Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA D'OLIS FAIGES (TORTOSA)
Joffre López
Una imatge de l'empresa amb el sector residencial en primer terme Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2010

El 4 de gener de 2010 el consistori de l’Ajuntament de Tortosa aprova per unanimitat el conveni urbanístic amb l’empresa de refinatge i envasament d’olis Faiges per traslladar les actuals instal•lacions de la planta al barri de Ferreries fins al polígon industrial Catalunya Sud. L’operació, pendent del vistiplau definitiu de la Comissió Territorial d’Urbanisme, permetrà generar nous llocs de treball i aixecar, dins el barri, habitatges amb protecció oficial i un aparcament en superfície.

El grup oleícola Faiges, abans conegut com Ideal SA, és el cinquè productor d’oli d’Espanya darrera de Sovena, SOS Cuétara, Coosur i Cargill i subministra olis de marca blanca per a grans grups de distribució alimentària, com ara Carrefour, Eroski i Dia. Les seves dependències se situen al carrer Comerç de Tortosa, al barri de Ferreries, a la banda dreta de l'Ebre, just a tocar del riu. L’any 2006 mogué part de la seva producció de Tortosa a Daimiel (Ciutat Real), gràcies a la cessió de terrenys i als ajuts concedits pel govern de Castella-la Manxa, i l’any 2009 obrí una filial a Lleó. Per tal de multiplicar la capacitat de producció, duplicar les exportacions d’oli envasat en un breu horitzó temporal i continuar amb la facturació creixent dels darrers exercicis, l’empresa es plantejà inicialment establir una nova planta a Daimiel. Tanmateix, davant la impossibilitat de rebre nous ajuts, optà per cercar una nova ubicació a les Terres de l’Ebre

El primer pas fou interposar un recurs contra el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Tortosa per transformar la classificació de sòl urbanitzable delimitat (SUD) del sector de la Fàbrica Faiges, de 22.543 m2 en sòl urbà no consolidat (SUNC). L’edicte favorable, emès pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques el 3 de març de 2009 (publicat el 16 d’abril al DOGC 5360), establia que el desenvolupament del sector, sotmès a un pla de millora urbana (PMU), havia de preveure una reserva de sòl públic del 50%, una cessió addicional del 10% de l’aprofitament mitjà, i destinar un mínim del 35% del sòl qualificat per a ús residencial a habitatges protegits, el 10% dels quals de la recent modalitat d’habitatge concertat, instaurada l’any 2008.
L'empresa vista des de l'altra banda de l'Ebre Foto: Moisès Jordi
Negociacions amb l’Ajuntament
A partir d’aleshores s’encetaren les negociacions amb l’Ajuntament per abandonar les actuals dependències de l’empresa al carrer Comerç i situar-les al nou polígon industrial CATALUNYA SUD, entre Tortosa i l'Aldea. Finalment, el 4 de gener de 2010 el consistori municipal sancionà per unanimitat un acord segons el qual, en un termini màxim de vuit anys, s’havia de dur a terme el trasllat complet de la planta. El pacte reportava avantatges per a ambdues parts. Per a Olis Faiges, disposar de dues unitats amb una capacitat de producció i refinatge similars, la de Tortosa i la de Daimiel, i per a l’ajuntament la possibilitat de construir, en els terrenys actuals, més habitatges dels previstos pel planejament. L’augment de l’edificabilitat, de 100 a 110 hab./ha, permetria que la constructora de l’empresa, Dertusa SL, pogués aixecar uns 280 habitatges i, així, obtenir més recursos per sufragar el cost del projecte. Per a l’Ajuntament comportava una aportació econòmica de 375.000 €, 100.000 quan el conveni estigués operatiu i la resta quan s’executés el PMU, i la cessió de dues parcel•les. A la primera, situada a la cruïlla del carrer Comerç amb la rambla Pompeu Fabra, l’Ajuntament hi preveia habilitar una zona de 150 places d’aparcaments gratuïtes, que es finançarien amb 100.000 €, de la convocatòria de 2010 del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), dels vora quatre milions que havia de rebre el municipi. El nou aparcament complementaria el que s’havia posat en marxa a l’altre extrem de la ciutat, al carrer Temple, i actuaria com a “dissuasió” per evitar la circulació d’automòbils pels carrers del nucli urbà. La segona parcel•la, de 485 m2 situada al carrer Joan Baptista la Salle, havia d’acollir una vintena d’habitatges protegits. La xifra era força significativa tenint en compte que entre el 2007 i el 2008, a Tortosa només s’havien iniciat deu habitatges amb protecció oficial, menys del 3% de la nova edificació residencial del municipi.

En un context de fort creixement de l’atur, especialment intens a les Terres de l’Ebre a causa del tancament d’importants centres industrials com els de Lear, Olis Faiges preveia que amb el canvi d’emplaçament es crearien cent nous llocs de treball que s’afegirien als cinquanta actuals.

L’empresa estimà que l’operació suposaria una inversió global de 25 MEUR, part dels quals havia de procedir de la venda dels futurs habitatges que s’havien de construir a l’actual solar de l’empresa i dels ajuts de la Generalitat, per mitjà de les subvencions a indústries agroalimentàries del Fons Europeu d’Orientació i de Garantia Agrícola (FEOGA) o els crèdits preferencials de l’Institut Català de Finances (ICF).

A banda de la qüestió estrictament econòmica, però, la implementació del conveni urbanístic entre l’Ajuntament i Olis Faiges requeria modificar el POUM aprovat definitivament el 2006 (text refós publicat el 22 d’octubre de 2007 al DOGC 4992) i, per tant, obtenir el vistiplau de l’Ajuntament i de la Comissió territorial d’urbanisme de les Terres de l’Ebre (CTUTE). A principi de febrer de 2010 es va aprovar inicialment la modificació del POUM al sector Fàbrica Faiges però a final d’any encara no s’havia produït l’aprovació definitiva.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Ebre