Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE TECNOLÒGIC I EMPRESARIAL ESPORTPARC INTERNACIONAL (SANT CUGAT DEL VALLÈS) (2009)
Xavier Crehuet
Àmbit on se situarà el parc empresarial Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2010

L’EsportParc Internacional de Catalunya, amb uns 71.000 m2, preveu instal•lar a Sant Cugat del Vallès un parc empresarial del sector esportiu, un centre d’innovació i tecnologia esportiva, entre altres instal•lacions. El mes de setembre s’adjudiquen les obres per 47,5 milions d’euros.

El Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occicental) és un organisme de suport a l’esport de competició, amb recursos de la màxima qualitat tècnica i científica, i que forma integralment els esportistes. Se situa entre la ronda del Nord de Sant Cugat i l’autopista AP-7.

El març del 2009 la secretària general de l’Esport de la Generalitat, Anna Pruna, va anunciar la creació, dins del CAR, de l’EsportParc Internacional, un projecte pioner a Catalunya i a Europa amb sinergies entre indústria, coneixement, innovació, tecnologia i esport. A Catalunya, les 240 empreses del sector esportiu facturaven més de 2.000 MEUR, xifra que representava el 3% del producte interior brut (PIB) català.

El projecte combina esport i indústria
L’EsportParc Internacional havia d’ocupar uns 71.000 m2 i crear un centre de treball l’objectiu del qual fos potenciar la investigació i la innovació empresarial relacionada amb l’esport conjuntament amb l’experiència, l’esforç i el talent d’esportistes, entrenadors i professionals. El projecte estava compost per un pilar principal, un parc empresarial i centre de negocis específic per a empreses del sector esportiu, de 31.000 m2 –situats al sector nord del CAR, on actualment hi ha un camp de futbol i aparcaments– , que havia de comportar una inversió de 52 MEUR.

També es preveia un centre d’innovació i tecnologia adreçat a generar i transferir coneixement aplicat a l’esport d’alt rendiment, salut i lleure, i projectes d’interès de les empreses del sector. Per complementar-ho es projectava una residència de 300 habitacions, 128 apartaments per a esportistes distribuïts en quatre blocs, una clínica especialitzada en esport i salut, quatre pistes cobertes convertibles en recinte firal, un institut i escola de negocis aplicada al món de l’esport, una seu d’organismes internacionals i diverses seus de la Secretaria General de l’Esport.
Camp de futbol on se situarà el parc empresarial Foto: Moisès Jordi
Avança l’EsportParc Internacional
L’octubre del 2009 es va signar el protocol per crear la societat de capital públic i privat que s’havia d’encarregar de dissenyar, construir i explotar el centre de negocis i parc empresarial del sector de l’esport. La nova societat estava integrada en un 49% per ens públics, el Consell Català de l’Esport, l’Ajuntament de Sant Cugat i el CAR de Sant Cugat, i en un 51% per entitats privades, Caixa Laietana, Caixa Terrassa, Caixa Sabadell, Banc Sabadell, ”la Caixa”, Caixa Catalunya, Caixa Penedès i Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). A banda del parc empresarial, aquesta societat també havia de dissenyar el centre d’innovació i tecnologia. Preveient les inversions, el desembre del 2009 l’Ajuntament de Sant Cugat feia públic el pressupost per al 2010, en el qual la regidoria d’Esports tenia reservats 300.000 € per a l’Esport Parc.

Al començament del febrer el futur parc empresarial de l’EsportParc Internacional estudiava com una de les opcions la instal•lació de l’empresa Decathlon. La cadena francesa buscava terrenys a Sant Cugat per construir-hi un nou establiment. Tanmateix, la decisió final l’havia de prendre la societat que gestionava el parc empresarial.

Al llarg del 2010 es van aprovar els plans urbanístics necessaris per tirar endavant la urbanització de l’EsportParc. Concretament, es tractava del Pla especial urbanístic del sector 2 i el Pla de millora urbana del sector 1. Els plans aprovats determinaven els usos urbanístics de l’espai i un estudi de l’impacte sobre la mobilitat del nou equipament al municipi.

La tinent d’alcalde de Territori, Mercè Conesa (CiU), va avançar que la construcció del nou parc havia d’implicar altres canvis com la construcció d’una gran avinguda d’uns 25 m d’amplada amb un carril bici i pas per als vehicles per connectar el passeig Francesc Macià, l’artèria principal del barri de Coll Favà, amb el carrer Alcalde Barnils, la via que separa els terrenys del CAR de l’Escola Viaró. La nova avinguda havia d’esquivar les vies del tren de Rodalies i el vial de la ronda Nord. A més a més, el govern de Sant Cugat ja havia pactat amb els responsables del CAR i de l’Escola Viaró l’expropiació dels terrenys necessaris per fer més ample el carrer Alcalde Barnils.

Unanimitat en les opinions favorables
La secretària general de l’Esport, Anna Pruna, va manifestar que aquest projecte havia de convertir el CAR en el millor centre esportiu del món i que havia de promoure la inversió esportiva. Pruna apostava per canviar el model productiu català i optar per un model basat en la innovació i el desenvolupament del sector esportiu, creant productes i serveis amb valor afegit i noves oportunitats d’ocupació. El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), considerava el projecte un bon instrument de redreçament i dinamització econòmica.

L’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder (CiU), va explicar que des de la perspectiva de país era una iniciativa en la línia de l’economia de futur, amb talent i valor afegit, i generant riquesa i ocupació de qualitat.

S’adjudiquen les obres
A final de setembre el Govern de la Generalitat va adjudicar les obres del futur EsportParc per un total de 47,5 milions d’euros. Es preveia que el 2012 les primeres empreses es comencessin a instal•lar al centre empresarial.

Més informació
www.minorisa.org/car2/?q=ca/car
www.santcugat.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati