Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE CAN TRABAL (L’HOSPITALET DE LLOBREGAT)
Néstor Cabañas
Imatge de la zona agrícola amb Cal Trabal al fons Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2009

El Pla urbanístic de Can Trabal pretén executar parcialment el planejament vigent en aquest àmbit previst pel Pla general metropolità (PGM) com a zona verda, però al mateix temps destinar-ne una part per a usos terciaris i industrials. L’especificitat de l’àmbit, l’última zona agrícola de l’Hospitalet, ha generat una forta oposició contrària per part de veïns, organitzacions ecologistes i partits polítics.

Cal Trabal és un àmbit que abraça 40,2 ha de terreny agrícola, just en el límit sud-oest de la ciutat de l’Hospitalet del Llobregat. La seva delimitació està marcada per la zona industrial de la CARRETERA DEL MIG al nord-oest, la Gran Via al sud, l’autovia A-2 a l’oest i l’hospital de Bellvitge a l’est. Aquest sector està qualificat pel Pla general metropolità (PGM) de 1976 com a zona verda (clau 6c) en la seva majoria i disposa d’importants valors patrimonials –com les masies de Cal Trabal, de Cal Esquerrer i Cal Masover Nou– paisatgístics i naturals. També cal destacar que el sector està parcialment edificat en la part nord, on hi figuren, entre altres, la deixalleria municipal, el parc de sanejament i una subestació elèctrica de FECSA.

S’inicien els tràmits per reformar la Gran Via oest de l’Hospitalet
el maig de 2006 l’Ajuntament de l’Hospitalet i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) signaren un conveni per reordenar el tram final de la Gran Via fins al riu Llobregat com a procés d’integració total d’aquesta via a la ciutat, de manera semblant al que s’havia fet al tram més proper a Barcelona amb actuacions com la plaça Europa a través del Consorci per a la Reforma de la GRAN VIA DE L'HOSPITALET. En l’esmentat conveni, també es preveia la construcció d’un pol d’activitats biomèdiques (Biopol) al voltant de l’Hospital de Bellvitge i el Duran i Reynals.

Aquesta proposta es va concretar el 27 de juliol de 2008, quan el Consorci per a la Reforma de la Gran Via va donar a conèixer els tres projectes d’ordenació en el tram final de la Gran Via: la construcció de la primera fase del Biopol a l’entorn de l’Hospital Duran i Reynals; la semicorbertura i creació de dues noves places i el desmantellament del nus viari de Bellvitge que depèn del Ministeri de Foment (MIFO); i, finalment, l’ordenació de Can Trabal, a l’altra banda de la Gran Via, on estava prevista l’altra fase del Biopol lligat a l’Hospital de Bellvitge, un consorci empresarial i la construcció d’un parc de 20 ha. Aquest parc, estava previst que tingués una solució de continuïtat més enllà de l’A-2 fins al riu Llobregat gràcies als terrenys guanyats amb el desmantellament parcial del nus viari.
Pintada contra el pla urbanístic Foto: Moisès Jordi
El projecte de Can Trabal
Durant el setembre, l’Ajuntament, a través de l’Agència de Desenvolupament Urbà (ADU), va donar a conèixer alguns detalls del projecte d’ordenació en l’àmbit concret de Can Trabal, que s’articula a través d’una modificació del PGM. En aquesta modificació, s’executarien dues terceres parts de les zones verdes previstes pel planejament, integrant-hi les masies preexistents, mentre que a la resta del sector s’incorporarien nous usos terciaris (Biopol i equipaments comercials, principalment) a la part més popera a l’hospital (22,3% del sector), així com una zona industrial a la part nord (8% del sector) destinada a allotjar les empreses afectades pel Pla de reconversió d’àrees industrials de l’Hospitalet (PRAIH). Aquests canvis d’usos es realitzarien a través d’una transferència de la part de zona verda no executada, la part de la Marina del municipi veí del Prat de Llobregat.

Aquesta informació va generar els posicionaments contraris al projecte per part de l’Associació de Veïns de Bellvitge, diverses entitats ecologistes com la Saboga i partits polítics extraconsistorials com Els Verds i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que van veure en el projecte una clara voluntat d’acabar amb l’últim espai agrícola de la ciutat. Per contra, el gerent de l’ADU, Antoni Nogués, va defensar la necessitat de tancar la ciutat amb activitats d’alt valor afegit i amb un gran espai verd equivalent en superfície al Parc de la Ciutadella que està projectat per l’arquitecte portuguès Alvaro Siza.

A final d’octubre, el Consell de la Sostenibilitat, òrgan participatiu de la ciutat presidit pel regidor de medi ambient Alfons Salmerón (Esquerra Unida i Alternativa, EUiA), també va mostrar el seu posicionament contrari al projecte. Arran d’aquest fet, el regidor de medi ambient mateix també va mostrar el seu rebuig públic al projecte, motiu pel qual ERC va demanar la seva sortida del govern.

Tot aquest moviment opositor va cristal•litzar en la creació, a començaments del novembre, de la Plataforma per la Conservació Agrícola de l’Hospitalet i Contra l’Especulació Immobiliària”, que va elaborar un manifest i va iniciar la recollida de signatures en contra del projecte.

Augment del debat sobre Can Trabal
Durant el novembre, el debat va créixer en intensitat i gairebé tots els grups polítics de la ciutat s’hi posicionaren. Així el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), en majoria a l’Ajuntament, va continuar defensant el projecte argumentant que per tal de fer efectiu el planejament vigent (zona verda) calia introduir nous usos perquè fos econòmicament viable l’execució del parc. Altres grups municipals que no havien expressat la seva opinió, com Convergència i Unio (CiU) i el Partit Popular (PP), es mostraren partidaris de la conservació de la zona agrícola i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), al govern, acceptà el projecte amb l’exigència que no representés cap pèrdua de zona verda per a la ciutat.
Al fons, Cal Trabal Foto: Moisès Jordi
A final de 2008 i durant tot el primer trimestre de 2009 el manifest contrari al projecte va ser signat per més entitats, com Unió de Pagesos (UP), Depana, SEO-Birdlife o l’Associació per la promoció del transport públic (PTP), i dintre del moviment opositor mateix augmentaven les reclamacions d’una consulta popular sobre el projecte.

Finalment, el 24 de maig de 2009, tot el moviment opositor al projecte va organitzar una marxa des de la plaça de l’ajuntament fins a Can Trabal sota el lema “SOS Can Trabal”, que comptà amb la presència d’unes 500 persones, segons els organitzadors.

Informe de medi ambient
El Pla urbanístic de Can Trabal, tot i generar un important debat públic durant gairebé un any, no va iniciar la tramitació oficial, i només es va elaborar un document d’avanç de la modificació del PGM.

En aquest sentit i de cara a l’inici de la tramitació, al juny, es va donar a conèixer a través de la premsa un informe previ sol•licitat per l’Ajuntament de l’Hospitalet als serveis territorials del Departament Medi Ambient i Habitatge (DMAH) sobre l’avanç de la modificació del PGM i l’Informe de Sostenibilitat Ambiental (ISA) preliminar.

En l’informe esmentat es qüestiona severament la transferència de zona verda al municipi del Prat, atès que l’àmbit escollit, a la Marina, és una zona especial de protecció d’aus (ZEPA) inclosa en la XARXA NATURA 2000, cosa que impossibilitaria la transformació de sòl rústic en sòl per a usos urbans. Respecte a l’ISA preliminar, considera deficient l’estudi de situacions d’inundació basat en dades de l’any 2001 (quan el riu Llobregat encara no estava desviat) i qualifica el catàleg de flora i fauna d’insuficient.

Emparant-se en aquest informe, la plataforma i les organitzacions contràries al projecte van considerar que la Generalitat donava un primer revés al projecte, mentre que l’equip de govern s’ho va prendre tot just com un recull de recomanacions que calia tenir en compte en la futura tramitació del projecte.

Tot i que es preveia que la tramitació oficial –a través de l’aprovació inicial de la modificació del PGM- s’iniciés a final de 2009, aquest fet no es va produir.

Més informació
avbellvitge.wordpress.com
salvemlazonaagricolha.blogspot.com
www.l-h.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès