Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
SECTOR D'ACTIVITAT ECONÒMICA DE CAN BOADA (LLAGOSTERA)
El polígon es localitzaria al sud de la C-35, al fons de la imatge Foto: Moisès Jordi
Arnau Urgell
Actualitzat a 31/12/2009

El març de 2009 transcendeix la voluntat de l’INCASÒL de desenvolupar una àrea d’activitats econòmiques al sector de can Boada de Llagostera, que havia adquirit quatre anys abans. En aquest sentit, planteja a l’Ajuntament la signatura d’un conveni per requalificar els terrenys a la categoria d’urbanitzables i dur a terme un estudi de viabilitat econòmica del projecte. L’equip de govern encapçalat per CiU ho veu amb bons ulls, però en canvi s’hi oposen ERC i ICV que demanen acabar els altres polígon en desenvolupament i celebrar una consulta popular. També s’hi mostren contraris col•lectius com Salvem Llagostera i Joves per la Terra. El mes de juliol s’aprova definitivament el conveni.

L’any 2005 l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) va adquirir 66,5 ha de sòl no urbanitzable del paratge de can Boada, situat a 2 km al sud del nucli urbà de Llagostera (la Selva) i a tocar de la carretera de Vidreres a la costa de l’Alou (C-35) i de la carretera de Tossa (C-253a). L’adquisició es va fer mentre Lluís Postigo (Iniciativa per Catalunya, ICV) era alcalde de la població encapçalant la llista de l’Entesa per Llagostera. Segons Postigo en aquell moment el director general d’Urbanisme, Joan Llort, va comunicar que la compra es realitzava en clau de previsió o com a reserva “per a futurs creixements residencials”. Aquest planejament a llarg termini només s’executaria, segons la versió de Postigo, si el desenvolupament urbanístic del municipi arribés fins a la zona de can Boada, de tal manera que suposés un “creixement compacte”.

L’agost de 2008 el grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) va presentar una moció per rebutjar qualsevol tipus d’urbanització de la finca “fos quin fos el seu ús”. Postigo va explicar que just després de l’adquisició de part dels terrenys, el copropietari de Can Boada, Jordi Viñas, va explicar que les intencions de l’INCASÒL eren tirar endavant un projecte que combinés habitatges amb àrees comercials i industrials, una voluntat que no es corresponia amb el compromís d’Urbanisme.

Per la seva banda, l’equip de govern actual encapçalat per Fermí Santamaria (Convergència i Unió, CiU), amb el suport del regidor d’Independents per Llagostera (IxLl), van rebutjar la moció i van afirmar que no es pronunciarien fins a conèixer el projecte de l’INCASÒL.

Pren forma el polígon d’activitats econòmiques de can Boada
A final de març de 2009 va transcendir que la voluntat de l’INCASÒL de promoure un sector d’activitats econòmiques a can Boada tirava endavant. En aquest sentit, l’organisme públic havia enviat al consistori un document tècnic que no s’havia fet públic. Per al regidor d’Urbanisme, Eduard Golobardes (IxLl), es tractava tan sols d’un tràmit per iniciar el procés. Segons diverses informacions, les peticions de la Generalitat passarien per demanar una requalificació dels terrenys, descartar els usos residencials i proposar que l’Ajuntament actués com a administració actuant, fet que li permetria disposar del 10% de l’aprofitament mitjà.

L’oposició s’hi mostrava en contra tot i que amb matisos diferents. Des d’ICV, Lluís Postigo afirmava sentir-se “traït i menyspreat” per l’INCASÒL. En aquest sentit, va revelar que quan era alcalde havia demanat a aquest organisme ajuda per desenvolupar el sector industrial SUD-12 (Mas Roig), però que van optar per adquirir can Boada. “Cal finalitzar primer les zones industrials iniciades”, va afegir l’ecosocialista. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es va manifestar en contra el projecte i demanava un referèndum. Per la seva banda, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) afirmava que era contrari “a tants polígons inacabats” però que calia més informació per acabar de definir la posició.

Finalment, el 2 d’abril l’alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, va admetre que l’Ajuntament i l’INCASÒL havien signat un conveni per fer un estudi de viabilitat sobre la possible implementació d’un polígon a can Boada. Santamaria va advertir que primer s’hauria d’aprovar per ple i que en cap cas suposava el compromís d’executar el projecte. Tanmateix, ERC tornava a exigir una consulta popular per a un projecte que suposaria “canviar el model de poble” i que afectaria les altres zones industrials en desenvolupament.

El ple ratifica el conveni
El 29 d’abril Llagostera va celebrar el seu ple municipal, en el qual després d’una discussió de dues hores es va debatre la ratificació del conveni entre l’Ajuntament, l’INCASÒL i la societat mercantil Agrícola Mas Boada. En una sala plena a vessar, els vots de l’equip de govern van servir per ratificar un document en el qual el consistori es comprometia a promoure la modificació puntual del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) a can Boada. CiU i IxLl van defensar que el conveni “no obligava a res”, ja que abans de modificar el planejament caldria presentar un estudi de viabilitat. Per la seva banda, l’oposició va demanar ajornar la votació i van denunciar que no se’ls havia informat del conveni. El PSC, que es va abstenir, va considerar més lògic fer primer l’estudi i després signar el document. ERC i ICV s’hi van manifestar en contra i els republicans van tornar a reclamar una consulta popular.

Al ple hi van assistir membres de la plataforma Salvem Llagostera –que havia iniciat una recollida de signatures contra el projecte– i del col•lectiu juvenil independentista Joves per la Terra. Salvem Llagostera va afirmar que no hi havia dades que demostressin la manca de zones industrials al municipi i que la proposta de can Boada tenia una superfície equivalent a la meitat del nucli urbà. Així mateix, va exigir que els grups municipals i la ciutadania tinguessin tota la informació abans de procedir a la signatura de cap tipus de conveni. Finalment, amb els vots de l’equip de govern, es va aprovar crear una comissió de seguiment del projecte amb la presència de tots els partits amb representació municipal, agents econòmics, Salvem Llagostera, Joves per la Terra i mitjans de comunicació locals.

La comissió es va constituir a final de maig coincidint amb l’anunci per part d’ICV que havien tingut accés a un estudi previ del projecte de can Boada. Segons el document, encarregat a l’arquitecte Josep Comas, exportaveu de CiU al consistori, la zona d’activitats econòmiques disposaria de 24,5 ha de sòl net industrial i de 1,9 de comercial. A més, 4,6 ha serien per a serveis viaris; 4 ha per a equipaments i 22,5 per a espais lliures i zones verdes. La Unió de Botiguers va expressar el seu desacord però va recordar el compromís del consistori de “protegir” la seva activitat. Per la seva banda, l’INCASÒL va sortir al pas i va recordar que era tan sols un estudi “orientatiu”, mentre que l’alcalde va anunciar que el document fet públic per ICV era “d’ordre intern” i que no es faria servir. “El projecte partirà de zero”, va afirma gràficament.

En el ple del mes de juny ERC va presentar una moció per demanar una consultar popular sobre el projecte, que va quedar sobre la taula amb el compromís de l’alcalde, Fermí Santamaria, d’aportar més informació. Al cap d’un mes el col•lectiu Joves per la Terra va anunciar que abandonava la comissió de seguiment després de la primera trobada. “Les reunions només serveixen per explicar i debatre allò que l’equip de govern creu convenient”, van afirmar. Així mateix, discrepaven que el consistori no estigués disposat a fer una consulta sobre el projecte, una demanda a la qual s’hi va sumar també ICV. Precisament es tractava d’un dels punts inclosos a les al•legacions al conveni. A més, els ecosocialistes consideraven que el projecte “ignorava” les previsions del POUM de 2003 i apostaven per esperar l’aprovació del Pla territorial parcial (PTP) de les comarques gironines.

Finalment, el 30 de juliol es va aprovar definitivament el conveni de can Boada en un ple maratonià de quasi sis hores. Govern i oposició van reiterar el desacord. Mentrestant, CiU i IxLl van recordar que el conveni no obligava a construir el polígon sinó tan sols a estudiar-ne la viabilitat. ERC i ICV van assenyalar que entre els SUD-10, 11 i 12 hi havia 39 ha industrials en desenvolupament al municipi. L’aprovació del conveni esdevenia el punt de partida per a la tramitació del projecte a l’espera de la redacció del pla de viabilitat i la possible requalificació urbanística.

Més informació
www.elpoll.com
www.llagostera.cat
www20.gencat.cat/portal/site/incasol/
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Gironès