Dilluns 18 de Novembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE LES CASES DE L’ONYAR (GIRONA)
Pere Ponsatí
Restauració de les cases de l'Onyar des del pont de Sant Agustí Foto: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2009

Comença la primera fase del projecte de rehabilitació de les façanes de les cases de l’Onyar a Girona. Les obres, cofinançades per l’Ajuntament, la Generalitat i els propietaris dels habitatges, se centren en la renovació d’una de les imatges urbanes més exportades de la ciutat. El finançament del projecte ha estat envoltat de certa polèmica per part dels propietaris i de l’oposició municipal, que reclamen que sigui la Generalitat qui assumeixi el 100% del cost del projecte.


El centre històric de la ciutat de Girona està situat al nord-est de la trama urbana actual, en l’espai definit entre el massís de les Gavarres i els rius Galligants i Onyar. La morfologia i l’estructura urbana bàsica d’aquesta zona són les que es van configurar als segles XIV-XV i corresponen a un assentament protegit per tres recintes emmurallats successius: un a cada banda del riu Onyar i el primigeni, “la Força Vella”, al voltant de l’antiga ciutat romana. Entre els anys 1367 i 1380 es va construir la muralla de l’areny de l’Onyar, resseguint el curs del riu. Sobre aquesta antiga traça s’emplacen, actualment, les cases de l’Onyar, amb les façanes de ponent que donen al front fluvial i les de llevant, que emmarquen el centre històric.

L’actuació dels anys vuitanta
L’any 1982 el pla de la Generalitat per renovar els nuclis antics de Catalunya va situar la ciutat de Girona en un lloc preferent, i això va permetre fer la històrica actuació de les façanes del riu. Les cases de l'Onyar ja constituïen tradicionalment una imatge singular, amb el campanar de Sant Feliu i bona part de la Catedral emergint al seu darrere, però aquest pla de rehabilitació en va potenciar l’espectacularitat. L’actuació va permetre refer l’estructura de les cases i repintar-ne totes les façanes, recuperant-ne alhora els colors originals. Els arquitectes Josep Fuses i Joan Maria Viader van ser els encarregats de dirigir la rehabilitació, mentre que els artistes Enric Ansesa i Jaume Faixó van dur a terme el treball que va permetre definir l’ordenació cromàtica de les cases a través de la carta de colors del Barri Vell. La reconversió i recuperació del Barri Vell com a centre de l’activitat comercial i turística va permetre que la imatge de les façanes de colors es consolidés arreu com un dels atractius més coneguts de la capital gironina. El cost d’aquesta actuació, integrada dins d’un pla estratègic de majors implicacions, va ser totalment assumit per la Generalitat.

El projecte del 2009
Vint-i-set anys després d’aquesta actuació, l’Ajuntament de Girona va presentar al govern de la Generalitat un nou projecte de rehabilitació de les façanes de les cases de l'Onyar. El total de les operacions estava pressupostat en 2.700.000 MEUR. Estava previst en el conveni signat entre els dos agents que l’actuació es fes en tres fases diferents de 900.000 € cadascuna, assumint l’Ajuntament un terç del cost de l’actuació, la Generalitat (a través de l’INCASÒL) un altre terç i, finalment, els propietaris dels habitatges el terç restant. El projecte es va acompanyar d’un estudi previ que determinava quins eren els elements més deteriorats del conjunt i definia com actuar per preservar-ne la imatge urbana. De les 83 cases incloses al projecte, calia repintar 13 façanes, intervenir en 43 cornises i 28 balcons, a més de renovar la fusteria de 61 casos.

Tot i que el projecte actuava només en la cara est de l’Onyar, l’objectiu de l’Ajuntament era actuar també en les façanes de la cara oest que, tot i gaudir d’un millor estat de conservació, podrien oferir, d’aquesta manera, una imatge urbana de l’Onyar més homogeneïtzada, regida per la mateixa carta de colors del Barri Vell.
Restauració de les cases de l'Onyar des del pont de la Princesa Foto: Moisès Jordi
Els veïns s’oposen a contribuir econòmicament al procés de restauració
L’associació de veïns de l’Argenteria i la Rambla va convocar diverses assemblees per debatre i informar sobre el projecte. La junta de l’associació va expressar públicament la seva discrepància amb l’Ajuntament per haver de contribuir econòmicament a unes obres que consideraven que “es fan per una qüestió turística per a la ciutat en conjunt”. L’opció dels veïns passava per reforçar el diàleg amb el consistori, però mantenien que no volien “pagar el cost de ser la imatge de la ciutat”.

El grup municipal de Convergència i Unió –CiU– a Girona va reivindicar que la Generalitat s’impliqués totalment en la recuperació de les cases de l'Onyar i en financés el 100% del pressupost previst al projecte, recordant l’actuació dels anys vuitanta.

El conseller Nadal respon a les crítiques i l’Ajuntament rebaixa les actuacions
En un article d’opinió al Diari de Girona del dia 24 de març, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal (Partit dels Socialistes de Catalunya –PSC–), va respondre a les peticions dels veïns i de l’oposició municipal reivindicant que la forma d’actuació i el finançament eren els més justos per a tothom, tenint en compte que, en situacions similars a Girona (façana oest de l’Onyar, Pedret, Pont Major) o en altres municipis, ja s’havia optat pel cofinançament. El conseller Nadal mantenia que “l’exercici de la democràcia, ara i sempre, passa justament per tenir clar que no tot és gratis i que no sempre ho pot proveir tot l’Administració”.

La primera fase (concentrada en disset façanes del carrer Ballesteries) estava pressupostada inicialment en 913.442 €, però l’Ajuntament en va reduir les actuacions previstes rebaixant el pressupost de licitació a 554.234 €. D’aquesta manera, les aportacions econòmiques dels propietaris quedaven en una forquilla que anava dels 10.000 € als 20.000 €, segons cada cas.

S’amplien les subvencions
En paral•lel a les negociacions i a la signatura de convenis amb els veïns, l’Ajuntament de Girona va buscar més vies de finançament per reduir el cost que suposaria l’operació. Des de l’Oficina Municipal d’Habitatge de Girona es tramitarien ajudes davant del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), que permetrien que els propietaris rebessin una subvenció de fins al 25%. Les ajudes podien incrementar entre un 10% i un 25% més gràcies al conveni que situava les façanes de l’Onyar en un lloc d’intervenció preferent.

Comencen les obres
L’1 de desembre es va col•locar una gran lona amb el lema “Reviu de nou, el Barri Vell!” que cobria les primeres façanes on s’efectuarien les obres de millora i rehabilitació. La bastida que cobria aquestes primeres cases ja estava completament muntada i l’inici de les obres era imminent.

Més informació
www.girona.cat
www20.gencat.cat/portal/site/incasol
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Gironès