Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLANS URBANÍSTICS DELS EMPRIUS (SALOU)
Límit sud del sector dels Emprius, al costat de la C31b Foto: Moisès Jordi
Elisabet Sau
Actualitzat a 31/12/2009

El POUM de Salou delimita dos sectors de creixement residencial a la partida dels Emprius, a l’est de l’autovia que uneix aquest municipi amb Reus. L’any 2009 s’aprova el Pla parcial del sector 04 o Emprius nord i els veïns es queixen dels robatoris que pateixen i que atribueixen als ocupants il•legals dels masos abandonats que hi ha en aquesta zona. Al sector 05, amb les obres d’urbanització ja iniciades, s’hi estan construint uns habitatges de protecció oficial, el sorteig per a l’adjudicació dels quals s’efectua el juliol entre més de 800 sol•licituds.

Antecedents: 2003

Salou (amb prop de 26.000 habitants el 2008) és un municipi de la comarca del Tarragonès, la projecció internacional del qual és deguda a la proximitat del parc temàtic de Port Aventura i al seu desenvolupament turístic. L’existència de bones platges a la seva costa ha afavorit la construcció d’apartaments i hotels i l’han convertir en un dels principals centres turístics de la Costa Daurada.

L’octubre de 2003, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona (CTUT) va aprovar el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que regularà el creixement de Salou fins a l’any 2010. Els trets generals d’aquest document suposaven la delimitació d’un grup de nous sectors urbanitzables, la recuperació del cap de Salou i l’obtenció de 103 ha d’espais verds fruit de les cessions dels diferents sectors urbanitzables.

El POUM preveu que el sector 04, Emprius nord, quedi delimitat a l’est de l’autovia de Salou a Reus, i sigui destinat a usos turístics, residencials i hotelers. La delimitació s’efectua sobre 44 ha que haurien de permetre la construcció de prop de 500 habitatges de residència permanent, més de 1.000 per a usos turístics i més de 2.000 places hoteleres. També es preveu una reserva de prop del 12% de la superfície del sector per a zona verda i un 10% per a equipaments públics.

El POUM també delimita el sector 05, Emprius sud, situat al sud del sector 04, amb prop de 31 ha i la mateixa destinació d’usos que l’anterior sector: 328 habitatges permanents, més de 700 per a usos turístics i més de 1.400 places hoteleres, un 19% a zona verda i un 13% a equipaments.

L’any 2008, l’equip de govern de l’Ajuntament de Salou estava integrat pels independents Ferran Units per Salou (FUPS), el Partir Popular (PP) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), i l’alcalde era Pere Granados.

Emprius nord: aprovació inicial del pla parcial i cases ocupades
L’abril de 2008, l’Ajuntament va aprovar inicialment el Pla parcial del sector 04, Emprius nord, que va obtenir el vistiplau de la CTUT el juny de 2009. El Pla permetrà la construcció de més de 2.000 habitatges de planta baixa i tres pisos d’alçada per a 8.000 nous habitants, que es voldria que residissin permanentment a Salou. La distribució del nou parc permetrà obtenir més de 400 habitatges de protecció oficial i uns 200 de preu concertat, mentre que la resta serà de preu lliure. La premsa va informar que també es reservava espai per a usos hotelers, oficines i zones comercials i que s’estava estudiant la possibilitat d’ubicar-hi un nou centre educatiu.

Un dels problemes de la partida dels Emprius, on es desenvoluparà el futur sector 04, era l’ocupació il•legal d’onze cases abandonades, els habitants de les quals, segons alguns dels veïns de la zona, provocaven molèsties i efectuaven petits robatoris als masos propers. Segons algunes fonts, l’Ajuntament va enderrocar les onze cases el mes d’abril de 2008 i el cost de l’operació havia de ser assumit per les empreses immobiliàries propietàries dels terrenys. Altres fonts van publicar la notícia que al novembre es tirarien les cases en ruïnes en dues etapes: vuit a principi de mes i tres al final. El gener de 2009 la premsa local encara informava que algunes construccions es mantenien dretes, que continuaven ocupades i que també sovintejaven els robatoris en els masos dels veïns dels Emprius, els quals van optar per presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra. El mes de maig d’aquest any, l’Ajuntament informava en el seu web que encara es detectaven problemes de seguretat als Emprius on “hi ha un conjunt de masies disseminades habitades per uns quants rodamóns”, i per això es preveia que la policia local o els Mossos patrullessin amb més intensitat. Alhora es va dir que es faria un requeriment als propietaris de les masies abandonades “per tal que les enderroquin o aixequin murs i quedin tapiades”.

Emprius sud: un projecte en execució
El febrer de 2006, el ple de l’Ajuntament de Salou va aprovar definitivament el Pla parcial del sector 05, Emprius sud, amb el respectiu projecte d’urbanització, tot i que va quedar pendent de resoldre el subministrament de la mitjana tensió del sector, aspecte que s’havia de solucionar quan s’executessin les obres d’urbanització. La superfície finalment delimitada va ser de prop de 28 ha, de les quals el 19% es preveia destinar a zona verda i el 8% a equipaments públics. El pla parcial aprovat permetria la construcció de prop de 1.400 habitatges, 276 dels quals, que equivalien a un 20%, serien de protecció oficial. El desenvolupament d’aquest nou sector residencial hauria de permetre perllongar el passeig de la Segregació fins a la nova estació de ferrocarril de Port Aventura.

L’any 2007 la premsa va informar que els prop de 1.400 habitatges que s’havien de construir en aquest sector rebrien llum de la companyia Fecsa-Endesa, a través d’una línia elèctrica subterrània de mitjana tensió amb origen a la subestació de Bellissens (Reus), amb la qual cosa quedava resolt el problema del subministrament elèctric que s’havia detectat quan es va aprovar el pla parcial.

L’any 2008 es va posar la primera pedra d’una promoció de 80 habitatges de lloguer assequible en una de les parcel•les del sector. La tipologia d’habitatges seria de planta baixa i tres pisos, amb una superfície útil de 50 m2 i un lloguer estimat de 270 € mensuals. Aquests habitatges formaven part del programa “Habitatge assequible” de l’Obra Social de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i l’Estalvi, “la Caixa”, i anaven adreçats a dos dels col•lectius amb més dificultats per accedir a un habitatge, els joves de 18 a 35 anys i les persones majors de 65 anys.

L’any 2009 l’Emprius sud ja s’estava urbanitzant i la premsa va informar que més de 800 persones havien presentat una sol•licitud per accedir a un dels habitatges socials que s’hi estaven construint, el sorteig dels quals va tenir lloc el juliol d’aquell any, tot i que l’entrega de claus no es preveia fins al 2010.

Amb l’aprovació del Pla parcial Emprius nord a Salou tan sols quedaria pendent de desenvolupar el sector 03 del POUM, conegut amb el nom de Barenys.

Més informació
www.ebop.altanet.org
www.salou.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès