Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
URBANITZACIÓ SUN VILLAGE (PALAU-SAVERDERA)
Pol Huguet - X3 Estudis Ambientals
Vista de Sun Village Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2009

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sentencia que, abans d’acabar l’any 2009, s’han d’haver enderrocat una quarantena de pisos del complex Sun Village, a Palau-saverdera (Alt Empordà), ja que la llicència que l’Ajuntament havia donat l’any 2001 era il•legal. Des de la primera sentència negativa l’any 2006, l’Ajuntament, d’una banda, i els veïns, de l’altra, busquen la manera d’evitar l’enderroc, de moment, sense èxit, tot i que han aconseguit ajornar successivament l’arribada de les màquines, a través de recursos o, fins i tot, impedint l’entrada dels tècnics a les cases.


El complex Sun Village està format per dos blocs amb una quarantena de pisos de luxe situats a la urbanització de Mas Isaac, al municipi de Palau-saverdera (a l’est de la comarca de l’Alt Empordà). Aquesta urbanització està situada on s’acaba la plana i comencen els contraforts de la serra de Rodes, just al límit exterior occidental del PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS, entre els pobles de Pau i Palau-saverdera. Els propietaris dels pisos són majoritàriament turistes europeus i espanyols, tot i que una desena de famílies s’hi han establert definitivament.

L’any 2001, l’Ajuntament de Palau-Saverdera (governat per Convergència i Unió, CiU) va donar llicència per fer dos blocs de 42 pisos de luxe en una zona que, segons les Normes subsidiàries del municipi, estava reservada a la construcció d’un hotel. En començar les obres del primer edifici, una veïna va presentar un contenciós administratiu contra la llicència d’obres del complex, al•legant que no es complien els usos previstos i que s’excedia l’alçada permesa en 1,20 m. Tot i el litigi, l’any 2003 es va començar a construir el segon grup d’habitatges. A final de 2006, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va denegar la llicència i va ordenar l’enderroc d’aquests habitatges.

L’Ajuntament vol evitar l’enderroc
L’Ajuntament no compartia el contingut de la sentència i la va recórrer argumentant que era impossible d’executar, ja que, segons l’alcalde, les indemnitzacions serien “una sentència de mort per al poble”, però el maig de 2007, el TSJC ho va desestimar. L’Ajuntament ho va tornar a intentar i va presentar un recurs de súplica contra la sentència del TSJC, però a l’octubre el tribunal ho va desestimar de nou en considerar que es va donar una llicència il•legal i va informar que no es podrien presentar més recursos. L’alcalde, Narcís Deusedas (CiU), va afirmar que continuarien buscant-hi solucions.

El setembre de 2008, l'Ajuntament va aprovar una moció proposada pel grup de CiU al govern, instant a iniciar un procés per legalitzar els usos dels edificis del Sun Village i evitar-ne, així, l’enderroc. L’equip de govern va afirmar que l’enderroc podia comportar una despesa impossible de suportar per al municipi, ja que als costos associats a la demolició caldria afegir-hi, segons afirmaven, els derivats de les indemnitzacions que caldria pagar als propietaris.

El gener de 2009, el fiscal de medi ambient i urbanisme de Girona, Enrique Barata, declarava que el cas de Sun Village era un procés molt complex –de fet, ja s’hi havien concedit tres pròrrogues de la Fiscalia general de l’Estat–, però esperava que es resolgués aviat per determinar si hi havia “indicis de delicte de prevaricació urbanística” i si calia enviar l’afer als jutjats.
Pancarta a l'Ajuntament de Palau-saverdera en referència a Sun Village Foto: Moisès Jordi
L’Ajuntament acata la sentència però els veïns s’hi oposen frontalment
El mes següent, l’Ajuntament va iniciar els tràmits per enderrocar el Sun Village, acatant la sentència del TSJC, encara que l’equip de govern no hi estava d’acord. L’expedient obligava els veïns del complex a enderrocar els seus propis edificis i aquests van recórrer la decisió. Al juny el TSJC va anul•lar l’acord del ple i va donar cinc mesos a l’Ajuntament perquè complís l’ordre d’enderroc (que s’hauria de fer efectiva a començament de novembre). Els propietaris dels pisos també van reclamar a l’Ajuntament que els indemnitzés pels danys i perjudicis que els havia comportat la sentència del TSJC i recordaven que, quan van comprar els pisos, ni el consistori ni l’empresa promotora els van advertir que hi hagués cap irregularitat. Els veïns van reclamar 310.000 € per cada pis, és a dir, un total de més de 12 MEUR.

A mitjan juliol, el ple de l’Ajuntament va aprovar la continuació de l’expedient d’enderroc del Sun Village. Tot i que un recurs de súplica podria retardar-lo fins a final d’any, el TSJC va advertir l’Ajuntament que, si passats vint dies de la data fixada no havia complert la sentència, se li aplicaria una multa de 400 € que s’aniria multiplicant amb el pas dels dies, i que si no enderrocava el complex ho faria la Generalitat i aquesta cobraria el cost al consistori.

L’alcalde va carregar contra el partit de l’oposició, Unió per Palau, criticant-los per no haver actuat conjuntament amb l’equip de govern i haver fet un front comú per evitar l’enderroc. Els regidors d’aquest partit es van defensar dient que la responsabilitat era tota de l’alcalde, ja que havia estat ell qui havia donat la llicència il•legal, tot i els advertiments que li havien fet. En una entrevista, Deusedas afirmava que després de trenta anys com a alcalde pretenia que aquesta fos l’última legislatura, però que es tornaria a presentar si així ajudava a solucionar el cas de Sun Village.

Uns últims recursos abans de l’enderroc
A mitjan agost, una vintena de veïns de Sun Village es van manifestar davant l’hotel Terraza de Roses, amb pancartes en castellà i anglès que deien “Prou lluites personals”, “Salva les nostres llars” o “No enfonsis Palau”, dirigides a Montserrat Solé, l’autora de la denúncia i copropietària de l’hotel. Segons els veïns, el diàleg amb Solé i que aquesta retirés la denúncia era l’única via que els quedava per evitar l’enderroc. En una pancarta penjada a la façana de l’Ajuntament, l’alcalde també demanava “diàleg i comprensió per trobar una solució”.

A final de mes, l’Ajuntament, per unanimitat, va aprovar l’encàrrec del projecte per a la redacció d’un nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que havia de substituir les antigues Normes subsidiàries i que, segons l’alcalde, permetria canviar els usos de la zona de Sun Village en ús residencial. En el mateix ple, l’Ajuntament va aprovar la construcció d’un camp de golf (un Pitch & Putt) vora del Sun Village, en una zona que el PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE L’EMPORDÀ, aprovat el 2006, classificava d’alt valor agrícola. Així, l’Ajuntament es veia immers en una nova controvèrsia urbanística, tot i que afirmava que havien seguit tots els procediments legals.

El cap de setmana següent, coincidint amb la festa major del poble, els propietaris de Sun Village van repartir fullets entre els veïns de Palau-saverdera amb el lema “Et sobren 8.000 euros?”. Així, els veïns volien demanar ajuda i alertar que, si s’ensorraven les seves cases, les indemnitzacions que hauria de pagar l’Ajuntament costarien 8.000 € per persona, si es dividissin entre tots els palauencs.

Els veïns impedeixen que els tècnics elaborin el projecte d’enderroc
Aquells dies, els tècnics de l’Ajuntament van intentar entrar als pisos de Sun Village per estudiar-los i poder elaborar el projecte d’enderroc, però els veïns, que no havien rebut cap notificació, els ho van impedir. De fet, alguns veïns havien assegurat que, si els enderrocaven la casa, no tindrien on anar i que, si calia, s’encadenarien a casa amb els fills per aturar el pas de les excavadores. A final de setembre, tot i que aleshores sí que havien rebut la notificació, els veïns van tornar a impedir l’entrada dels tècnics als seus habitatges. L’única via que quedava als tècnics era recórrer a demanar una ordre judicial per accedir als pisos, tot i que el govern municipal continuava reiterant que estaven treballant per impedir l’enderroc.

A final d’any encara no s’havia enderrocat el complex urbanístic però, segons els terminis imposats pel TSJC, l’enderroc s’havia de produir en les següents setmanes.

Més informació
palausaverdera.cat/documents/destacats/destacat8.pdf
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Empordà