Dimecres 19 de Desembre de 2018
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI D'INTERÈS NATURAL DE LES MADRIGUERES (EL VENDRELL)
Arnau Urgell
En primer terme la riera de la Bisbal i al fons les Madrigueres Foto: Moisès Jordi
Actualitzat 31/12/2010

El febrer de 2010 la Direcció General de Costes presenta el projecte de restauració del sistema dunar de les Madrigueres (el Vendrell) que constitueix la darrera peça sense urbanitzar del litoral del Baix Penedès. El projecte, amb un cost d’1,4 MEUR, ha estat pràcticament quatre anys encallat després que el 2006 la Generalitat i l’Ajuntament acordessin un pla especial de protecció de l’espai que pretén compatibilitzar la protecció del paratge amb la construcció de 1.482 habitatges impulsada per una immobiliària.


Antecedents 2004, 2005, 2006

Les Madrigueres és un paratge del Vendrell de 25 ha, comprès entre la riera de la Bisbal, la via del ferrocarril, el camí del Romaní i la platja. Constitueix el darrer paratge lliure d’urbanitzacions arran de mar a la comarca del Baix Penedès. L’any 2003 el consistori va aprovar un pla parcial impulsat per la immobiliària CEVASA per construir 1.482 habitatges a la zona, que va rebre l’oposició del Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès (GEVEN) que considerava que calia protegir aquesta zona en tractar-se d’un espai inundable d’alt valor ecològic.

El juny de 2004 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona (CTUT) va suspendre’n l’aprovació inicial a l’espera de l’aprovació inicial del PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER (PDUSC). La inclusió d’aquest pla dins d’aquest instrument de planejament en va suposar la protecció de facto. Per tal d’adaptar-se a la nova situació, el març de 2006 el ple municipal va aprovar la modificació del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) i del Pla parcial, així com un pla especial de protecció. El nou pla parcial manté el nombre d’habitatges però els allunya de la línia de costa i preveu la recuperació integral de les zones humides i del tram final de la riera de la Bisbal, que s’havia desviat l’any 1957. Les previsions eren que les obres d’urbanització i de millora de l’espai integral poguessin començar a final de 2007.

El projecte s’encalla fins al febrer de 2010
El calendari no es va acomplir i a començament de 2009 el més calent era a l’aigüera. Ni s’havien iniciat les obres d’urbanització del Pla parcial ni la Direcció General de Costes, del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM), havia presentat el projecte de recuperació de les Madrigueres. Tot i això, mantenia que formava part d’un programa molt ambiciós, amb una inversió global de 188 MEUR que es destinarien a la recuperació ambientalment i a l’habilitació com a sender del tram de litoral comprès entre Cunit (Baix Penedès) i Alcanar (Montsià).

Segons el cap del servei de Costes a Tarragona, Jordi Galofré, es tractava de cinquanta actuacions que l’Estat executaria en el període 2010-2025, de les quals una bona part –les Madrigueres eren una excepció– tenien el projecte redactat. L’organisme estatal s’encarregaria de restaurar una franja litoral de 200 m d’amplada.

No va ser fins al febrer de 2010 que la Direcció General de Costes va treure a informació pública el projecte de recuperació, amb un cost d’1,4 MEUR. L’actuació consisteix en l’excavació d’una llacuna de 2.500 m2, que es podrà ampliar fins a 8.000 en cas d’inundacions –un dels elements que els ambientalistes havien argumentat per oposar-se a la urbanització de l’espai–. Segons el projecte, redactat per l’empresa Taller de Ingeniería Ambiental S.L., la nova llacuna ocuparà l’antiga llera de la riera de la Bisbal.
Platja de les Madrigueres Foto: Moisès Jordi
Les obres de restauració haurien de començar el primer trimestre de 2011, amb un període d’execució de 8 mesos. Aquest va ser el compromís que va assumir la subdelegada del Govern espanyol, Teresa Pallarès (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), en una visita que va fer al Vendrell per presentar el projecte en presència del batlle, Benet Jané (Convergència i Unió, CiU). L’alcalde va destacar que la millora de l’espai marcaria “un abans i un després en el desenvolupament del Vendrell”, i va subratllar que les obres també incloïen la construcció d’un pont sobre la riera de la Bisbal, una demanda històrica del barri de Sant Salvador –a l’est de l’àmbit–. Pallarès va explicar que l’obra incorporaria un sistema d’accessos i un passeig de vianants en forma de passarel•les de fusta per minimitzar l’impacte sobre la dinàmica del sistema de dunes.

Pocs dies després, el PSC del Vendrell va presentar al•legacions contra el projecte, ja que considerava que no garantia la recuperació del paratge. Segons els socialistes, no complia els preceptes establerts pel Pla especial de protecció aprovat per l’Ajuntament i la Generalitat l’any 2006, en què es preveia la reconstrucció de l’antiga llera de la riera de la Bisbal amb una reproducció “fidedigna” dels hàbitats naturals, i el trasllat de la carretera local Cunit-Berà, que actualment travessa l’espai paral•lelament a la costa. En aquest sentit, consideraven que l’actuació “trencava la integritat de l’espai protegit”, ja que només proposava crear una “pantalla verda” al voltant del vial plantant-hi espècies autòctones.

Tampoc no veien clar el projecte ni el GEVEN ni el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) que, coincidint amb el PSC, consideraven que no es complia l’acord de l’any 2006. En aquest sentit, recordaven que qui havia de finançar la rehabilitació de l’espai eren els promotors urbanístics, i reclamaven que l’Estat dediqués el pressupost a millorar altres zones de dunes de la costa del Vendrell. Finalment, consideraven incompatible amb la protecció del paratge el manteniment del vial i la creació d’un aparcament per a vehicles.

El mes d’agost l’Ajuntament del Vendrell va enderrocar l’antic bar “El Merendero” que se situava just enmig de les Madrigueres, pas necessari per endegar el projecte de restauració. El següent pas del procés seria la resolució de les al•legacions i l’aprovació final del projecte per part de Costes per tal d’iniciar les actuacions el primer trimestre de 2011. Mentrestant el procés per tirar endavant el pla parcial continuava encallat malgrat que l’Ajuntament iniciava els primers passos per a la construcció d’habitatge protegit a les parcel•les de propietat municipal.

Més informació
www.elvendrell.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Penedès