Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC DE L'AGULLA (MANRESA)
Oscar Carracedo
Una imatge del parc de l'Agulla Foto: Àlex Tarroja
Actualitzat a 31/12/2009

Un cop feta pública la resolució del concurs restringit d’idees el 30 de juliol de 2009 amb la proclamació de l’equip guanyador, Carracedo-Sotoca Arquitectura s.l.p., el 16 de desembre la Junta General del Consorci Urbanístic de l’Agulla, integrada pels ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós de Bages, acorda iniciar la redacció dels documents urbanístics que han de promoure el desenvolupament del Parc de l’Agulla i el seu entorn.

Antecedents 2003

El Parc de l’Agulla, situat al nord de Manresa just a tocar del sòl urbà, està format pel llac que li dóna nom i el seu entorn més immediat. Si bé el parc té aquest límit proper, el seu origen, de caràcter territorial, es troba 27 km aigües amunt del riu Llobregat. En aquest punt, al costat del castell de Balsareny, a la resclosa amb el mateix nom, neix el canal de la Séquia que porta aigua fins a Manresa i el llac de l’Agulla. La Séquia és un canal medieval que va ser construït al segle XIV per l’enginyer Guillem Catà amb l’objectiu de portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa quan es patia una greu sequera a la ciutat. Sis segles després d’aquella construcció, el canal continua en ple funcionament i subministra l’aigua necessària per abastar la ciutat de Manresa i diversos pobles de la comarca del Bages.

El canal de la Séquia desemboca al llac artificial del Parc de l’Agulla, que va entrar en servei l’any 1979. El llac té una superfície de 64.000 m2, una fondària màxima de 4 m i una capacitat de 200.000 m3 que asseguren un abastament per a Manresa per a més d’una setmana. Tot plegat permet que es puguin practicar algunes activitats esportives relacionades amb l’aigua al llac mateix. El parc que envolta el llac té 628 arbres de vint espècies diferents, al voltant de zones de descans, pícnic, jocs per a nens i espais de lleure.

El Consorci Urbanístic l’Agulla
El febrer de 2007 els ajuntaments de Manresa i de Sant Fruitós de Bages van constituir el Consorci Urbanístic l’Agulla. Aquest organisme és l’encarregat de regular la planificació i desenvolupament de l’entorn del futur Parc de l’Agulla, amb l’objectiu de coordinar decisions amb un marcat caràcter supramunicipal. La constitució del consorci formalitza el marc de relacions entre tots dos municipis, i suposa l’aposta per garantir la protecció i l’ampliació del futur parc.

Les finalitats i les competències principals del Consorci, aprovades pels plens municipals dels dos municipis i que figuren als estatuts, són les següents:

-Redactar, elaborar i aprovar els instruments de planejament de desenvolupament i de gestió urbanística que siguin necessaris per al desenvolupament de l’àmbit territorial de l’actuació.

-Obtenir i gestionar els espais públics en l’àmbit territorial del Consorci.

-Administrar els recursos procedents de la fiscalitat que generin les actuacions realitzades dins del seu àmbit, els quals revertiran íntegrament en l’ampliació, manteniment i millora dels espais públics.

-Garantir en tot moment la coordinació de presa de decisions en el seu àmbit d’actuació.

La presidència i vicepresidència del Consorci es reparteix de manera alternada entre els alcaldes de Manresa i Sant Fruitós de Bages.

Amb l’objectiu d’ampliar el Parc, de protegir-hi els usos agrícoles i de trobar-hi un lloc per a equipaments de caire intermunicipal, el Consorci va canviar l’àmbit territorial del Parc de l’Agulla ampliant-ne la superfície i canviant-ne els límits originals fins a les 150 ha, fins al punt de situar-lo a cavall entre els municipis de Manresa i Sant Fruitós.

El futur parc està delimitat a l’oest i al nord per l’eix Transversal (C-25), al sud per la ronda de Manresa (C-55) i a l’est per les zones industrials de Sant Isidre de Sant Fruitós, el futur enllaç entre les dues vies i la carretera de Manresa a Berga. Dins del nou àmbit es troba el PARC TECNOLÒGIC DE LA CATALUNYA CENTRAL destinat a possibilitar la implantació del sector R+I+D al pla de Bages amb empreses d’alt valor afegit. L’acord entre la societat mixta Projectes Territorials del Bages (PTB) i l’Ajuntament de Manresa signat el maig del 2005 per al desenvolupament del Parc Tecnològic de la Catalunya Central va permetre la cessió per part de PTB d’uns terrenys destinats a espai lliure, d’una superfície de 190.676 m2, que formaran part del futur Parc de l’Agulla. Si bé el maig de 2008 es van començar els moviments de terres per a la construcció del parc tecnològic, les obres s’han vist aturades. Aquest fet impedeix que es compleixin les previsions de tenir acabada la urbanització a final de l’any 2009 i la implantació de les primeres empreses al llarg del 2010.
Projecte de parc de l'Agulla Font: Carracedo Sotoca Arquitectura
El concurs d’idees
El 30 de maig de 2008, el Consorci va aprovar les bases que havien de regir el concurs restringit amb intervenció d’un jurat per redactar el document tècnic definidor del desenvolupament urbanístic, l’ordenació, la gestió i l’execució de l’àmbit territorial de l’Agulla.

El concurs, que tenia per objectiu definir els criteris i estratègies per a les 150 ha de l’entorn del parc de l’Agulla, es va desenvolupar en dues fases. A la primera fase els diferents equips van presentar els currículums de la seva activitat professional. D’aquesta fase van resultar seleccionats quatre equips pluridisciplinaris dirigits en tots els casos per arquitectes. Els equips escollits van ser: Colomer-Puig-Vidal s.c.p-Pons-Julián s.l.p., Urbanisme Integral i Medi Ambient, s.l., Jornet-Llop-Pastor s.l.p, i Carracedo-Sotoca Arquitectura, s.l.p.. En la segona fase d’idees els equips van elaborar les propostes d’ordenació i gestió de l’àmbit del futur parc.

El dia 30 de juliol de 2009 es va proclamar el treball guanyador, concretament el de l’equip Carracedo-Sotoca Arquitectura s.l.p., dirigit pels arquitectes Óscar Carracedo i Adolf Sotoca, amb el lema “+ Territori, + Urbanitat, + Parc de l’Agulla”. El jurat va estar format pels alcaldes dels dos municipis, el secretari del Consorci, els tècnics municipals, representants de la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya i del Col•legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports.

La proposta guanyadora
El projecte guanyador aposta pel Parc de l’Agulla com a lloc de referència a nivell territorial. En aquest sentit, la proposta concentra l’oferta lúdica i una gran part dels equipaments de referència al voltant del llac. Algunes de les altres principals accions de la proposta són: mantenir la zona de regadiu del Poal a l’oest; donar continuïtat a l’activitat agrícola de secà de l’est, destinant una franja de parc equipat com a coixí entre aquesta zona i el llac; i ampliar les connexions del Parc amb els nuclis urbans de l’entorn.

Els equipaments de la zona del llac poden donar cabuda a activitats polivalents com funcions educatives i de coordinació de l’activitat agrària del pla de Bages. Al sud del llac es preveuen zones lúdiques amb piscines recreatives i d’oci amb edificacions de serveis, vestidors i de restauració. Es proposa, també, l’ampliació dels equipaments esportius existents i la proposta d’un hotel en relació amb aquest espai.

La principal ampliació del parc urbanitzat es fa cap al sud, aprofitant les terrasses i bancals del territori, encara que també es preveu ampliar-lo com a parc agrícola cap al sud-est, a prop de la Rosaleda i el Guix, connectant amb els espais lliures del parc tecnològic.

Un altre dels principals aspectes de la proposta és la connectivitat del Parc amb Manresa i Sant Fruitós. Des de Manresa es preveuen dues connexions. Per una banda, el passeig des del barri de la Parda que dóna continuïtat al carril bici que neix a l’avinguda dels Dolors, al costat de la via del tren i per sota de l’eix Transversal. I, per l’altra, al costat oest, es reforçaria l’itinerari del camí de l’Aigua cap a Can Font. Pel que fa a Sant Fruitós també s’hi preveuen dues connexions. D’una banda, l’actual camí del Supeco, que es transforma en via cívica i passeig per a vianants i bicicletes. Per tal de potenciar aquest camí i aprofitar el dinamisme que generarà el camí, es proposa la localització d’equipaments, serveis i empreses d’alt valor tecnològic en relació amb l’activitat agrícola, al costat del polígon i de l’eix Transversal. D’altra banda, es preveu la millora del camí de la Séquia, que lliga amb Sant Iscle i Pineda de Bages.

Pel que fa a l’accés rodat, la proposta preveu l’adequació com a aparcament de l’actual emplaçament que hi ha a la carretera de Santpedor, l’aparcament del parc tecnològic i altres aparcaments situats al voltant del parc, llocs que seran les futures portes al parc.

La connectivitat de l’Agulla també es vol facilitar per mitjà del tren. En aquest sentit, es localitza novament el baixador en una zona equidistant entre el llac, el parc tecnològic i de l’equipament públic polivalent.

El document d’avanç de planejament que es va acordar iniciar serà la base per a les diferents modificacions del plans municipals i establirà els criteris per als futurs projectes d’urbanització
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Bages