Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC DE TARRAGONA
Josep Ramon Mòdol
Parc tecnològic Sescelades Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2009

L’Ajuntament de Tarragona esdevé el febrer de 2009 el soci majoritari de la societat promotora del Parc Científic i Tecnològic, i passa a liderar el projecte, que ja registrava diverses obres en marxa. Posteriorment, el consistori signa un consorci amb l’INCASÒL per desenvolupar conjuntament el sector. El parc fou una de les possibles ubicacions de la vila d’atletes dels futurs Jocs del Mediterrani, finalment emplaçada a Pou Boronat.


La Universitat Rovira i Virgili (URV), creada pel Parlament de Catalunya el 1991 a partir de centres universitaris ja existents, compta en el curs 2008-2009 un total de 12.065 estudiants matriculats, el 5,3% del conjunt d’universitaris catalans. La URV té instal•lacions repartides per diverses localitats de la demarcació (a més de Tarragona, hi ha facultats o escoles a Reus, Tortosa, Vila-seca i el Vendrell). La URV preveu tenir quatre parcs científics i tecnològics (PCT), el de Tarragona, dedicat a la química i la cultura, el del Camp o Tecnoparc a Reus, especialitzat en nutrició i salut, el de Falset, centrat en la indústria enològica, i el de turisme i oci a Vila-seca.

Antecedents
La societat promotora del PCT de la URV al Campus Sescelades de Tarragona es va constituir el setembre de 2004, i estava integrada per tretze institucions*, que aportaven cadascuna 6 MEUR al capital conjunt, el qual ascendia a 78 MEUR. Els projectes dels diferents parcs de la URV es van gestar a l’empara de les ajudes del Pla nacional d’R+D impulsades pel Ministeri d’Educació i Ciència (MEC), que oferia crèdits sense interessos per al desenvolupament de PCT impulsats per universitats.

Equipaments en construcció
A principi de 2009, dels diversos equipaments inclosos en la primera fase de desenvolupament del PCT al Campus de Sescelades, amb una inversió global d’uns 22,3 MEUR i una superfície construïda prevista de 9.000 m², només s’havia completat l’ampliació de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ). Estaven encara en construcció el nou edifici del centre d’R+D+I en química sostenible, iniciat el 2005, i les ampliacions del viver d’empreses i del Servei de Recursos Científics i Tècnics, iniciades el 2008. En la segona fase es preveia el desenvolupament del parc empresarial previst al nord del Campus de Sescelades, i on també es plantejava ubicar la seu a Tarragona de l'Institut d'Energies Renovables de Catalunya (IREC). El PCT de Tarragona lluitava per esdevenir un referent en el sector químic a nivell estatal, en un espai d’unes 8 ha a l’àmbit de la Savinosa, on s’ubicarien l'Institut de Paleontologia i Evolució Humana (IPHES) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), que per problemes de manca de finançament no es veia que es pogués desenvolupar a curt termini.

El consistori vol liderar el projecte
A principi de febrer de 2009, el regidor de Promoció Econòmica de Tarragona, Sergi de los Rios, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), apostava per donar un nou impuls al PCT de Tarragona. De los Rios recordava que en la segona aprovació inicial del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) s’havia duplicat l’espai reservat al projecte del parc empresarial, atès que l’àmbit del pla parcial urbanístic 59 havia passat de les 25 ha previstes en la primera aprovació inicial del POUM DE TARRAGONA, a les 47,5 de la segona aprovació inicial de desembre de 2008**.

El sector estava situat al nord de l’actual zona universitària de Sescelades, entre la carretera N-240 i el barri de Sant Pere i Sant Pau.

El nou planejament volia ampliar, així, la zona universitària per possibilitar el creixement del campus i permetre la implantació de tots els serveis d'investigació i recerca, i potenciar la implantació d’empreses innovadores. Tot i que l’ordenació concreta estava pendent de la redacció del corresponent pla parcial, al sector es permetien la construcció d’equipament educatiu i universitari, del parc tecnològic per a empreses, habitatges per a investigadors i estudiants, zones d’oci i esport, un espai per a congressos, i activitats hoteleres. La remodelació del planejament també havia suposat modificacions en un sector annex en sòl urbà no consolidat, destinat a usos d’equipament universitari, que s’havia reduït de 6 a 3 ha.

De los Rios va fer pública, també, la voluntat del consistori de liderar el projecte, mitjançant una ampliació de capital unilateral de 13 MEUR que el situaria com a soci majoritari, amb un 21% del capital de la societat promotora, fet que permetria a l’Ajuntament encapçalar i impulsar el projecte, amb el suport de la URV.

A final de maig el mateix De los Rios va substituir el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, com a president de la societat promotora del PCT.

Se signa el conveni amb INCASÒL
Sense esperar a l’aprovació definitiva del POUM, el consistori va aprovar al juliol la signatura d’un conveni amb l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) per crear un consorci per al desenvolupament urbanístic del PCT a Sescelades, on cada administració participava en el 50%. Paral•lelament, es va acordar la creació d’un equip interdisciplinari amb representants de la URV, el món empresarial i l'administració pública per decidir quins equipaments eren més necessaris per a la zona.
Obres al Parc Científic i Tecnològic de Tarragona Foto: Moisès Jordi
Un nou institut de recerca
El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, i el director de l’IREC, Antoni Martínez, van presentar a mitjan novembre la seu d’aquest institut a Tarragona, que havia de constituir un centre de recerca en l’àmbit de l’estalvi i l’eficiència energètica i en el desenvolupament de les energies renovables.

Provisionalment, la seu de l’IREC se situaria al Campus de Sescelades, en el Laboratori de Bioenergia i Biocombustibles de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química, encara que es preveia traslladar-la a començament de 2010 al Centre d’R+D+I en Química Sostenible, i a mitjà termini es preveia la construcció d’un edifici propi en el nou sector en planejament al nord del campus.

La Vila dels Jocs
En el marc de la candidatura de Tarragona a acollir els Jocs del Mediterrani de 2017, el PCT de Sescelades fou entre maig i agost de 2009 una de les opcions que sospesava l’Ajuntament per ubicar la Vila dels Jocs, l’espai residencial d’entre 1.000 i 1.100 habitatges que havia d’allotjar els atletes. Finalment, la localització triada fou Pou Boronat, una de les ÀREES RESIDENCIALS ESTRATÈGIQUES DEL CAMP DE TARRAGONA II. TARRAGONÈS.

El desenvolupament del PCT restava pendent de l’aprovació definitiva del POUM, que es preveia per al primer semestre de l’any 2010.

Més informació
fundacio.urv.cat
tarragona.cat
urv.cat

* Les institucions promotores del PCT eren l’Ajuntament de Tarragona, la URV, la Fundació URV, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Comarcal d'Ocupació i Desenvolupament Econòmic, la Diputació de Tarragona, la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tarragona, el Col•legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA), l’Agrupació per la Promoció del Port de Tarragona, l’Associació Empresarial Química de Tarragona, la Caixa de Tarragona i la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona.

** Cal tenir en compte que una part d’aquesta superfície, en una franja de 25 m en el límit nord amb el sòl no urbanitzable en compliment dels articles 3.e i 6 del Decret 123/2005 de mesures de protecció contra incendis, no seria apta per a l’edificació.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès