forats i una extensió de 44 ha, la majoria situades la localitat d’Escalarre al municipi de la Guingueta d’Àneu i la resta al d’Esterri. La diferència amb el projecte anterior és que el camp actual proposava vincular-se amb l’oferta turística existent als municipis de la zona, mentre que el projecte de camp de golf impulsat per la promotora Promhogar, preveia la construcció d’habitatges. Segons Josep Antoni Cervós, alcalde de la Guingueta, el projecte permetrà donar vida a hotels i cases rurals.

Els quatre municipis mancomunats tenien previst presentar el pla de viabilitat a les conselleries de Medi Ambient i Política Territorial de la Generalitat per tramitar-ne els permisos i sol•licitar ajudes per a la seva execució.

L’estudi informava sobre la viabilitat del projecte considerant que "és sostenible", segons havia declarat Cervós. A més, es preveia utilitzar com a aigua de reg la de la depuradora d’Esterri. L’espai, anunciava Cervós en premsa, es compartirà entre Escalarre, la Guingueta i Esterri, de manera que se’n beneficiaran els tres nuclis, ja que "tots els serveis que necessita un camp de golf estan entre els tres pobles, per la qual cosa no fan falta noves construccions, com cafeteries o hotels, ja que la distància màxima als pobles és d’un quilòmetre", va concloure.

A final de 2010 encara no s’havien iniciat els tràmits urbanístics per desenvolupar el camp de golf.

Altres camps de golf en perspectiva
El primer projecte desestimat fou el del CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE RIBERA DE CARDÓS, retirat per la forta oposició presentada per la plataforma Salvem la Vall de Cardós i per no veure-s’hi clara la rendibilitat econòmica. Per altra banda, el projecte de crear un camp de golf de 56 ha de titularitat pública al municipi d’es Bòrdes (Val d’Aran) que havia estat declarat d’interès general pel Conselh Generau d’Aran, havia estat aturat per aquest mateix organisme a partir de l’oposició dels propietaris que no volien ser expropiats i del canvi de govern al Conselh després de les eleccions municipals del juny de 2007. Quant al projecte de camp de golf al Pla de Beret, impulsat per l’ajuntament de Naüt Aran i aturat arran de les restes arqueològiques trobades, restava a l’espera dels resultats de l’estudi arqueològic, havia declarat l’alcalde César Ruiz el març de 2010. Finalment, l’equip de govern de l’Ajuntament de Llívia, en el ple de final de setembre de 2009, havia donat l’aprovació inicial al Pla parcial urbanístic SUP-2 i Camp Clos, a l’Informe ambiental corresponent i al Pla especial per a equipament esportiu privat (camp de golf), promoguts per l’empresa Cora Integral SL.

Més informació
www.conselharan.org/index.php?option=com_content&task=view&id=755&Itemid=57
www.doctormusicfestival.com/dmf2000/index.html
www.doctormusicfestival.com/festival96/aterri.html
www.lavanguardia.es/premium/publica/publica?COMPID=51316075011&ID_PAGINA=22088&ID_FORMATO=9&turbourl=false
www.videosistemes.cat/webtv/index.php?mapa=webtv&accion=clip&id=39
www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=-449232
 
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Pallars Sobirà