L’Ajuntament refà el POUM
El ple de l’Ajuntament de Vilaller, un cop refet el document i incorporades les prescripcions de la CTUL, va aprovar i verificar el text refós del POUM el 14 d’agost de 2009, amb el vots en contra dels tres regidors de l’oposició, i va obrir un nou procés d’informació pública per termini d’un mes hàbil, que finalitzà l’octubre de 2009 amb 22 al•legacions. Un cop resoltes, el consistori va tornar a aprovar el POUM, i el va tornar a trametre a la CTUL.
El nou document comportava una reducció important del creixement urbanístic previst. El SUNC va passar de 7,66 ha a 5,72 (un 25% menys), el SUD es va reduir a pràcticament la meitat (de 16,60 a 8,87 ha, una reducció del 47%), i el SUND va reduir-se a una tercera part (de 17,52 ha a 5,69, un 68% menys). El nombre d’habitatges previstos es va reduir considerablement, de 1.936 a 870 (un 55% menys), dels quals 266 (un 31%) serien de protecció oficial.
Al nucli de Vilaller es va anul•lar el sector de SUND de 17,5 ha previst entre el Noguera Pallaresa i la futura variant de la carretera N-230; el sector 3 de SUD, de 5,7 ha i situat al nord-oest del nucli urbà es va reclassificar com a SUND i es condicionava al desenvolupament previ de la resta de sectors; i en SUNC es va reubicar i ampliar el polígon d’actuació urbanística (PAU) 6, que va passar de 0,2 a 0,4 ha. El nombre d’habitatges previstos en el conjunt de sectors de Vilaller va passar de 1.796 a 817.
A Senet, la reducció fou encara més important, atès que es van suprimir els tres sectors de SUD, que totalitzaven 2 ha; i en SUNC, es va passar de dos plans de millora urbana (PMU) i quatre PAU que sumaven 3,1 ha a sis PAU amb 1,5 ha (un 52% menys). El volum d’habitatges previstos va baixar de 143 a 53.
El nucli de l’Artiga es va classificar com a sòl no urbanitzable, suprimint el PAU de 0,12 ha i amb 14 habitatges previstos delimitats en el document anterior, i les edificacions que formaven l’assentament van passar al Catàleg de masies i cases rurals.
Viure al Poble
El novembre de 2009 el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i l'alcalde de Vilaller, Jaume Monsó, van signar el conveni per impulsar el projecte de revitalització del nucli antic del municipi que havia estat seleccionat en el programa Viure al Poble. L’actuació suposava una inversió de més d’un milió d’euros, finançat en un 95% amb aportacions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC). El projecte incloïa com a principals actuacions la millora dels serveis bàsics de l'entorn dels habitatges de protecció oficial del municipi, la construcció d'un aparcament soterrat i d'una pista polivalent, la senyalització turística del poble i l'adequació de l'enllumenat del nucli antic a la normativa vigent d'anticontaminació lumínica.
S’aprova definitivament
El 14 de gener de 2010 la CTUL va acordar l’aprovació definitiva del POUM de Vilaller, tot i incorporar diverses modificacions d’ofici al text refós presentat, entre les quals destacaven la supressió del PAU 7 de Vilaller, que passava íntegrament a formar part del PMU 2, i la modificació del PPU 1, que augmentava de superfície en 0,16 ha en acollir la zona d’ampliació de l’equipament escolar limítrof amb el sector.
L’alcalde, Jaume Monsó, va mostrar la seva satisfacció i destacava que el POUM preveia sòl per al primer polígon industrial del municipi, i també afirmava que ja hi havia empreses interessades a ubicar-s’hi.
Més informació
vilaller.ddl.net/pla.htm