Dimecres 24 de Juliol de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL SECTOR DE LA SERRA DE LES FERRERES (GAVÀ)
Rosa Carbó

Actualitzat a 31/12/2009

El 2009, l’ajuda a les persones afectades i als familiars de les víctimes de l’explosió de gas a Ca n’Espinós (Gavà) i la intenció de treure el barri de la marginalitat marquen la dinàmica de l’any. El consistori consensua un pla d’acció amb el veïnat i, juntament amb el barri de Can Tries, presenta un projecte d’intervenció integral a la sisena convocatòria del Programa de millora de barris del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP). La resolució favorable del DPTOP facilita el desenvolupament de millores al sector.

El sector de la serra de les Ferreres està ubicat a la part de muntanya de Gavà, a l’extrem nord-oest, dins del Parc Natural del Garraf. Al sector hi ha dos nuclis diferenciats, Can Tries i Ca n’Espinós. Aquests dos barris estan envoltats de zona forestal i aïllats de la zona urbana. Can Tries limita amb els municipis de Sant Climent de Llobregat i Viladecans i actualment hi viuen unes 500 persones. Es va construir entre 1955 i 1959 amb un pla parcial que no es va legalitzar fins al 1979 mitjançant el Pla especial de Can Tries.

Ca n’Espinós va aparèixer també de forma il•legal a principi dels anys seixanta i no va ser fins als anys noranta que s’inicià la remodelació del barri en el qual vivien 350 persones en quaranta barraques (modificació puntual del Pla general metropolità –PGM– al sector Ca n’Espinós). L’any 1997, l’empresa pública adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), Adigsa (Administració, Promoció i Gestió, SA), va ser l’encarregada de construir cinc edificis per allotjar el veïnat que vivia en els habitatges més precaris del barri.

Els dos barris tenen una topografia accidentada i estan units entre si per una gran zona verda. La tipologia urbana és mixta, s’hi barregen habitatges unifamiliars i blocs d’alçades diverses, edificacions realitzades amb materials de baixa qualitat. El teixit associatiu tan escàs, el teixit comercial absolutament inexistent i l’aïllament respecte al nucli urbà són elements que han agreujat els problemes socials de la zona, com ara una taxa d’atur elevada o els problemes d’exclusió social i de drogodependències (tràfic i consum).

L’accident que fa visible Ca n’Espinós
El 3 de desembre de 2008 es va produir una explosió de gas en un edifici del barri de Ca n’Espinós. La causa va ser una fuita d’aigua que va anar desgastant el subsòl de l’edifici fins a trencar una canonada de gas. El gas es va repartir per tot l’edifici i, a partir d’una guspira d’algun aparell elèctric, es van provocar dues deflagracions: la primera a la segona planta de l’edifici i la segona als primers pisos i als baixos. Com a conseqüència, es van registrar 28 ferits, sis dels quals van morir al llarg dels dies posteriors a l’incident. L’estructura de l’edifici va quedar malmesa, i l’immoble es va declarar inhàbil per ser habitat.

Uns dies després, l’Ajuntament de Gavà –format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA)–, en col•laboració amb el DMAH van acordar un conjunt de mesures per donar recolzament a les onze famílies afectades per l’accident que no podien tornar a l’edifici sinistrat i que estaven allotjades temporalment en hotels. Entre les mesures preses, les administracions van acordar la concessió de pisos de lloguer distribuïts dins del municipi i una ajuda econòmica de 1.900 €. El 52% de l’ajuda es va fer efectiva immediatament, mentre que la resta va ser distribuïda en tres mensualitats.

Els dies posteriors al sinistre es van celebrar diferents actes de solidaritat amb les persones afectades i els familiars de les víctimes. El veïnat de Ca n’Espinós, unes 500 persones aproximadament, va donar mostres de la seva solidaritat i de la preocupació pel greu deteriorament del barri i per la manca d’ajudes per eradicar els problemes socials i de drogodependència que patien. Van denunciar l’aïllament del barri, tot assenyalant les males condicions de l’única carretera d’accés, i van demanar la inclusió del barri dins el PROGRAMA DE BARRIS I ÀREES URBANES D’ATENCIÓ ESPECIAL del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP).

Pla d’actuació per millorar Ca n’Espinós
A principi d’any, l’Ajuntament va informar que estava elaborant una proposta urbanística de remodelació del barri de Ca n’Espinós que presentaria al veïnat per tal d’arribar a un consens sobre les principals línies d’actuació a fer.

D’aquesta manera, el 21 d’abril, la Junta de Govern local del consistori va aprovar el Programa d’actuació de Ca n’Espinós, document que tenia com a principal objectiu la transformació integral del barri, tant en l’àmbit urbanístic com en el social. El Programa també buscava implicar-hi les diferents administracions públiques, l’associació de veïns i altres entitats, així com els propietaris i agents de desenvolupament econòmic i social, entre altres.

Un mes més tard, al maig, la Junta de Govern local va aprovar de sol•licitar al DPTOP que el Projecte d’intervenció integral del sector serra de les Ferreres fos inclòs en el Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial, amb una aportació del 50% del cost total del projecte, 8,2 MEUR. El consistori n’assumiria l’import restant. Aquest era el segon cop que el consistori intentava obtenir l’ajut, ja que l’any 2004, a la primera convocatòria, no ho havia aconseguit.
Concedit l’ajut per millorar el sector de les Ferreres

Al juliol, el DPTOP va resoldre la sisena convocatòria d'ajuts del programa de barris, on s’hi va incloure el Projecte d’intervenció integral del sector serra de les Ferreres, amb un import de 7,78 MEUR. Així doncs, Gavà era un dels 26 municipis que aconseguia el recolzament econòmic per millorar zones d’atenció especial com Ca n’Espinós i Can Tries.

El Projecte d’intervenció integral del sector serra de les Ferreres finalment tindria un pressupost total de 15,57 MEUR, i es preveia aplicar-hi actuacions en diferents àmbits per a una població resident que, sumant 1.034 habitants entre els dos barri, representava el 2,3% de la població de Gavà.

Urbanísticament es volia apropar els dos nuclis a la resta de la ciutat, facilitant-ne la connexió mitjançant la creació d’un nou vial d’accés per a vehicles motoritzats i millorant-ne l’antic accés. D’altra banda, es preveia crear-hi, també,un camí verd per a vianants i bicicletes. També es tenia planificat millorar l’accés pel nord, cap a la carretera que porta a la veïna localitat de Begues.

A més a més, es preveia reurbanitzar els carrers del barri de Can Tries i dotar-los de plataforma única amb una part diferenciada per a aparcaments. També s’havia programat crear una nova zona verda amb un parc infantil al voltant de la riera de les Parets i instal•lar un nou centre de transformació elèctrica al barri.

Respecte als equipaments, s’havia planificat de millorar els existents, especialment els centres cívics de cada barri. Al centre cívic de Ca n’Espinós es farien una sèrie de millores en les instal•lacions, en els sistemes de seguretat i es repararia el mobiliari. Al Centre Cívic de Can Tries es preveien reformes per suprimir les barreres arquitectòniques, s’instal•laria un nou sistema de climatització i es repararia la coberta. Tant en l’un com en l’altre, s’hi instal•larien plaques fotovoltaiques i tèrmiques per a obtenir aigua calenta. A més a més, es volia instal•lar una xarxa d’ordinadors als barris per fomentar l’ús de les tecnologies de la informació entre els joves i dones i facilitar-los l’accés al món laboral.

D’altra banda, també es preveia la creació de nous equipaments com ara una residència de gent gran, una escola d’educació especial o una escola bressol, així com la rehabilitació de la masia de Can Torrents, ubicada a l’entrada de Ca n’Espinós. S’havia planificat la millora i ampliació de les instal•lacions esportives, i també la creació d’un centre mediambiental per tal de promoure aquesta localització com a entrada al Parc Natural del Garraf.

Pel que fa a l’àmbit social del projecte, es tenien planificades actuacions per crear i dinamitzar el teixit econòmic; es volien desenvolupar mesures per facilitar la integració de les persones nouvingudes o per fomentar l’estudi i l’escolarització de la totalitat dels infants. També es volia implantar un servei d’acompanyament a les famílies en la tasca educativa i establir mesures per ajudar a conciliar la vida laboral, familiar i personal. El foment de la convivència, la millora de l’atenció domiciliària o la pràctica de l’esport eren, alhora, objectius d’algunes de les accions previstes al projecte.

A més a més, s’estudiava la idea de crear la figura dels agents cívics que s’encarregarien de vetllar pel manteniment de la via i els béns públics, i per aconseguir implantar la convivència ciutadana. En aquest sentit, també es volia crear una unitat policial mòbil de prevenció i proximitat que garantiria la relació diària i directa amb el veïnat. El pla indicava com a objectiu incrementar la investigació i la persecució del tràfic de drogues, especialment en els accessos al barri.

Una altra previsió del Projecte era la supressió de les xarxes d’alta tensió que travessen els dos barris i també el desenvolupament de diverses actuacions per a la millora mediambiental i la prevenció d’incendis. Igualment, es preveia la construcció de nous habitatges a la part més propera al barri de les Bòbiles, per tal de donar continuïtat a la trama urbana i esponjar Ca n’Espinós. Això suposava una modificació del Pla general metropolità (PGM) per tal de poder canviar l’ús del sòl (de terreny forestal a residencial). Aquest fet va ser qualificat per l’alcalde, Joaquim Balsera, com un tema delicat, atès que la idea topava amb les especificacions del PLA URBANÍSTIC DE PONENT, al qual s’oposaven grups polítics i entitats ciutadanes.

A final d’any Adigsa va sortejar al sector de les Ferreres 55 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer situats a la rambla de Pompeu Fabra. Aquests es van destinar a persones menors de 35 anys, persones amb mobilitat reduïda i a famílies monoparentals.

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) va procedir a enderrocar l’edifici sinistrat tan bon punt en va rebre l’autorització del jutjat de primera instància i instrucció que s’encarregava d’estudiar el cas de l’explosió de gas. Per desig de les famílies es va decidir no tornar a edificar l’immoble, sinó construir un parc en homenatge a les víctimes. En aquest sentit, un any després de l’accident, el consistori va organitzar un acte d’homenatge.

Per al proper any es té previst signar el conveni de col•laboració entre l’Ajuntament i el DPTOP per tal de desenvolupar el Projecte d’intervenció integral i millora dels barris de Ca n’Espinós i Can Tries.

Més informació
www.gavaciutat.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Llobregat