Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
SECTOR D’ACTIVITAT ECONÒMICA DE VIC, FOLGUEROLES I TAVÈRNOLES
Victòria Carbonell

Actualitzat a 31/12/2009


Els ajuntaments de Vic i Folgueroles promouen un gran polígon d’activitat econòmica a Osona i esperen que s’hi afegeixi, també, el municipi de Tavèrnoles. El consistori d’aquest terme reflexiona sobre les diferents propostes sorgides els darrers temps sobre els terrenys que estan en joc, de titularitat de l’INCASÒL, mentre en tramita el POUM. La proposta preveu ubicar en el municipi de Tavèrnoles la zona verda i els equipaments que la llei obliga a tot polígon i això permet poder fer unes parcel•les més grans a la resta de sòl industrial.


La comarca d’Osona, amb 152.411 habitants el 2009, es caracteritza per un poblament disseminat o de petits nuclis, a excepció de Vic, Manlleu i Torelló que concentren el 49% de la població comarcal. Els sectors econòmics predominants, des d’antic, són l’agrari i l’industrial, amb un fort pes de la ramaderia –especialment porcina– i de la indústria agroalimentària –càrnia, sobretot– però també dels subsectors de productes metàl•lics i del de construccions mecàniques. Els darrers temps, la Universitat de Vic, el creixement de la segona residència i la realització d’infraestructures de mobilitat* han redefinit el perfil socioeconòmic de la comarca, dinamitzant el sector serveis, tot i que encara està per sota de la mitjana catalana.

Antecedents
Entre els anys 1991 i 1995 l’INCASÒL, juntament amb alguns ajuntaments van proposar de construir un polígon industrial de grans dimensions a la plana de Vic, amb la participació dels municipis de Vic, Folgueroles, Tavèrnoles, Roda de Ter i Masies de Roda. La idea va generar un intens debat en els municipis de Tavèrnoles i de les Masies i finalment, el 2000, es va acabar descartant perquè no hi va haver unanimitat. En concret, a Tavèrnoles, el polígon va ser una arma electoral que va desbancar de l’alcaldia a CiU, que hi estava a favor, per donar-la a ERC, que s’hi havia posicionat en contra a les eleccions de 1999.

Alguns municipis, però, van continuar treballant en aquesta direcció. Folgueroles va aprovar el 22 de febrer de 2007 el seu Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) on classificava 58 ha de sòl industrial contigües al polígon Malloles de Vic i declarava com a objectiu la realització d’actuacions industrials de caire supramunicipal per optimitzar recursos i infraestructures i així evitar-ne la dispersió en el nucli urbà. Vic també inicià la tramitació del seu POUM el febrer de 2008, que va aprovar inicialment el juliol de 2009, on plantejava com a objectiu facilitar el desenvolupament del sector d’activitats econòmiques que limita amb el terme municipal de Folgueroles, i preveia actuacions per facilitar-ne l’execució.** El 2009, els alcaldes de Vic i de Folgueroles van reprendre la iniciativa i van plantejar de nou la realització d’un sector d’activitat comarcal per aprofitar les potencialitats del desdoblament de la CARRETERA C25 EIX TRANSVERSAL. Pretenien que s’hi afegís, també, el municipi de Tavèrnoles, aportant-hi els terrenys del seu polígon industrial, propietat de l’ INCASÒL.

El projecte del polígon industrial supramunicipal
La idea era projectar un polígon al mig de la plana de Vic, de prop de 100 ha (sumant les 58 de Folgueroles, les 28 de Tavèrnoles i la resta de Vic), molt ben dotat en servei i pensat per encabir-hi empreses de grans dimensions, ja que la parcel•la més petita es preveia d’1ha. L’objectiu era atraure grans empreses i indústries del sector productiu i no magatzems ni instal•lacions del sector de la logística; per a això calia disposar dels terrenys de Tavèrnoles, on no s’hi construiria cap nau ja que era un sector discontinu, sinó que es va pensar ubicar-hi la zona verda i els equipaments preceptius en la normativa urbanística. Les comunicacions també es van veure com un punt a favor, ja que s’urbanitzaria a tocar de l’eix Transversal i, en un futur, fins i tot podria tenir xarxa ferroviària dins del polígon.

El projecte d’aquest sector d’activitat seguia ELS CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL quant a la racionalització de la implantació dels polígons industrials, i la seva concreció era coherent amb l’ordenació que fa el PLA TERRITORIAL PARCIAL DE LES COMARQUES CENTRALS de la zona, ja que la zona verda de Tavèrnoles seria annexa a un sector de sòl de protecció especial i reforçaria la funció connectora en el territori.

Es van fer diferents reunions entre tots dos alcaldes i representants de la Direcció General d’Urbanisme, que també van voler donar suport a la iniciativa, i amb els membres del consistori de Tavèrnoles per exposar-los la idea detalladament i mirar de convèncer-los d’afegir-s’hi.

Posició de l’Ajuntament de Tavèrnoles
L’alcalde de Tavèrnoles, tot i que no va prendre cap decisió sobre la proposta que li van presentar els altres dos alcaldes i els representants de la Generalitat, va afirmar que les circumstàncies que envoltaven aquest nou projecte eren diferents de les de fa deu anys perquè en aquest cas, no hi hauria cap nau industrial al seu municipi.

Mentre reflexionava la seva posició, el 5 d’octubre de 2009, el ple de l’Ajuntament de Tavèrnoles va aprovar l’avanç de planejament del seu Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que plantejava, com a objectiu urbanístic, la desclassificació del polígon industrial i el classificava com a sòl no urbanitzable de protecció agrícola, ja que no responia a les necessitats de la dinàmica municipal i malmetia la imatge de l’entrada del poble des de la carretera de Vic a Roda. La filosofia de l’avanç de POUM era considerar que no tots els municipis han de tenir un polígon en el seu terme i, en aquest cas, es valorava l’existència de polígons industrials importants en els municipis veïns i molt ben comunicats amb Tavèrnoles.

A les dues opcions existents per als terrenys del polígon industrial de Tavèrnoles, posteriorment, s’hi va afegir una tercera: la proposta d’unes famílies de la comarca interessades a adquirir-los per construir-hi una escola vinculada a l’Opus Dei. L’Ajuntament de Tavèrnoles va reconèixer haver mantingut contactes amb aquestes famílies, però aquesta iniciativa va tenir el recel d’una part del consistori. Tavèrnoles va continuar el procés de reflexió tot mantenint una porta oberta a qualsevol decisió.

Reacció dels grups ecologistes del territori
El Grup de Defensa del Ter (GDT) i altres col•lectius ecologistes d’Osona es van pronunciar en contra de la realització del polígon industrial de grans parcel•les promogut pels ajuntaments de Vic i Folgueroles, perquè ho van veure com una manera de reproduir el model productiu metropolità, que sacrificava el sòl agrícola de la comarca i no corresponia a les dinàmiques locals. El GDT va calcular que els polígons industrials existents a Osona serien suficients per ubicar-hi les empreses que demanessin sòl, ja que hi ha molts metres quadrats en desús. Van considerar que no calia crear-ne de nous i menys en un context de crisi, ja que en la seva opinió l’associació entre polígons i llocs de treball era errònia. A més, aquesta entitat va qüestionar el tipus d’empresa que s’hi volia atreure, ja que va argumentar que les grans empreses foranes no beneficiaven el territori, ja que no hi estaven arrelades i només buscaven el màxim benefici immediat, menyspreant els recursos naturals i no dubtant de deslocalitzar-se si ho consideraven oportú. Els ecologistes van proposar que la solució passaria per models econòmics alternatius més sostenibles i basats en l’aprofitament dels polígons i zones industrials ja existents a la comarca.

En el centre del debat, hi havia les diferents opcions de model productiu i la seva implantació en el territori. Mentre els alcaldes de Vic i Folgueroles esperaven la resposta de Tavèrnoles per iniciar la tramitació del pla parcial corresponent per tal de materialitzar el projecte, les plataformes ecologistes preparaven mobilitzacions per oposar-s’hi.

Més informació
www.gencat.cat/ptop
www.tavernoles.cat
www.gdter.org

* Eix Transversal i, més recentment, el túnel de Bracons

** Es va preveure la reclassificació com a sòl d’us industrial d’una franja agrícola que separa el polígon Malloles, a Vic, del polígon de Folgueroles, a canvi de desclassificar uns terrenys, actualment classificats com a industrials, propers al meandre del Gurri, que passarien a tenir una protecció especial com a espai natural, tot delimitant un sector de sòl urbanitzable discontinu.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Osona