Dissabte 20 de Juliol de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE LA GUINEUETA VELLA (BARCELONA)
Pere Ponsatí
Actualitzat a 31/12/2009

El maig de 2009 l’Ajuntament de Barcelona aprova provisionalment la modificació puntual del Pla general metropolità (PGM) al nord de la ronda de la Guineueta Vella. El projecte de reordenació urbanística inclou la construcció de 194 habitatges protegits i socials, un camp de futbol i un aparcament en un àmbit al peu de Collserola on es millorarà i potenciarà la relació entre els barris de Canyelles i Roquetes.


La Guineueta és un dels nou barris originals que van donar nom al districte de Nou Barris de Barcelona. Abans dels anys cinquanta el seu paisatge estava dominat pels conreus abandonats de vinya i de cereals. Coincidint amb les grans onades migratòries procedents del sud d’Espanya se’n va començar el desenvolupament urbanístic: primer al sud de l’actual ronda de Dalt i després al nord, amb el barri de Canyelles (conegut primer amb el nom de la Guineueta Nova).

La Guineueta aglutina grans polígons d’habitatges (Barcinova, Calinova i Guineueta) construïts als anys seixanta. Les millores dels darrers anys en l’espai públic del barri han estat notables gràcies a diverses intervencions estratègiques de gran escala: remodelació del passeig de Valldaura, reurbanització i cobertura de la ronda de Dalt i successives intervencions al Parc Central de Nou Barris.

El lloc
Des de l’aprovació l’any 1976 del PGM, s’havien fet fins a quatre modificacions sobre l’àmbit amb la reordenació de sòls per a equipaments com a denominador comú.

La proposta de modificació de pla de l’any 2009 partia dels estudis realitzats per Bagursa i l’Institut Municipal d’Urbanisme de Barcelona (IMU) que des de l’any 2006 tractaven de donar resposta a la necessitat de repensar els marges de la serra de Collserola entre els barris de Canyelles i la Trinitat Nova. La modificació del pla permetria millorar i potenciar la relació entre els barris de Canyelles i Roquetes a través de la seva estructura d’espais lliures i equipaments, i de la reurbanització dels seus espais intermedis.

L’àmbit de modificació de planejament formava part de la franja de connexió entre el sòl urbà de la ciutat i Collserola. Amb una superfície de 48.455 m² (majoritàriament de propietat pública) es trobava encaixat entre el carrer d'Antonio Machado, la ronda de la Guineueta Vella i l’arrencada dels pendents de la serra de Collserola.

 
Maqueta del projecte Font: Ruisánchez Arquitectes
La major part de la superfície de la zona estava pendent d’urbanitzar. El terreny presentava una topografia molt irregular, fruit de les successives intervencions que havien alterat notablement el perfil natural dels turons que s’estenen des de Collserola. S’hi havien creat seguint una iniciativa relativament anàrquica una sèrie de plataformes sense pavimentar que, a causa del dèficit de places d’aparcament existent al barri, els veïns del barri de Canyelles utilitzaven d’una manera no regulada.

A la banda oest de l’àmbit de modificació de planejament, i amb accés des de la carretera Alta de les Roquetes, s’ubicava un centre ocupacional per a discapacitats (Can Ensenya), no reconegut pel planejament vigent.

Característiques i ordenació del Pla
Del total de la superfície de l’àmbit (48.455 m²) el pla redactat per Regesa qualificava com a equipaments i espais verds un 65% i un 11% del total, respectivament. La superfície d’espais verds s’incrementava 2.962 m² com a conseqüència de les cessions motivades per la implantació de 11.500 m² de sostre residencial i de 1.900 m² destinats a altres usos.

L’ordenació situava els habitatges en la confluència de la ronda de la Guineueta Vella i el carrer d’Antonio Machado, amb l’objectiu d’integrar els de nova implantació a la resta del barri. És en aquest punt on es disposava de la cota més baixa i de la possibilitat d’afrontar la nova façana amb els blocs d’habitatges existents.

Segons l’avantprojecte de l’arquitecte Manuel Ruisánchez, l’edificació s’ordenava en tres volums alineats al llarg del carrer d’Antonio Machado, amb una alçada d’onze nivells (sensiblement inferior a la de la major part de l’edificació existent a Canyelles), que emergien de dues plataformes desenvolupades únicament en planta baixa i esglaonades per integrar-se en el terreny.

Els dos volums més allunyats de la ronda de la Guineueta Vella arrencaven únicament de la plataforma inferior en la qual es preveia la ubicació de locals comercials que donessin al carrer d’Antonio Machado.

El volum més pròxim a la ronda de la Guineueta Vella tenia una extensió més gran, de manera que arrencava també de la plataforma superior. Entre les dues plataformes es creava un pas, situat un nivell per sobre del carrer d’Antonio Machado, que permetia l’accés als habitatges situats en els tres volums. Les plantes superiors de la part posterior d’aquest volum es destinaven a habitatges dotacionals.

Darrere dels habitatges i en terrenys més elevats i qualificats d’equipaments es preveia resituar les pistes de petanca de la vora del carrer d’Antonio Machado. El nou equipament esportiu (camp de futbol) es disposava de manera que, aprofitant el desnivell del terreny, els vestuaris se situaven sota el camp en la seva part més baixa i a les grades en la part més alta.

El sòl qualificat d’equipament en la part central de l’àmbit de modificació de planejament mantenia bàsicament la seva situació ja que únicament se n’ajustaven lleugerament els límits amb la voluntat de millorar la connexió del espais lliures urbans amb els sòls forestals de Collserola i amb el traçat existent de la carretera Alta de les Roquetes.

El centre ocupacional de Can Ensenya, actualment qualificat de sistema de protecció, es qualificava com a equipament (clau 7 del PGM) per tal de poder-hi mantenir correctament la seva activitat.
Maqueta del projecte amb Collserola al fons Font: Ruisánchez Arqutiectes
Calendari i avaluació econòmica
El 22 de gener de 2009 es va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla general metropolità (PGM) al nord de la ronda de la Guineueta Vella i el 29 de maig es va fer l’aprovació provisional.

Pel 2010 es preveia que es realitzés l’aprovació definitiva. Es preveia que l’execució del conjunt d’actuacions, valorades en 21,5 MEUR, es desenvolupessin en el termini d’un quadrienni. Fonts municipals avançaven que segurament la primera obra del projecte que es tiraria endavant seria la resituació de les pistes de petanca i la instal•lació esportiva, esperada amb candeletes per part del seu inquilí preferent: el Club Esportiu Canyelles.


Més informació
www.ruisanchez.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès