Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TEMPORAL MARÍTIM DE LLEVANT A LA COSTA BRAVA
Efectes del temporal a la platja de l'Escala Foto: Anna Torres
Anna Torres
Actualitzat a 31/12/2009

El dia 26 i la matinada del 27 de desembre va tenir lloc un temporal de mar i vent que devasta la Costa Brava i castiga de manera generalitzada platges, ports, passeigs, embarcacions, etc. Les primeres estimacions econòmiques dels danys al gener del 2009 estan per sobre els 16 MEUR. La Diputació de Girona es compromet a invertir 450.000 € per ajudar en les feines de neteja de carrers i el restabliment de la circulació, i el MAMR promet més de 6 MEUR per reparar les infraestructures que són competència de l’Estat. Dos mesos després del temporal els ajuntaments afectats han cobert el cost de les reparacions i neteges més immediates, però resten a l'espera de les corresponents subvencions.

La Costa Brava comprèn el litoral nord de Catalunya, des de la desembocadura del riu Tordera a Blanes fins a la frontera amb França a Portbou. Es tracta d’una de les zones turístiques més importants de Catalunya des dels anys seixanta, moment en el qual la indústria turística s’hi va desenvolupar associada al turisme de masses. El fort creixement urbanístic que ha tingut lloc a primera línea de mar i la sobreexplotació del recurs litoral ha fet que els municipis de la costa esdevinguin vulnerables als recurrents temporals marítims que tenen lloc en aquest àmbit territorial.

El temporal marítim del 2007
Els darrers mesos de l’any 2007, entre l’octubre i el desembre, es van succeir dos temporals marítims de llevant que van afectar especialment la Costa Brava. El municipi més castigat va ser Blanes, que va perdre la sorra de les platges i va veure greument malmès el passeig marítim de s’Abanell en més de 100 m de longitud. L’estructura del passeig es va debilitar en alguns trams, la qual cosa va generar escletxes importants en el mur que separava la platja del passeig, de manera que hi havia risc d’esfondraments. Per evitar possibles accidents l’Ajuntament de Blanes va decidir tancar el passeig al pas de vianants, i també va demanar una actuació d’urgent per part de la Direcció General de Costes (DGC).

Altres platges importants del litoral de la comarca de la Selva van quedar també fortament afectades, com Lloret de Mar, que va perdre l’extensa platja que acull milers de turistes a l’estiu.

Els danys ocasionats pel temporal es van anar restaurant al llarg de l’any 2008. L’Estat va invertir 1,2 MEUR per a la reconstrucció de la platja de s’Abanell a Blanes amb arena dragada del fons marí del riu Tordera, i la DGC va reparar el tram del passeig malmès. Tanmateix, nous temporals al final de l’any van aturar les obres de restauració i van generar noves destrosses.

El temporal marítim del 2008
El dia 26 i la matinada del 27 de desembre de 2008 es va produir un temporal de mar i vent que va devastar la Costa Brava. La singularitat d’aquest temporal de llevant era resultat de la conjunció de dos fenòmens: cops de vent de l’est superiors als 150 km/h i un nivell de l’aigua per sobre del normal.

A Blanes el passeig de s’Abanell va ser novament engolit per la sorra i, a més, diversos aparcaments es van inundar i l’espigó i el port van ser danyats greument. A Tossa de Mar l’aigua va arribar als carrers del municipi, i av provocar nombrosos desperfectes als locals més propers a la platja. El passeig marítim de l’Escala es va ensorrar, i al nord del cap de Creus el mar va destrossar dos vaixells a Portbou i l’onatge va esbotzar les parets i el sostre de la confraria de pescadors de Llançà.

Platja d’Aro va ser el municipi a on hi va haver més danys humans. A part d’inundar-se una vintena de locals comercials i restaurants del passeig marítim i de danyar-se greument el club nàutic Port d'Aro, es va haver de desallotjar una trentena de persones i quatre veïns van resultar ferits per dues onades que van impactar al restaurant on eren.

A final d’any tot just es començava a realitzar el balanç dels danys ocasionats pel temporal, però la magnitud del desastre ja apuntava a factures milionàries. Les administracions locals començaven a reclamar ajuda de l’Estat i de les administracions supramunicipals per a esmenar els danys, i el sector turístic es lamentava de les repercussions negatives per al negoci.

El balanç de danys i els ajuts
El temporal de llevant va afectar severament tot el litoral de la Costa Brava, castigant de manera general platges, ports, passeigs, instal•lacions, embarcacions, comerços, etc. Les estimacions econòmiques dels danys es van fer esperar pel període festiu en què van succeir els fets, però les primeres xifres del mes de gener del 2009 apuntaven per sobre els 16 MEUR, si bé només s’havien calculat fins llavors part de les destrosses de l'Escala, Tossa de Mar, Blanes, Lloret de Mar, Colera, Portbou i Platja d'Aro. Davant aquesta situació, l’Estat i la Generalitat van iniciar converses per acordar les ajudes i línees d’actuació més urgents que calia desenvolupar. D’altra banda, l’empresa pública Ports de la Generalitat avaluava els danys i començava a fer algunes obres de reparació, i els ajuntaments, davant el temor que els danys del temporal afectessin la temporada turística, es van reunir amb la Diputació de Girona.

En la reunió que va tenir lloc el 8 de gener entre el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, el diputat de Cooperació Municipal, Narcís Casassa, i els representants dels ajuntaments afectats, es va acordar que la Diputació invertiria 450.000 € en els municipis costaners per ajudar en les feines de neteja de carrers i el restabliment de la circulació. Alhora Vilert va demanar a l'Estat celeritat en la recuperació dels desperfectes, de manera que el gruix de les obres estigués acabat abans de Setmana Santa.

El 28 de gener el secretari general del Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro, va comunicar durant una visita als municipis afectats que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) destinaria més de 6 MEUR a reparar els estralls provocats en les infraestructures competència de l’Estat. A l'Escala es destinarien 3,7 MEUR a construir un mur al llarg dels 800 m de passeig i a fer un dic nou per evitar més afectacions; a Blanes, es cedirien 2,3 MEUR per arreglar el passeig de s’Abanell, fer una escullera i posar sorra per recuperar la platja; i finalment uns 800.000 € anirien a parar a altres municipis afectats, com Sant Feliu de Guíxols i Port de la Selva.

A la taula següent es recullen els danys del temporal i els costos de reparació estimats per a alguns dels municipis del litoral de la Costa Brava.
 
Municipi              Principals espais/estructures                
danyades pel temporal                      
Cost de reparaciò estimat
Begur Camí de ronda
Port
115.000€
Blanes Passeig marítim
Platja
Mobiliari Urbà
2,3 MEUR (adjudicats pel MMA)
Cadaqués Claveguerams
Passeig marítim
427.000€
L'Escala Passeig marítim
Platges
Mobiliari urbà
3,7 MEUR (adjudicats pel MMA)
Llançà Dic de recer
Mobiliari urbà
Llotja de peix
600.000€
Palafrugell Mobiliari urbà
Jardineria
Obres vàries
74.000€
Platja d'Aro Locals comercials
Club nàutic
Espigó
2,9 MEUR
Portbou Port 150.000€
Sant Antoni de
Calonge
 
Vorades
Paviments
Jardineria
Mobiliari urbà
303.436€
Tossa de Mar Rajoles i esglaons
Locals comercials
49.000€

La recuperació després del temporal
Dos mesos després del temporal de llevant els efectes seguien visibles. Els ajuntaments afectats havien cobert el cost de les reparacions i neteges més immediates, però els grans desperfectes, que depenien de la Diputació, la Generalitat o l'Estat, encara estaven a l’espera de les corresponents subvencions. Els particulars, d’altra banda, treballaven per restablir la normalitat als seus establiments abans de la temporada turística i estaven pendents de cobrar les assegurances.

En alguns casos, els danys van ser tan greus que es van haver de buscar solucions a mitjà termini. A Llançà, per exemple, es va muntar una llotja de peix provisional amb mòduls prefabricats. Platja d'Aro, que va patir algunes de les pitjors conseqüències, continuava amb pràcticament tots els locals afectats tancats, tot i que es preveia que es tornessin a obrir per Setmana Santa. Finalment, a l’Escala s’estava redactant el projecte de rehabilitació del passeig marítim i a Blanes es mantenien els contactes amb l'Estat per refer la platja de s'Abanell amb aportacions de sorra abans de l'estiu.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame