Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE VILALLER (2010)
Josep Ramon Mòdol
El POUM proposava un sector de sòl urbanitzable no delimitat entre el riu i la futura variant de l'N-230 Foto: Àlex Tarroja
Actualitzat a 31/12/2010

El POUM de Vilaller s’aprova definitivament el gener de 2010, amb la meitat dels habitatges previstos en l’aprovació inicial. La Comissió Territorial d’Urbanisme havia suspès l’aprovació dfinitiva al considerar que comportava un creixement urbanístic excessiu.


Antecedents 2007

Vilaller és un municipi de l’Alta Ribagorça de base turística i ramadera, que limita al nord amb la Val d’Aran, a l’oest amb la Ribagorça aragonesa, al sud amb el Pont de Suert i l’est amb la vall de Boi, ambdós municipis de la mateixa comarca.

El municipi, de 58,68 km² i principal reserva de sòl planer de l’Alta Ribagorça, té quatre assentaments urbans: Vilaller, l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Senet, i els llogarets de Cierco i l’Artiga, que sumen 715 habitants el 2009 (IDESCAT), encara que només Vilaller (581 residents) i Senet (130 habitants) tenen població estable.

Antecedents
El procés de revisió del planejament vigent a Vilaller, les normes subsidiàries de 1985, es va iniciar amb l’aprovació de l’Avanç del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) l’octubre de 2006, poc després de l’aprovació per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) del PLA TERRITORIAL PARCIAL DE L’ALT PIRINEU I ARAN, que establia per al nucli de Vilaller una estratègia de creixement mitjà i per al nucli de Senet l’estratègia de compleció i millora urbana. Els nuclis de Cierco i l’Artiga no van ser recollit com a assentaments pel pla.

El POUM, elaborat pels arquitectes Bernat Gordun i Mònica Nogueras, i que proposava un fort creixement residencial, amb 1.936 habitatges, va rebre aprovació inicial el febrer de 2007 i, després del corresponent període d’informació pública, va ser aprovat provisionalment pel consistori el desembre de 2007, amb els vots a favor dels membres de l’equip de govern, format per tres regidors d’Independents per Vilaller –Acord Municipal (IV-AM) i un regidor de Convergència i Unió (CiU) –, i l’abstenció dels tres regidors a l’oposició, d’Independents per Vilaller – Progrés Municipal (IV-PM).

Es va realitzar llavors un segon procés d’exposició pública que va finalitzar l’abril de 2008, i en el qual es van desestimar les quinze al•legacions presentades. L’Ajuntament de Vilaller va ratificar el 19 de desembre del 2008, amb el vot contrari dels tres regidors de l’oposició, l’aprovació provisional del POUM, i va trametre l’expedient a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida (CTUL), per tal que en fes l’aprovació definitiva.

 
Règim de sòl
Normes Subsidiàries 1985*
Aprovació provisional POUM 2007 Aprovació provisional text refòs 2009 Aprovació definitiva POUM 2010
Sòl urbà Consolidat 19,73 ha 28,20 ha 28,20 ha 28,20 ha
No consolidat 7,66 ha 5,72 ha 5, 72 ha
Sòl urbanitzable Delimitat 0 ha 16,60 ha 8,87 ha 9,03 ha
No delimitat 17,52 ha 5,67 ha 5,67 ha
Sòl no urbanitzable 5904,42 ha 5854,16 ha 5875,67 ha 5875,54 ha
* Les Normes subsidiàries de 1985 van classificar com a sòl urbà només el nucli antic de Vilaller i els creixements ja endegats als entorns, deixant la resta del terme com a sòl no urbanitzable. El nucli de Senet no fou inclòs en el planejament municipal fins a la modificació de les Normes subsidiàries de l’any 2004.

La CTUL suspèn l’aprovació definitiva
La CTUL, reunida el 26 de febrer de 2009, va acordar suspendre l’aprovació definitiva del POUM de Vilaller fins que se’ls fes arribar un text refós del document verificat per l’Ajuntament que incorporés un total de 21 prescripcions, que en bona mesura tendien a reduir el creixement urbanístic dels diferents nuclis: a Vilaller es demanava la supressió del gran sector de sòl urbanitzable no delimitat (SUND) previst a l’oest del Noguera Ribagorçana, la reclassificació del pla parcial urbanístic (PPU) 4 com a SUND i remodelacions menors a la resta de sectors; a Senet, es requeria la supressió de tots els sectors de sòl urbanitzable delimitat (SUD) i diversos sectors en sòl urbà no consolidat (SUNC); i finalment s’instava a reclassificar el nucli de l’Artiga com a sòl no urbanitzable (SNU) i incloure’l al Catàleg de masies i cases rurals.

A més, la CTUL demanava que es respectés en tots els sectors de creixement la reserva d’un mínim del 30% del sòl per a habitatges de protecció oficial, així com la cessió de sòl del 10% de l’aprofitament, i reclamava la presentació de diversos informes que mancaven en el document presentat.
Vista general de Vilaller Foto: Àlex Tarroja
L’Ajuntament refà el POUM
El ple de l’Ajuntament de Vilaller, un cop refet el document i incorporades les prescripcions de la CTUL, va aprovar i verificar el text refós del POUM el 14 d’agost de 2009, amb el vots en contra dels tres regidors de l’oposició, i va obrir un nou procés d’informació pública per termini d’un mes hàbil, que finalitzà l’octubre de 2009 amb 22 al•legacions. Un cop resoltes, el consistori va tornar a aprovar el POUM, i el va tornar a trametre a la CTUL.

El nou document comportava una reducció important del creixement urbanístic previst. El SUNC va passar de 7,66 ha a 5,72 (un 25% menys), el SUD es va reduir a pràcticament la meitat (de 16,60 a 8,87 ha, una reducció del 47%), i el SUND va reduir-se a una tercera part (de 17,52 ha a 5,69, un 68% menys). El nombre d’habitatges previstos es va reduir considerablement, de 1.936 a 870 (un 55% menys), dels quals 266 (un 31%) serien de protecció oficial.

Al nucli de Vilaller es va anul•lar el sector de SUND de 17,5 ha previst entre el Noguera Pallaresa i la futura variant de la carretera N-230; el sector 3 de SUD, de 5,7 ha i situat al nord-oest del nucli urbà es va reclassificar com a SUND i es condicionava al desenvolupament previ de la resta de sectors; i en SUNC es va reubicar i ampliar el polígon d’actuació urbanística (PAU) 6, que va passar de 0,2 a 0,4 ha. El nombre d’habitatges previstos en el conjunt de sectors de Vilaller va passar de 1.796 a 817.

A Senet, la reducció fou encara més important, atès que es van suprimir els tres sectors de SUD, que totalitzaven 2 ha; i en SUNC, es va passar de dos plans de millora urbana (PMU) i quatre PAU que sumaven 3,1 ha a sis PAU amb 1,5 ha (un 52% menys). El volum d’habitatges previstos va baixar de 143 a 53.

El nucli de l’Artiga es va classificar com a sòl no urbanitzable, suprimint el PAU de 0,12 ha i amb 14 habitatges previstos delimitats en el document anterior, i les edificacions que formaven l’assentament van passar al Catàleg de masies i cases rurals.

Viure al Poble
El novembre de 2009 el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i l'alcalde de Vilaller, Jaume Monsó, van signar el conveni per impulsar el projecte de revitalització del nucli antic del municipi que havia estat seleccionat en el programa Viure al Poble. L’actuació suposava una inversió de més d’un milió d’euros, finançat en un 95% amb aportacions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC). El projecte incloïa com a principals actuacions la millora dels serveis bàsics de l'entorn dels habitatges de protecció oficial del municipi, la construcció d'un aparcament soterrat i d'una pista polivalent, la senyalització turística del poble i l'adequació de l'enllumenat del nucli antic a la normativa vigent d'anticontaminació lumínica.

S’aprova definitivament
El 14 de gener de 2010 la CTUL va acordar l’aprovació definitiva del POUM de Vilaller, tot i incorporar diverses modificacions d’ofici al text refós presentat, entre les quals destacaven la supressió del PAU 7 de Vilaller, que passava íntegrament a formar part del PMU 2, i la modificació del PPU 1, que augmentava de superfície en 0,16 ha en acollir la zona d’ampliació de l’equipament escolar limítrof amb el sector.

L’alcalde, Jaume Monsó, va mostrar la seva satisfacció i destacava que el POUM preveia sòl per al primer polígon industrial del municipi, i també afirmava que ja hi havia empreses interessades a ubicar-s’hi.

Més informació
vilaller.ddl.net/pla.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alta Ribagorça