Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MANIFESTACIÓ CONTRA LA POLÍTICA AMBIENTAL DEL GOVERN DE LA GENERALITAT
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2009

La Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), que coordina les principals entitats ambientalistes del Principat, convoca el 22 de març de 2009 una gran manifestació “contra la política ambiental de la Generalitat”. Secunden la marxa 5.000 persones i més de 160 col•lectius ciutadans. Els ecologistes denuncien que cinc anys després del canvi de color polític al Govern català els conflictes territorials s'han “multiplicat” i ho plasmen en un mapa que en recull 440. En el manifest demanen un “canvi de model econòmic i polític” i la dimissió dels consellers de Medi Ambient, Política Territorial i Agricultura per la “gestió i desatenció del territori”.

Més de 160 col•lectius ciutadans, especialment vinculats a la defensa del territori, es van adherir a la manifestació organitzada per la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), per denunciar la política ambiental del Govern català.

La marxa es va convocar al centre de Barcelona el 22 de març de 2009, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, i esdevenia la primera d’aquestes característiques –amb persones i entitats d'arreu del Principat– des del canvi de color polític a la Generalitat. De fet, la pancarta que va obrir la protesta, “Contra la política ambiental del Govern de la Generalitat” era la mateixa que havia reunit 1.500 persones i 87 entitats en una manifestació similar l’any 2001.

Tal com va explicar el portaveu d'EdC, Joan Vàzquez, “l'única diferència és que Convergència i Unió (CiU) estava al govern”. Per a Vàzquez “el tripartit havia aconseguit en només cinc anys multiplicar els projectes especuladors al territori”. Respecte de l’assumpció del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) per part d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) el portaveu ecologista va afirmar que “hi havia gent que tenia esperança... però que ells sabien perfectament que no seria així”. “Sempre al darrere hi ha interessos de caràcter econòmic que no tenen res a veure amb els de la ciutadania i amb la idea de planificar un país de manera responsable i sostenible”, va concloure.

5.000 persones i 440 conflictes
“De l’especulació a la crisi? Actuem plegats contra la destrucció del territori” va ser el lema del manifest redactat per Ecologistes de Catalunya. La coordinadora de les principals entitats ambientalistes del país considerava que la protesta faria visible els nombrosos conflictes ambientals arreu del territori, serviria per fer front a les “agressions” que es produïen i mostraria el rebuig al model socioeconòmic actual, causant tant de la “destrucció del territori” com de la crisi financera i productiva.

La “multiplicació” de conflictes la constataven en un mapa elaborat a partir de l’experiència de les desenes d’entitats adherides a la marxa, i concretament xifraven en 440 els projectes i plans amb impacte sobre el territori. Es tracta, però, d’una llista no sistemàtica sinó fruit de les experiències de lluita dels diversos col•lectius i plataformes. El mapa, consultable a la xarxa, identificava cada conflicte amb la flama d’un foc. Seguint amb la metàfora, el portaveu d'EdC, Joan Vàzquez, considerava que “el país cremava”.

Hi destacava el Tarragonès amb 25 casos, entre els quals la URBANITZACIÓ MUNTANYANS II a Torredembarra, la PLATJA LLARGA DE TARRAGONA i la CONTAMINACIÓ DE LA INDÚSTRIA QUÍMICA. En segon lloc l'Alt Empordà amb 20 conflictes centrats en PARCS EÒLICS, desenvolupaments urbanístics, la CENTRAL INTEGRADA DE MERCADERIES LOGIS EMPORDÀ i la VARIANT FERROVIÀRIA DE FIGUERES. Una altra de les comarques amb més “focs” era el Baix Llobregat, amb 15 conflictes identificats, com per exemple la incineració de residus en cimenteres, els projectes que afecten el PARC DE COLLSEROLA i els plans urbanístics de LLEVANT (GAVÀ) i CAUFEC (ESPLUGUES DE LLOBREGAT). La Federació Ecologistes de Catalunya assenyalava 15 casos més al Montsià –el PROJECTE CASTOR; el REGADIU XERTA-LA SÉNIA i la CAÇA AMB BARRACA–; 14 casos al Baix Camp –parcs eòlics i centrals nuclears–; i 14 més al Barcelonès –incineració, especulació urbanística i el FERROCARRIL D'ALTA VELOCITAT (FAV) pel centre de la ciutat-.

Així mateix, feien una llista de conflictes amb una incidència arreu del Principat com els camps de golf, la “tala indiscriminada d’arbres”, les ÀREES RESIDENCIALS ESTRATÈGIQUES, els conreus transgènics, les macroàrees industrials, la generació excessiva de residus i el “malbaratament” d’aigua.

Abans de començar la manifestació, que va reunir 5.000 persones segons fonts dels organitzadors, es va reproduir a la plaça de Catalunya de Barcelona el mapa amb els conflictes territorials. Posteriorment, a la plaça de Sant Jaume, un grup de nens i nenes –que simbolitzaven les generacions futures– van lliurar simbòlicament les demandes al Govern de la Generalitat.

Per altra banda, l’actor Manel Barceló va conduir l’acte final en el qual el catedràtic d'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i veterà militant ecologista, Joan Martínez-Alier, va llegir un manifest en què es demanava un “canvi de model econòmic i polític”. Així mateix, la “desatenció i la mala gestió del territori” havien de suposar segons EdC la dimissió dels consellers del DMAH, Francesc Baltasar (ICV); de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), i d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena (PSC). Finalment, van demanar una entrevista amb el president de la Generalitat, José Montilla (PSC), per exposar les seves demandes. El Govern no va respondre a cap de les demandes plantejades.

Des d'EdC es va valorar com un “èxit” la marxa i es va proposar continuar amb accions d’unitat entre els convocants.

Més informació
www.ecologistes.cat
www.pangea.org/aeec/22M/mapa.html
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame