Negociacions amb l’Ajuntament
A partir d’aleshores s’encetaren les negociacions amb l’Ajuntament per abandonar les actuals dependències de l’empresa al carrer Comerç i situar-les al nou polígon industrial
CATALUNYA SUD, entre Tortosa i l'Aldea. Finalment, el 4 de gener de 2010 el consistori municipal sancionà per unanimitat un acord segons el qual, en un termini màxim de vuit anys, s’havia de dur a terme el trasllat complet de la planta. El pacte reportava avantatges per a ambdues parts. Per a Olis Faiges, disposar de dues unitats amb una capacitat de producció i refinatge similars, la de Tortosa i la de Daimiel, i per a l’ajuntament la possibilitat de construir, en els terrenys actuals, més habitatges dels previstos pel planejament. L’augment de l’edificabilitat, de 100 a 110 hab./ha, permetria que la constructora de l’empresa, Dertusa SL, pogués aixecar uns 280 habitatges i, així, obtenir més recursos per sufragar el cost del projecte. Per a l’Ajuntament comportava una aportació econòmica de 375.000 €, 100.000 quan el conveni estigués operatiu i la resta quan s’executés el PMU, i la cessió de dues parcel•les. A la primera, situada a la cruïlla del carrer Comerç amb la rambla Pompeu Fabra, l’Ajuntament hi preveia habilitar una zona de 150 places d’aparcaments gratuïtes, que es finançarien amb 100.000 €, de la convocatòria de 2010 del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), dels vora quatre milions que havia de rebre el municipi. El nou aparcament complementaria el que s’havia posat en marxa a l’altre extrem de la ciutat, al carrer Temple, i actuaria com a “dissuasió” per evitar la circulació d’automòbils pels carrers del nucli urbà. La segona parcel•la, de 485 m2 situada al carrer Joan Baptista la Salle, havia d’acollir una vintena d’habitatges protegits. La xifra era força significativa tenint en compte que entre el 2007 i el 2008, a Tortosa només s’havien iniciat deu habitatges amb protecció oficial, menys del 3% de la nova edificació residencial del municipi.
En un context de fort creixement de l’atur, especialment intens a les Terres de l’Ebre a causa del tancament d’importants centres industrials com els de Lear, Olis Faiges preveia que amb el canvi d’emplaçament es crearien cent nous llocs de treball que s’afegirien als cinquanta actuals.
L’empresa estimà que l’operació suposaria una inversió global de 25 MEUR, part dels quals havia de procedir de la venda dels futurs habitatges que s’havien de construir a l’actual solar de l’empresa i dels ajuts de la Generalitat, per mitjà de les subvencions a indústries agroalimentàries del Fons Europeu d’Orientació i de Garantia Agrícola (FEOGA) o els crèdits preferencials de l’Institut Català de Finances (ICF).
A banda de la qüestió estrictament econòmica, però, la implementació del conveni urbanístic entre l’Ajuntament i Olis Faiges requeria modificar el POUM aprovat definitivament el 2006 (text refós publicat el 22 d’octubre de 2007 al DOGC 4992) i, per tant, obtenir el vistiplau de l’Ajuntament i de la Comissió territorial d’urbanisme de les Terres de l’Ebre (CTUTE). A principi de febrer de 2010 es va aprovar inicialment la modificació del POUM al sector Fàbrica Faiges però a final d’any encara no s’havia produït l’aprovació definitiva.