Actualitzat a 31/12/2010
A començament de l’any 2010 s’inicien les obres a tots els trams de l’eix Diagonal, després que a mitjan any 2009 s’ajustés un segment de 2,7 km de la variant de Vilafranca del Penedès, com a conseqüència de la complexitat que representava travessar el Ferrocarril d’Alta Velocitat segons el traçat inicialment previst.
Antecedents
2006,
2007,
2008
Les carreteres C-15, entre Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Igualada, més el tram de la C-37 entre Igualada i Manresa es coneixen conjuntament com l’eix Diagonal. Aquest té la funció d’unir la costa del Garraf amb la Catalunya interior i de vertebrar, alhora, les ciutats esmentades entre elles. Històricament, els respectius alcaldes havien reclamat disposar d’una carretera ràpida que millorés les preexistents, les quals només permetien circular a uns 50 km/h de mitjana atès uns traçats altament sinuosos i sense vorals.
D’aquesta manera, la Generalitat de Catalunya va projectar la construcció d’aquest eix com a carretera segregada d’un carril per circulació, i l’any 2003 va posar en servei un tram de la C-15 entre Igualada i Puigdàlber. L’any 2005 es va estrenar el tram de la C-37 entre Castellfollit del Boix i Sant Salvador de Guardiola. En conjunt, s’havien construït 32 dels 67 km de l’eix.
Pel que fa a la resta de l’eix Diagonal, l’any 2006 el Departament de Política Territorial i Obres Publiques (DPTOP) va sotmetre a informació pública l’estudi de viabilitat per millorar i condicionar les carreteres C-15 i C-37. En aquest estudi, es recollia que entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, la C-15 es desdoblaria en una autovia de dos carrils per sentit, en ser el tram que previsiblement recolliria més trànsit, i alhora es perfilava el sistema conegut com “peatge a l’ombra” com el sistema de finançament de la via.
El projecte recollia algunes solucions que van despertar el rebuig d’alguns dels veïns i entitats. A l’extrem sud de l’eix, la polèmica se centrava en el túnel que calia construir sota el turó de Montgròs entre Canyelles i Sant Pere de Ribes, mentre que per l’extrem nord, hi havia dubtes sobre el traçat que se seguiria a l’alçada del nucli de Salelles (municipi de Sant Salvador de Guardiola), abans de l’enllaç amb l’eix Transversal.
Per a aquests dos punts, PTOP va proposar diversos ajustos i versions per poder arribar a un acord amb tots els ajuntaments implicats, per bé que alguns veïns i entitats mai no van arribar a assumir plenament l’opció triada. Així, els darrers dies del 2009 el DPTOP va sotmetre a informació pública la relació de béns i drets afectats per l’execució de les obres de l’avantprojecte de construcció i explotació i projecte de traçat, millora general, condicionament de les carreteres C-15 i C-37, entre Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Igualada i Manresa, per la qual cosa es va obrir un període de quinze dies per presentar-hi al•legacions.
Finalment, a principi de l’any 2009, es va adjudicar definitivament la construcció i gestió de la infraestructura, per un import de 420,8 MEUR, a l’agrupació d’empreses Iridium Concesiones de Infraestructuras, S.A. i CAT Desenvolupament de Concessions Catalanes, SL.
Calendari d’obres
Amb l’obra adjudicada, el maig de 2009 el DPTOP va publicar l’acord d’ocupació urgent dels béns afectats per l’expropiació de l’avantprojecte de construcció de l’eix Diagonal, i alhora va anunciar el calendari de l’execució de les obres, que es va dividir en quatre trams.
Per al segon semestre del 2009 es preveia l’inici de les obres entre Igualada i Castellfollit del Boix, tram que inclou dos túnels i quatre viaductes (un de 163 m a Castellolí), i també el del tram entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, incloent-hi la variant per aquesta darrera localitat.
Pel que fa a la resta, es preveia que la nova C-37 entre Sant Salvador de Guardiola i l’eix Transversal s’iniciaria a partir del primer semestre de 2010. Segons el DPTOP, les obres globals de l’eix s’anirien acabant entre el segon semestre de 2011 i el 2012.