Propòsits de camp de golf de nova generació
Els municipis d’Espot, Alt Àneu, Esterri i Guingueta d’Àneu, tots ells situats a la comarca del Pallars Sobirà, units en mancomunitat, van impulsar un camp de golf en els mateixos terrenys del Pla de Santa Maria en el qual es preveia invertir 4 MEUR, comptant amb l’aportació de la iniciativa privada. La notícia es va saber el 21 de febrer de 2010, després que l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu informés a la premsa. D’aquests 4 MEUR, 2,4 es destinaran al camp, i la resta, a diverses instal•lacions, com un local social, un restaurant i un magatzem, segons havia manifestat l’enginyer Alfonso Vidaor, autor del disseny de diversos camps de golf. El pla de viabilitat redactat per la consultora especialista contractada Green Project preveia un servei de divuit forats i una extensió de 44 ha, la majoria situades la localitat d’Escalarre al municipi de la Guingueta d’Àneu i la resta al d’Esterri. La diferència amb el projecte anterior és que el camp actual proposava vincular-se amb l’oferta turística existent als municipis de la zona, mentre que el projecte de camp de golf impulsat per la promotora Promhogar, preveia la construcció d’habitatges. Segons Josep Antoni Cervós, alcalde de la Guingueta, el projecte permetrà donar vida a hotels i cases rurals.
Els quatre municipis mancomunats tenien previst presentar el pla de viabilitat a les conselleries de Medi Ambient i Política Territorial de la Generalitat per tramitar-ne els permisos i sol•licitar ajudes per a la seva execució.
L’estudi informava sobre la viabilitat del projecte considerant que "és sostenible", segons havia declarat Cervós. A més, es preveia utilitzar com a aigua de reg la de la depuradora d’Esterri. L’espai, anunciava Cervós en premsa, es compartirà entre Escalarre, la Guingueta i Esterri, de manera que se’n beneficiaran els tres nuclis, ja que "tots els serveis que necessita un camp de golf estan entre els tres pobles, per la qual cosa no fan falta noves construccions, com cafeteries o hotels, ja que la distància màxima als pobles és d’un quilòmetre", va concloure.
A final de 2010 encara no s’havien iniciat els tràmits urbanístics per desenvolupar el camp de golf.
Altres camps de golf en perspectiva
El primer projecte desestimat fou el del
CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE RIBERA DE CARDÓS, retirat per la forta oposició presentada per la plataforma Salvem la Vall de Cardós i per no veure-s’hi clara la rendibilitat econòmica. Per altra banda, el projecte de crear un camp de golf de 56 ha de titularitat pública al municipi d’es Bòrdes (Val d’Aran) que havia estat declarat d’interès general pel Conselh Generau d’Aran, havia estat aturat per aquest mateix organisme a partir de l’oposició dels propietaris que no volien ser expropiats i del canvi de govern al Conselh després de les eleccions municipals del juny de 2007. Quant al projecte de camp de golf al Pla de Beret, impulsat per l’ajuntament de Naüt Aran i aturat arran de les restes arqueològiques trobades, restava a l’espera dels resultats de l’estudi arqueològic, havia declarat l’alcalde César Ruiz el març de 2010. Finalment, l’equip de govern de l’Ajuntament de Llívia, en el ple de final de setembre de 2009, havia donat l’aprovació inicial al Pla parcial urbanístic SUP-2 i Camp Clos, a l’Informe ambiental corresponent i al Pla especial per a equipament esportiu privat (camp de golf), promoguts per l’empresa Cora Integral SL.
Més informació
www.conselharan.org/index.php?option=com_content&task=view&id=755&Itemid=57
www.doctormusicfestival.com/dmf2000/index.html
www.doctormusicfestival.com/festival96/aterri.html
www.lavanguardia.es/premium/publica/publica?COMPID=51316075011&ID_PAGINA=22088&ID_FORMATO=9&turbourl=false
www.videosistemes.cat/webtv/index.php?mapa=webtv&accion=clip&id=39
www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=-449232